ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΥ ΝΙΑΡΧΟΥ: Δωρεά 55 εκ. $ για Δανειστική Βιβλιοθήκη στην Νέα Υόρκη

Με μια από τις μεγαλύτερες δωρεές που έχουν γίνει, ύψους 55 εκατομμυρίων δολαρίων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ανακατασκευάστηκε στην Νέα Υόρκη η κεντρική δανειστική βιβλιοθήκη της πόλης η οποία ανήκει στην Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης (New York Public Library – NYPL) και εγκαινιάστηκε επίσημα την 1η Ιουνίου.


Πρόκειται για την Stavros Niarchos Foundation Library (SNFL), που στεγάζεται στη γωνία της 40ης Οδού και της 5ης Λεωφόρου, πρώην Mid-Manhattan Library, και η οποία όπως είπαμε ανακαινίστηκε και αναδιαμορφώθηκε πλήρως με την μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και την υποστήριξη της πόλης της Νέας Υόρκης. Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά στα 126 χρόνια της ιστορίας της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης.
Η ανακαίνιση και λειτουργία της Stavros Niarchos Foundation Library, αποτελεί πλέον μία σημαντική δημόσια υποδομή της Νέας Υόρκης, η οποία προσφέρει ελεύθερη και ανοιχτή πρόσβαση σε βιβλία, υπολογιστές και πλήθος άλλου υλικού και συλλογών, καθώς και χώρους για παιδιά και εφήβους, ένα κέντρο εκπαίδευσης ενηλίκων, ένα επιχειρηματικό κέντρο και έναν ανοιχτό χώρο στην ταράτσα – τον μοναδικό δημόσιο, υπαίθριο χώρο στο Μανχάταν.
Μιλώντας για το σημαντικό αυτό έργο η αρχιτέκτονας Francine Houben της κατασκευαστικής εταιρίας επεσήμανε ότι «Οι βιβλιοθήκες είναι απίστευτα μοναδικοί χώροι, είναι οίκοι γνώσης και δημιουργίας που πρέπει να εμπνέουν, να καλωσορίζουν και να εξυπηρετούν όλους τους ανθρώπους….. Σε αυτήν την περίπτωση, μας ανατέθηκε ένα ιστορικό κτίριο στη Νέα Υόρκη, ένα κτίριο που δέχεται εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο αλλά δεν χτίστηκε ποτέ για να γίνει βιβλιοθήκη. Έπρεπε να πάρουμε τον σκελετό του κτιρίου και να ανασχεδιάσουμε τον χώρο για να δημιουργήσουμε την απόλυτη βιβλιοθήκη…. Δημιουργήσαμε έτσι έναν φιλόξενο δημόσιο χώρο που θα είναι όμορφος και λειτουργικός και τώρα και σε 100 χρόνια από τώρα… με έναν μεγάλο χώρο, το Long Room, το οποίο διαθέτει οροφή εξαιρετικής ομορφιάς και τραπέζια μεγάλου μήκους που θυμίζουν την εμβληματική ερευνητική βιβλιοθήκη στην Πέμπτη Λεωφόρο. Υπάρχει επίσης ένας νέος χώρος για παιδιά και εφήβους και μια μοναδική και εντυπωσιακή δομή που μοιάζει με καπέλο μάγου, το Wizard’s Hat, στην κορυφή του κτιρίου με μια ελεύθερη δημόσια ταράτσα. Υπάρχει κάτι που εμπνέει κάθε επισκέπτη στην πιο ποικιλόμορφη πόλη του κόσμου και είμαι περήφανη γι’ αυτό».
«Η αναδιαμορφωμένη Stavros Niarchos Foundation Library δείχνει ότι η πόλη μας επιστρέφει καλύτερη από ποτέ», δήλωσε ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης Bill de Blasio. «Η πόλη επένδυσε σε αυτόν τον θεσμό-ορόσημο, επειδή γνωρίζουμε ότι θα είναι ένας τόπος που θα φέρει κοντά τους κατοίκους της Νέας Υόρκης και θα τους συνδέσει με τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτή ακριβώς είναι η εικόνα της ανάκαμψης για όλους εμάς».
Από την πλευρά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ο πρόεδρος του Ανδρέας Δρακόπουλος, σε δηλώσεις του τόνισε ότι «Αυτή η βιβλιοθήκη είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται η Νέα Υόρκη αυτή τη στιγμή’ και επεσήμανε ότι είναι «Ένας ζωντανός δημόσιος χώρος, είναι ένας χώρος που οι άνθρωποι νιώθουν πραγματικά δικό τους. Είναι ένας κοινός τόπος, όπου όλοι αισθάνονται πως ανήκουν πραγματικά, και η SNFL είναι ιδανικά σχεδιασμένη για να ενθαρρύνει ακριβώς αυτό. Ως πολίτες του κόσμου και ως μέρος αυτής της πόλης, δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο περήφανοι και χαρούμενοι για όλα όσα έχει να προσφέρει η SNFL μέσα στα επόμενα χρόνια».
Τέλος δηλώσεις έκανε ο πρόεδρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Νέας Υόρκης NYPL Anthony W. Marx στις οποίες μεταξύ άλλων τονίζει ότι «Η Stavros Niarchos Foundation Library (SNFL) είναι η κεντρική δανειστική βιβλιοθήκη που η Νέα Υόρκη χρειαζόταν, ήθελε και έπρεπε να έχει» και επεσήμανε ότι, το κτίριο θα είναι «ένας φάρος μάθησης και ανάπτυξης, υποστηρίζοντας την εκπαίδευση των νεαρότερων Νεοϋορκέζων και αυτών που θα ακολουθήσουν. Περιμέναμε πολύ καιρό για να δώσουμε αυτό το μεγάλο δώρο στους πολίτες της Νέας Υόρκης».

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.