Των τούρκων ο χαβάς… 17 παραβιάσεις και 12 παραβάσεις στο Αιγαίο, ενώ ο Ερντογάν μιλάει για συνάντηση με τον Μητσοτάκη και η Αθήνα διαψεύδει…

Συνεχίζουν για μία ακόμη φορά οι Τούρκοι τον … χαβά τους στο Αιγαίο, όπου 22 τουρκικά μαχητικά F-16, μπήκαν σήμερα στον ελληνικό εναέριο οπλισμένα, με συνέπεια να σημειωθούν και εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για να τα αναχαιτίσουν.Εκτός από τα τουρκικά μαχητικά, πάνω από το Αιγαίο πέταξαν επίσης τρία ελικόπτερα και ένα κατασκοπευτικό.

Τα 22 F-16 πέταξαν σε σχηματισμούς πάνω από το Κεντρικό, Βορειοανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο και συμμετείχαν σε επτά εμπλοκές με τα Ελληνικά, ενώ 6 από αυτά ήταν οπλισμένα.

Συνολικά, καταγράφηκαν 17 παραβιάσεις και 12 παραβάσεις, ενώ σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, όλα τα τουρκικά αεροσκάφη (26) αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Περίεργες δηλώσεις Ερντογάν

Ειναι ενδεικτικό πάντως ότι την στιγμή που στο Αιγαίο οι τούρκοι συνέχιζαν τον χαβά των παραβιάσεων. ο Πρόεδρος της γειτονικής χώρας Ταγίπ Ερντογάν, έδειχνε ένα άλλο πρόσωπο προς την Ελλάδα κάνοντας λόγο σε δηλώσεις του για ενδεχόμενη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη όπου ήδη θα βρίσκεται ο Ερντογάν κάτι που ανάγκασε την Αθήνα να το διαψεύσει μέσω κυβερνητικών πηγών, οι οποίες ξεκαθάρισαν οτι δεν υπάρχει σχετικό επίσημο αίτημα μέσω της διπλωματικής οδού, ξεκαθαρίζοντας ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι ανοικτός πάντα σε επικοινωνία σε ανώτατο επίπεδο ώστε να υπάρχει αποκλιμάκωση της όποιας έντασης υπάρχει.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι το αίτημα από τον Τούρκο πρόεδρο, είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να παρατείνει το πρόγραμμα του, για να συμπέσουν τουλάχιστον για μια ώρα αφού όταν θα προσγειώνεται το αεροπλάνο με τον ΄Ελληνα πρωθυπουργό, το αεροπλάνο με τον Ερντογάν θα ετοιμάζεται να απογειωθεί.

«Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία και το τηλέφωνο της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή, δεν έχει χτυπήσει από την πλευρά του εκπροσώπου του τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν, δεν έχει υπάρξει κανένα αίτημα» ξεκαθάριζαν οι κυβερνητικές πηγές.

Σε ό,τι αφορά την ομιλία του πρωθυπουργού στα Ηνωμένα Έθνη την εβδομάδα αυτή, αναμένεται να αναφερθεί στην ανάγκη σταθερότητας στην περιοχή και πρόκειται προφανώς και στην γενικότερη στάση της Τουρκίας.

Μένει να δούμε αν αυτή η προκλητικότητα και οι δηλώσεις Ερντογάν περί συνάντησης είναι αποτέλεσμα της πίεσης που υπάρχει στην Τουρκία, ειδικά μετά τα αποτελέσματα της συνόδου EU MED 9 στην Αθήνα όπου τα μηνύματα στην Άγκυρα ήταν πολύ αυστηρά και πολύ σαφή. 

Ωστόσο στην Άγκυρα επιμένουν ότι η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν θα γίνει. Πληροφορίες από την Ουάσινγκτον που επικαλείται ο Μανώλης Κωστίδης, σε ρεπορταζ στον ΣΚΑΙ, διευκρινίζουν ότι αναμένονται προετοιμασίες και να καθοριστούν λεπτομέρειες, καθώς το ραντεβού δεν έχει κλειστεί. 

Τελος να επισημάνουμε οτι ο Ταγίπ Ερντογάν αναχωρεί από τη Νέα Υόρκη, την Τετάρτη. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει διπλωματικές επαφές μέχρι στιγμής, υπάρχει χρονικό περιθώριο για να κλειστεί η συνάντηση και ο πρόεδρος της Τουρκίας να παρατείνει την παραμονή του εκεί. .

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.