ΝΤΕΡΜΠΙ ΑΙΩΝΙΩΝ: ΔΥΟ ΘΡΥΛΟΙ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ BΑΣΙΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΛΑΝΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ «Ζ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΑΓΩΝΑ

Κυριακή με ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός. Μία μέρα που όλοι οι Έλληνες ποδοσφαιρόφιλοι, και ειδικά οι οπαδοί των δύο ομάδων, περιμένουν πως και πως. Μία αντιπαλότητα που κρατάει πολλά χρόνια και αποτελεί ίσως τον μοναδικό πόλο ενδιαφέροντος για το Ελληνικό ποδόσφαιρο, ακόμη και σε φιλάθλους του εξωτερικού.

Ο Ολυμπιακός του Πέδρο Μάρτινς, ύστερα από μεγάλη νίκη στην Κωνσταντινούπολη, καλείται να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό του Ιβάν Γιοβάνοβιτς σε μία αναμέτρηση που υπόσχεται πάθος και θέληση για νίκη και από τις δύο ομάδες.

Το ΖΙΖΑΝΙΟ λίγο πριν από το μεγάλο ντέρμπυ ετοίμασε ένα αφιέρωμα και μιλήσαμε με δύο μεγάλους διεθνείς ποδοσφαιριστές , δύο θρύλους του ελληνικού ποδοσφαίρου, έναν από κάθε ομάδα, που για πολλά χρόνια και σε πολλά ντέρμπυ βρέθηκαν αντίπαλοι, αλλά μόνο εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου, καθώς είναι γνωστό ότι εκτός του γηπέδου τους συνδέει βαθιά φιλία.

Μιλήσαμε λοιπόν με τον παλαίμαχο επιθετικό του Ολυμπιακού και της Εθνικής μας ομάδας, σήμερα προπονητή της Καλαμάτας, Νίκο Αναστόπουλο, και με τον παλαίμαχο τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Βασίλη Κωνσταντίνου που ως γνωστό έχει διατελέσει πρόεδρος της ΠΑΕ –Παναθηναϊκός.

Οι δύο άνδρες μας μίλησαν για το πως ένιωθαν ως παίκτες πριν από ένα τέτοιο παιχνίδι, για το πως νιώθουν τώρα ως φίλαθλοι, μας είπαν την άποψη τους και για τις δύο ομάδες και μας χάρισαν μία πρόβλεψη για το ντερμπυ.

Επίσης, είπαν δυο λόγια ο ένας για τον άλλον και μοιράστηκαν μαζί μας μία κοινή τους ιστορία από τα χρόνια που βρίσκονταν στην ενεργό δράση.

Αναλυτικά οι δηλώσεις των δύο παλαιμάχων στο tozizanio.gr:

Πως νιώθατε ως παίκτες πριν από ένα παιχνίδι μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού;

Βασίλης Κωνσταντίνου: Η διαδικασία για την προετοιμασία ενός παιχνιδιού, και πόσο μάλλον ενός ντέρμπι ξεκινάει από τις αρχές της εβδομάδας. Όπως αντίστοιχα ο φίλαθλος ασχολείται από την Δευτέρα με το αποτέλεσμα του παιχνιδιού, έτσι και για εμάς τους ποδοσφαιριστές, η διαδικασία ξεκινούσε από την Δευτέρα. Στις περιπτώσεις των αυτών των ντέρμπι, όλοι οι ποδοσφαιριστές δίναμε το κάτι παραπάνω στις προπονήσεις ενώ προσπαθούσαμε να αποφεύγουμε τις κοινωνικές συγκεντρώσεις ούτως ώστε να είμαστε συγκεντρωμένοι στην νίκη. Σε αυτά τα παιχνίδια όλος ο σύλλογος συσπειρώνεται με σκοπό το νικηφόρο αποτέλεσμα.

Νίκος Αναστόπουλος: Είναι ένα παραδοσιακό ντέρμπι στο οποίο θέλεις να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό και για τον λόγο αυτό όλοι οι ποδοσφαιριστές κάναμε ιδιαίτερη προετοιμασία.

Πως νιώθετε τώρα μετά πριν από ένα τέτοια παιχνίδι, το συναίσθημα είναι ίδιο;

Βασίλης Κωνσταντίνου: Το ίδιο είναι το συναίσθημα, καθώς οι ίδιοι άνθρωποι παραμένουν στο ποδόσφαιρο. Είναι οι φίλοι τους οποίους αποκόμισα από την καριέρα μου και παρακολουθούμε μαζί τα παιχνίδια και πάντα μία νίκη επί του Ολυμπιακού, τον μεγάλο μας αντίπαλο,  μας αφήνει ευχαριστημένους.

Νίκος Αναστόπουλος: Ως φίλαθλος πάντα τα παιχνίδια αυτά προξενούν μεγάλο ενδιαφέρον. Περιμένουμε η ομάδα μας να κερδίσει ώστε να γίνει η σχετική πλάκα με τους φίλους μας.

Τι σας αρέσει και τι όχι στον φετινό Παναθηναϊκό;

Βασίλης Κωνσταντίνου: Δεν μπορώ να κρίνω ξεκάθαρα τι μου αρέσει και τι όχι στον Παναθηναϊκό. Η ομάδα έχει καινούργιους ποδοσφαιριστές και νέο προπονητή, ο οποίος προσπαθεί να μοντάρει την ομάδα για να ανταπεξέλθει στο Ελληνικό Πρωτάθλημα και να δείξει ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο, ύστερα από τη στασιμότητα των τελευταίων ετών. Στον Παναθηναϊκό μου αρέσει η δύναμη, το πάθος και η ομοιογένεια που φαίνεται να έχει. Σε αυτό βοήθησε το γεγονός ότι ενισχύθηκε με ποδοσφαιριστές που έχουν την δυνατότητα να ανεβάσουν επίπεδο την ομάδα  όπως και φάνηκε στα έως τώρα εντός έδρας παιχνίδια.

Νίκος Αναστόπουλος: Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα στην οποία διακρίνω μία αστάθεια. Πολύ καλός στο γήπεδό του και αδύναμος εκτός έδρας. Αν υπολογίσουμε και τις απώλειες που έχει τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο.

Τι σας αρέσει και τι όχι στον φετινό Ολυμπιακό;

Βασίλης Κωνσταντίνου: Ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα συνόλου που προέρχεται από μία μεγάλη εκτός έδρας ευρωπαϊκή νίκη. Παρόλα αυτά δεν μου αρέσει η νοοτροπία που θέλει να περάσει ότι είναι ανίκητος. Ουδείς ανίκητος. Σε αυτές τις αναμετρήσεις η θέληση παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο. Ο Ολυμπιακός έχει τρωτά σημεία και αυτά πρέπει να εκμεταλλευτεί ο Παναθηναϊκός.

Νίκος Αναστόπουλος: Η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός δεν ξεκίνησε καλά στα πρώτα παιχνίδια της σεζόν. Παρατηρήσαμε, ωστόσο, σαφή βελτίωση στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο και λαμβάνοντας υπόψη και το παιχνίδι της Πέμπτης, η ομάδα βρίσκει σιγά σιγά τον εαυτό της και παρουσιάζεται αρκετά καλή.

Θα θέλαμε μία πρόβλεψη για το παιχνίδι.

Βασίλης Κωνσταντίνου: Το αυριανό παιχνίδι δεν το φοβάμαι. Μπορεί ο Ολυμπιακός να προέρχεται από μεγάλη ευρωπαϊκή νίκη για το Europa League και έχει το προβάδισμα, πιστεύω όμως ότι η θέληση παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο για το ποιος θα κερδίσει. Ο Παναθηναϊκός και θέλει και έχει τις δυνατότητες να κερδίσει. Μεγάλο ρόλο θα παίξει η αρχή του παιχνιδιού  και πιστεύω πως αν ο Παναθηναϊκός εφαρμόσει αυτά που έκανε στα δύο παιχνίδια ενάντια σε Απόλλωνα και Βόλο, όπου έπαιξε και ευχαρίστησε τον κόσμο του, έχει αυξημένες πιθανότητες να φύγει με την νίκη. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τον Ολυμπιακό. Τα παιχνίδια αυτά είναι πολύ μεγάλα και σε όποια κατάσταση και αν βρίσκονται οι ομάδες , τον μεγαλύτερο ρόλο παίζει η ψυχή και η θέληση ενός ποδοσφαιριστή για την νίκη.

Νίκος Αναστόπουλος: Σε αυτά τα παιχνίδια δεν μπορείς να κάνεις σαφή πρόβλεψη. Πρόκειται για ένα παιχνίδι μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Δεν έχει σημασία η αγωνιστική κατάσταση της κάθε ομάδας αλλά το πως θα βρεθούν στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Προβάδισμα έχει ο Ολυμπιακός λόγω ανωτερότητας του ρόστερ και της καλής ψυχολογίας. Από την άλλη πλευρά ο Παναθηναϊκός απαλλαγμένος από το βάρος του φαβορί, μπορεί να παίξει πιο ελεύθερα και ίσως του βγει σε καλό.

Θα θέλαμε να πείτε λίγα λόγια ο ένας για τον άλλον.

Βασίλης Κωνσταντίνου: Ο Νίκος ήταν ένας πάρα πολύ καλός ποδοσφαιριστής, δεινός σκόρερ, ενώ παραμένει ένας ακόμη καλύτερος φίλος. Η φιλία μας κρατάει πάρα πολλά χρόνια. Είναι ένας πολύ καλός προπονητής και πιστεύω πως είναι θέμα χρόνου να βρεθεί ξανά ανάμεσα στους προπονητές της Σούπερ Λιγκ. Όλοι γνωρίζουν για τον Νίκο Αναστόπουλο και την πορεία του.

Νίκος Αναστόπουλος: Τον τερματοφύλακα Κωνσταντίνου τον είχα φλομώσει στα γκολ με αποτέλεσμα να μου βάζει τρικλοποδιές. Αυτό είχες ως αποτέλεσμα να πηδάμε και πάλι να του παίρνω κεφαλιές (γελώντας). Τον Βασίλη τον θεωρώ αδελφικό μου φίλο, αντίπαλοι υπήρξαμε μόνο εντός του γηπέδου. Η φιλία μας διατηρείται πολλά χρόνια.

Φωτογραφία από το προσωπικό αρχείο του Βασίλη Κωνσταντίνου από την προετοιμασία της Εθνικής Ομάδας για το EURO 1980: Αριστερά οι Νίκος Αναστόπουλος με τον Βασίλη Κωνσταντίνου. Δεξιά ο Πέτρος Μίχος.

Στην συνέχεια ζητήθηκε από τους δύο παλαιμάχους να μοιραστούν μαζί μας μία κοινή ιστορία από τα ποδοσφαιρικά τους χρόνια.

Τον λόγο πήρε ο Νίκος Αναστόπουλος όπου μας διηγήθηκε την γνωστή ιστορία με το τηλεφώνημα στο ξενοδοχείο πριν από ένα ντέρμπι. «Παραμονές ενός ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, οι αποστολές των ομάδων βρίσκονταν στα ξενοδοχεία τους. Την εποχή εκείνη απαγορευόταν από τους προπονητές η επαφή των παικτών με τον «έξω κόσμο». Εγώ πήρα τηλέφωνο στο ξενοδοχείο όπου διέμενε η αποστολή του Παναθηναϊκού και προσποιούμενος τον αδερφό του Βασίλη ζήτησα να μιλήσω μαζί του για κάτι σημαντικό. Όταν ο Βασίλης βγήκε στο τηλέφωνο και ρώτησε ποιος είναι η απάντηση που πήρα από εμένα ήταν «Αυτός που αύριο θα σου βάλει δύο γκολ». Στην συνέχεια, ο προπονητής της Καλαμάτας θέλησε να μοιραστεί μαζί μας και μία πιο άγνωστη ιστορία.  «Όταν ο Βασίλης βρισκόταν στον ΟΦΗ, παραμονές παιχνιδιού Ολυμπιακός-ΟΦΗ για τις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, θελήσαμε να συναντηθούμε. Αυτό που του είπα χαριτολογώντας ήταν ότι πάω για πρώτος σκόρερ και να κανονίσει την πορεία του. Το αποτέλεσμα ήταν να πιάσει όλες τις ευκαιρίες που έκανα και ενώ καταφέραμε να κάνουμε το 1-0 με τα χίλια ζόρια χάρις σε ένα γκολ του Γιώργου Τόγια, στο επόμενο λεπτό ύστερα από ένα δοκάρι καταφέρνω να κάνω το 2-0 αλλά το γκολ ακυρώθηκε. Καταλαβαίνετε τι έγινε την επόμενη μέρα… »

Επιμέλεια: Νικόλας Κουτουφάς

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.