Ο ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΒΑΤΡΑΧΟΣ

Ο λόγος για ποιόν άλλον; Τον Στέφανο Τσιτσιπά γνωστό και ως «Πρίγκηπα» του Ελληνικού τένις. Τον άνθρωπο που με τις επιτυχίες του όχι μόνον κατόρθωσε να γνωρίσει στον ελληνικό λαό το 3ο δημοφιλέστερο άθλημα παγκοσμίως, αλλά κατόρθωσε επίσης να αναρριχηθεί στην 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, διαλύοντας κάθε ρεκόρ και ξεπερνώντας κάθε προσδοκία ακόμη και των πιο αισιόδοξων λατρών του ευγενούς αυτού αθλήματος. Όλα τα παραπάνω όμως μοιάζουν να καταρρέουν τους τελευταίους μήνες και ένα ερωτηματικό έχει τεθεί στο μυαλό όλων. «Μήπως έφτασε στο ταβάνι του».

 ΑΝΟΔΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ

Από τα  τέλη του 2020 ο Στέφανος Τσιτσιπάς, έχοντας ήδη κάνει υπέρβαση στην καριέρα του με την είσοδό του στο top 10 της παγκόσμιας κατάταξης έδινε στον κάθε ένα μας την εντύπωση ότι δεν έχει ταβάνι. Μας έκανε να κρυφοκοιτάξουμε το όνειρο, το οποίο δεν ήταν άλλο από την κατάκτηση ενός grand slam. Στο εξ’ αναβολής Rolland Garros που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβρη του 2020, έφτασε στα ημιτελικά όπου και έπεσε μαχόμενος από τον κορυφαίο στην ιστορία του αθλήματος (συμπέρασμα εκ των μετέπειτα αποτελεσμάτων του μέσα στο 2021) Novak Djokovic με ήττα 2-3 σετ, στα σημεία. Στο επόμενο Grand Slam και συγκεκριμένα, στο Australian Open που έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 2021, κατόρθωσε ξανά να φτάσει στα ημιτελικά, έχοντας μάλιστα καταφέρει να αποκλείσει στους 8 τον καλύτερο χωμάτινο τενίστα της ιστορίας, Rafael Nadal με μεγάλη ανατροπή. Οι ενδείξεις έγιναν αποδείξεις, οι δεύτερες και τρίτες σκέψεις μετατράπηκαν σε βεβαιότητα, ο Στέφανος πια άνηκε στην elite του αθλήματος και κοιτούσε στα μάτια οποιονδήποτε αντίπαλο. Και η συνέχεια; Έγινε ακόμα καλύτερη.

ΣΤΕΨΗ ΚΑΙ ΚΟΡΥΦΩΣΗ

Πιο συγκεκριμένα μετά από μια μικρή αποτυχία και πρόωρο αποκλεισμό στο 1000αρι τουρνουά του Miami, ο Στέφανος του Ελληνικού τένις μετατράπηκε και επίσημα σε «Πρίγκηπα» κατακτώντας άνετα το 1000 άρι τουρνουά του Πριγκηπάτου του Μονακό, τοποθεσίας που αποτελεί πια και τη μόνιμη κατοικία του. Διθυραμβικά σχόλια ηχούσαν από άκρη σε άκρη, όλες οι αθλητικές φυλλάδες εκθείαζαν τον νεαρό τενίστα και όλα αυτά, χωρίς ακόμα να έχουν έρθει τα ύψιστα. Έτσι μετά από έναν χαμένο τελικό στη Βαρκελώνη από τον Rafael Nadal και έναν προημιτελικό στη Ρώμη από τον Novak Djokovic, αμφότεροι στην κόψη του ξυραφιού ήρθε η «θέωση». Εύκολη κατάκτηση του τουρνουά 250 στη Λυών της Γαλλίας και 7ος τίτλος καριέρας, όμως δεν αρκέστηκε σε αυτόν. Στην κορυφαία διοργάνωση χώματος (Rolland Garros 2021) στην ιστορία ο «Πρίγκηπας» του ελληνικού τένις κατόρθωσε για πρώτη φορά στην καριέρα του να φτάσει σε έναν τελικό Grand Slam. Εκεί ηττήθηκε από τον Novak Djokovic ενώ προηγούνταν μάλιστα και με 2- 0 σετ αλλά έδωσε στην κλισέ έκφραση «Ήττα σαν  νίκη» κυριολεκτική σημασία.

Νίκη γιατί κατόρθωσε το 50% των Ελλήνων τηλεθεατών, εκείνο το μεσημέρι Κυριακής να αφιερώσουν τρείς ώρες από τις ζωές τους για να στηρίξουν γεμάτοι αγωνία τον συμπατριώτη τους. Νίκη γιατί έφερε πιο κοντά από ποτέ τον κάθε Έλληνα με ένα άθλημα που κυριολεκτικά φυτοζωεί στη χώρα μας. Νίκη γιατί την επόμενη μέρα γονείς έσπευσαν μετά από παράκληση των ίδιων των τέκνων τους, να τα γράψουν σε συλλόγους αντισφαίρισης. Νίκη γιατί γιγαντώθηκε σαν αθλητής και, κατόρθωσε, να ανέβει στο νούμερο 4 και έπειτα από 1 μήνα και εκμεταλλευόμενος την απουσία του Rafael Nadal νούμερο 3 της παγκόσμιας κατάταξης.

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ

Φυσικά, όπως μας έχει διδάξει η ζωή, τίποτα δεν κρατάει για πάντα. Και δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο παράδειγμα από την αντίθεση στις πορείες του Στέφανου Τσιτσιπά στο πρώτο και το δεύτερο μισό της χρονιάς. Πιο συγκεκριμένα από τον Ιούνιο του 2021, πρόωρος αποκλεισμός στο μεγαλύτερο χορτάρινο τουρνουά Grand Slam, Wimbledon και, μάλιστα, από τον πρώτο κιόλας γύρο με 3-0 σετ από τον Francis Tiafoe. Πρόωρος αποκλεισμός από το χωμάτινο τουρνουά του Αμβούργου από τη δεύτερη φάση έπειτα από ανατροπή του Fillip Krajinovic. Πρόωρος αποκλεισμός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο στην φάση των 16 με ανατροπή από τον Hugo Humbert. Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω ; Αποκλεισμός στο 1000άρι τουρνουά του Καναδά από το απόλυτο outsider Rilley Opelka, στον ημιτελικό . Ήττα από τον Alexander Zverev στο Cincinatti.

TOILET BREAKS ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΟ

Λίγο μετά την ήττα του στη διοργάνωση του Καναδά ο Έλληνας πρωταθλητής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα μέσα, πιάστηκε «επ’ αυτοφώρω» σε έξυπνη ερώτηση δημοσιογράφου και αναγκάστηκε να παραδεχτεί δημοσίως ότι δεν έχει εμβολιαστεί. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την συμμετοχή του σε διαφημιστική καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού, οδήγησαν τη μεγαλύτερη μερίδα του κοινού στην απαξίωση και το χλευασμό του, με τον ίδιο, μετά τα αναρίθμητα επιθετικά μηνύματα που λάμβανε σε καθημερινή βάση να αναγκαστεί να ανασκευάσει τη δήλωση του, ματαίως. Και αν πιστεύετε ότι τελείωσε εκεί και γύρισε το διακόπτη, πλανάστε πλάνην οικτρά. Κατά τη συμμετοχή του στο USA OPEN 2021 χρησιμοποίησε το «παραθυράκι» του κανονισμού  toilet break, παραμένοντας στην τουαλέτα περί τα 8 ολόκληρα λεπτά με απώτερο σκοπό να λάβει οδηγίες από τον πατέρα και προπονητή του ( Απόστολο Τσιτσιπά) και να σπάσει την ψυχολογία του μεγάλου αντιπάλου του Andy Murray ο οποίος βρισκόταν σε πλεονεκτική μέχρι εκείνο το σημείο θέση. Μπορεί το εγχείρημα αυτό να στέφθηκε με επιτυχία και προβιβάστηκε στον επόμενο γύρο. Τα social media όμως δεν το άφησαν ασχολίαστο και επήλθε δημόσια κατακραυγή, ακόμη και από μεγαθήρια εν ενεργεία και μη του παγκόσμιου τένις.

Η ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ

Και, όπως ήταν φυσικό, η ψυχολογία ενός 23 χρόνου φέρελπι διαλύθηκε και οδήγησε σε περισσότερες ήττες. Αποκλεισμός από τη φάση των 16 από τον 18 μόλις ετών Ισπανό Carlos Alcaraz, αποκλεισμό από το 1000αρι τουρνουά της ερήμου Indian Wells στον προημιτελικό από τον Γεωργιανό Nicoloz Basilashvilli και αποκλεισμό στους 16 του τουρνουά της Βιέννης μετά από ανατροπή από τον κακό του δαίμονα, Francis Tiafoe μετά από «δώρο» ανατροπή. Συμπερασματικά ο Στέφανος Τσιτσιπάς από δεύτερο μισό της χρονιάς, έχει μια απίστευτα καθοδική πορεία στην καριέρα του που συνοψίζεται στους παρακάτω παρανομαστές:

  • Καμία κατάκτηση τίτλου μετά το 250 τουρνουά της Λυών
  • Πρόωροι αποκλεισμοί σε όλες τις διοργανώσεις χωρίς καν να φτάσει έστω σε 1 τελικό
  • Όλοι οι αποκλεισμοί επήλθαν από παίχτες που βρίσκονται πολύ χαμηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη από το νούμερο 3 στο οποίο βρίσκεται ακόμη
  • «Παιδικά Λάθη» σε χτυπήματα με τη ρακέτα που στέλνει εκτός γηπέδου, «κοσμούν» σχεδόν κάθε αγώνα του
  • Λανθασμένη διαχείριση των ψυχολογικών του σκαμπανεβασμάτων που τον οδηγεί στο να χάνει αγώνες ακόμη και όταν βρίσκεται μια ανάσα από το να τους νικήσει

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Φυσικά κανείς από εμάς δεν μπορεί να γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι για έναν αθλητή σε τόσο νεαρή ηλικία και, όλοι ευχόμαστε οι ενδείξεις να αποδειχτούν λανθασμένες και να φτάσει στην κορυφή, όπως έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει. Τα γεγονότα που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή και οφείλουμε να παραθέσουμε μάλλον μας οδηγούν σε αντίθετη κατεύθυνση συμπερασμάτων. Συγκεκριμένα:

  • Παρά το επερχόμενο τέλος και των τελευταίων κορυφαίων του είδους (Federer, Djokovic, Nadal) όπου όλοι θα περίμεναν τον Στέφανο σαν διάδοχο, τενίστες όπως ο Daniil Medvedev και ο Alexander Zverev έχουν ήδη αναλάβει τα ηνία, αφήνοντας τον Έλληνα εκτός τίτλων.
  • 18 χρονοι νέοι τενίστες ( Alcaraz, Sinner, ) έχουν αρχίσει να ξεπηδούν στην επιφάνεια και ήδη μετρούν ίδιο αριθμό τίτλων με τον Στέφανο.
  • Το παιχνίδι του όχι απλά δεν βελτιώνεται αλλά μοιάζει να καταρρέει ανά τους αγώνες με τα αβίαστα λάθη, κυρίως λόγω ψυχολογίας και τα άτεχνα χτυπήματα να πολλαπλασιάζονται
  • Η παντελής έλλειψη στήριξης από την Ελληνική κοινωνία και το κόστος που υφίσταται σε καθημερινό επίπεδο για τις εξωγηπεδικές του επιλογές, τον έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Ο Πρίγκηπας του Ελληνικού τένις έχει πράγματι μετατραπεί σε βάτραχο. Μένει μόνο να δούμε, αν  η ιστορία του θα έχει το ίδιο τέλος με το παραμύθι.

Νίκος Σούλης, Ασκούμενος Δικηγόρος

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.