COVID19: Ο πλανήτης ξεπέρασε τα 300 εκατομμύρια κρούσματα, ενώ εξαπλώνεται η ΟΜΙΚΡΟΝ

Ο επίσημος αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19, που σίγουρα είναι χαμηλότερος από τον πραγματικό, πέρασε χθες Παρασκευή το όριο των 300 εκατομμυρίων, ενώ οι χώρες καταπολεμούν τη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον και κλιμακώνουν τις εκστρατείες εμβολιασμού.

Σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημους απολογισμούς, τουλάχιστον 300.042.439 κρούσματα διαγνώστηκαν από τότε που το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα ανέφερε την εμφάνιση της ασθένειας στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019.

Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την ανακάλυψη της παραλλαγής Όμικρον στην Μποτσουάνα και τη Νότια Αφρική, τα κρούσματα άρχισαν να καταγράφουν αύξηση σε όλον τον κόσμο. Πλέον, ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα τέταρτο κύμα και με αριθμό ρεκόρ καταγεγραμμένων μολύνσεων. Η επιτάχυνση των μολύνσεων δεν συνοδεύεται επί του παρόντος από μια συνολική αύξηση των θανάτων.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί εντός της ημέρας για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε εκατομμύρια εργαζόμενους.

Έπειτα από μήνες προσπαθειών να πειστούν οι απρόθυμοι, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι θέλει να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό, κυρίως στις επιχειρήσεις με περισσότερους από 100 εργαζόμενους. Στη χώρα των ατομικών ελευθεριών, τα μέτρα αυτά καταγγέλθηκαν από τους ρεπουμπλικάνους βουλευτές, που βλέπουν σε αυτό μια κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους του ομοσπονδιακού κράτους και από μια μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου που τα κρίνει αντιπαραγωγικά.

Η Covid-19 «όπως τη γνωρίζουμε σήμερα δεν θα είναι εδώ για πάντα, τουλάχιστον στη σημερινή μορφή της», υποσχέθηκε σήμερα ο Μπάιντεν. «Αλλά το να έχουμε την Covid στο περιβάλλον μας και στον πλανήτη μας, αυτό μάλλον θα συνεχιστεί», παραδέχτηκε.

Μεγάλο ινδουϊστικό φεστιβάλ

Στην Ινδία, δικαστήριο απέρριψε αίτημα για την ακύρωση μεγάλου ινδουιστικού φεστιβάλ, παρά τους φόβους ότι η συνάθροιση αυτή μπορεί να εξαπλώσει την επιδημία, σε μια χώρα που πλήττεται από την έξαρση των κρουσμάτων λόγω της παραλλαγής Όμικρον.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα συγκεντρωθούν από το Σάββατο στη συμβολή του Γάγγη και του Κόλπου της Βεγγάλης, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Gangasagar Mela για να κάνουν μπάνιο με αφορμή τη Μακάρ Σανκράντι, ιερή ημέρα του ινδουστικού ημερολογίου.

Γιατρός στην Καλκούτα είχε ζητήσει δικαστική απόφαση για την απαγόρευση του φεστιβάλ λόγω της υγειονομικής συγκυρίας. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ινδία ξεπέρασε τις 100.000 την Παρασκευή και οι αρχές σε αρκετές μεγάλες πόλεις επέβαλαν περιορισμούς προκειμένου να επιβραδύνουν τη διασπορά του ιού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ & ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.