Αυγενάκης: «Νομοθετική παρέμβαση για δραστικές αλλαγές και στον τρόπο διοίκησης της ΕΠΟ»

Στο ζήτημα της οπαδικής βίας και στα όσα αποφασίστηκαν στη σημερινή πρωινή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με την συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών, αναφέρθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Λευτέρης Αυγενάκης. Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ξεκίνησε συγχαίροντας τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και την πολιτική ηγεσία για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των 9 από τους 11 υπόπτους της άγριας δολοφονίας του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη, που συγκλόνισε όλη την ελληνική κοινωνία. Ο κ. Αυγενάκης συνέδεσε τα φαινόμενα οπαδικής βίας με «την κουλτούρα και το πνεύμα διοίκησης στην ΕΠΟ» και προανήγγειλε νομοθετική παρέμβαση στο προσεχές αθλητικό νομοσχέδιο, με στόχο «την αντιπροσωπευτικότερη εκπροσώπηση στην Ομοσπονδία όλων των φορέων και των δομών του ποδοσφαίρου μας», όπως προβλέπεται στην Ολιστική Μελέτη των FIFA/UEFA, αλλά και την καθιέρωση της επαγγελματικής διαιτησίας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αυγενάκης ανέφερε:

«Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα δύο τελευταία χρόνια από το Υφυπουργείο Αθλητισμού συνέβαλαν και συμβάλλουν ουσιαστικά για την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση της οπαδικής βίας. Θυμίζω ότι με τους νόμους του Υφυπουργείου Αθλητισμού θεσπίσαμε, μεταξύ άλλων:

* Τη δυνατότητα συλλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης, στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας, του υλικού και των δεδομένων που καταγράφονται με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο, το οποίο χειρίζεται στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας. Έτσι, κάθε ποινική πράξη, που τελείται εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων, θα μπορεί να διακριβώνεται, να ελέγχεται και να τιμωρείται.

* Την επέκταση των τοπικών και χρονικών ορίων εφαρμογής των ποινικών διατάξεων για πράξεις αθλητικής βίας που έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα και τελούνται σε χρόνο και τόπο μη συνδεόμενους με κάποια αθλητική εκδήλωση (π.χ., «ραντεβού» οπαδών, επιθέσεις σε συνδέσμους κ.λπ.).

* Τη δυνατότητα στην ΕΛ.ΑΣ. να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στους κατόχους εισιτηρίων κατά την έλευσή τους προς τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

* Την επαναφορά του “ιδιώνυμου”, δηλαδή, την απαγόρευση αναστολής και μετατροπής των στερητικών της ελευθερίας ποινών που επιβάλλονται από τα ποινικά δικαστήρια για εγκλήματα που αφορούν σε εκδηλώσεις αθλητικής βίας. Κι όταν, πριν από 15 χρόνια, είχε πρωτοεφαρμοσθεί το “ιδιώνυμο” στον αθλητισμό, προτού δυστυχώς ανασταλεί, τα κρούσματα βίας στο επαγγελματικό πρωτάθλημα είχαν μειωθεί κατά 80%, ενώ είχαν αυξηθεί σημαντικά οι πωλήσεις των εισιτηρίων.

* Τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου για τις οργανωμένες μετακινήσεις των οπαδών, όπου οι ομάδες πλέον έχουν την εποπτεία και τον έλεγχο των μετακινήσεων των Λεσχών Φιλάθλων τους, ώστε να υπάρχει ασφάλεια και σαφές σύστημα απόδοσης ευθυνών σε περίπτωση επεισοδίων.

* Τη δυνατότητα δημιουργίας μίας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λεσχών Φιλάθλων, με στόχο να συμβάλλει στην ανάπτυξη και στην καλλιέργεια μίας κουλτούρας συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ φιλάθλων διαφορετικών ομάδων, να δώσει δικαίωμα λόγου στην υγιή μερίδα του “οπαδικού κινήματος” και να εκπροσωπεί κεντρικά τους φιλάθλους στην επικοινωνία τους με θεσμικούς φορείς.

Είχαμε, παράλληλα και τον νόμο 4855/2021 του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που αφορούσε στην τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπου αυστηροποιήθηκαν οι προβλεπόμενες ποινές για αδικήματα με στοιχεία βίας.

Πάγια βούληση του Πρωθυπουργού μας, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι να συνεχίσουμε την έμπρακτη προσπάθεια, χωρίς βαρύγδουπες εξαγγελίες, για να οδηγηθούμε σε ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό των περιστατικών βίας.

Μετά από σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί υπό τον Πρωθυπουργό με την συμμετοχή όλων των συναρμόδιων Υπουργείων, αποφασίστηκε να λάβουμε άμεσα κι άλλες πρωτοβουλίες στα εξής τρία επίπεδα, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Δικαιοσύνης:

* Ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των Λεσχών Φιλάθλων και των παραρτημάτων τους, καθώς επίσης και στο ρόλο και τις πραγματικές ευθύνες των ΠΑΕ στο ζήτημα αυτό

* Αναγκαίες προσαρμογές του Ποινικού Κώδικα και

* Εντατικοποίηση των ελέγχων από πλευράς της ΕΛΑΣ.

Παράλληλα, θα υπάρξουν δραστικές αλλαγές και στον τρόπο διοίκησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, διότι η οπαδική βία έχει άμεση σχέση με την κουλτούρα και το πνεύμα διοίκησης στην ΕΠΟ. Η Ολιστική Μελέτη των FIFA/UEFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο ξεκάθαρα αναφέρει την αντιπροσωπευτικότερη εκπροσώπηση στην Ομοσπονδία όλων των φορέων και των δομών του ποδοσφαίρου μας και αυτό πρέπει να γίνει πράξη. Επιπλέον, θα θεσπίσουμε την Επαγγελματική Διαιτησία και θα ενισχύσουμε τον ρόλο και τις προοπτικές του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Οι νομοθετικές παρεμβάσεις θα περιλαμβάνονται στο αθλητικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην Βουλή τις επόμενες εβδομάδες.

Και αμέσως μετά θα προχωρήσουμε και στην κύρωση της Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, γνωστή ως Σύμβαση Σεντ Ντενί, για την ολοκληρωμένη προσέγγιση θεμάτων ασφαλείας, προστασίας και υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και λοιπά αθλητικά γεγονότα, που υπεγράφη το 2016.

Η αντιμετώπιση της οπαδικής, αλλά και της νεανικής βίας συνολικότερα, αποτελεί χρέος μας προς την κοινωνία και ιδιαίτερα προς τη νέα γενιά, αλλά και προς την υγιή αθλητική κοινότητα και τα εκατομμύρια των σωστών φιλάθλων στη χώρας μας.

Τα 2,5 τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα. Η Κυβέρνηση, με μπροστάρη τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, θα συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή και περιμένουμε από όλους να συνδράμουν την ελληνική Πολιτεία στην προσπάθεια εξάλειψης της βίας. Πρόκειται άλλωστε για ένα ζήτημα που μας ενώνει όλους».

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Facebook

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Twitter

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Instagram

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.