Ο 36χρονος αριστερός πολιτικός Γκαμπριέλ Μπόριτς, ορκίστηκε πρόεδρος της Χιλής, με υπουργικό Συμβούλιο που οι γυναίκες είναι πλειοψηφία, γεμάτο με νέους ανθρώπους, φεμινίστριες και περιβαλλοντολόγους

Ο αριστερός Γκαμπριέλ Μπόριτς, 36 ετών, ορκίστηκε την Παρασκευή νέος πρόεδρος της Χιλής — ο νεότερος σε ηλικία πρόεδρος στην ιστορία της χώρας — για την τετραετία 2022-2026.

΄Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μπόριτς είναι πρώην ηγέτης των φοιτητών και πτυχιούχος Νομικής και Κοινωνικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο της Χιλής, και ορκίστηκε μαζί με το υπουργικό του συμβούλιο σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κογκρέσο στο Βαλπαραΐσο, περίπου 100 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Σαντιάγο.

«Είμαι πολύ υπερήφανος για αυτό το υπουργικό συμβούλιο! Είμαι πολύ υπερήφανος που οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άνδρες, χάρη στο φεμινιστικό κίνημα. Ας μη λησμονούμε ποτέ ότι είμαστε υπόχρεοι στον λαό της Χιλής», δήλωσε απευθυνόμενος στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Έχοντας κερδίσει τις περισσότερες ψήφους σε προεδρικές εκλογές στην ιστορία της Χιλής, ο Μπόριτς έγραψε επίσης ιστορία επιλέγοντας ένα άνευ προηγουμένου υπουργικό συμβούλιο, γεμάτο με νέους ανθρώπους, φεμινίστριες και περιβαλλοντολόγους.

Σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα, ο κ. Μπόριτς –στα 35 του χρόνια, μόλις είχε συμπληρώσει το ηλικιακό όριο για να είναι υποψήφιος και θα γίνει ο νεότερος αρχηγός του κράτους στην ιστορία της Χιλής– συγκέντρωσε σχεδόν το 56% των ψήφων, έναντι κάπου 44% του κ. Καστ, που αυτοπροβλήθηκε ως πολιτικός κληρονόμος της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ και υποστηρίχθηκε από πρακτικά το σύνολο των δυνάμεων της δεξιάς. Ο ίδιος μάλιστα επέμενε πως «αν ο Πινοτσέτ ζούσε ακόμη, εμένα θα ψήφιζε».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.