ΤΡΑΒΗΞΕ ΤΗΝ ΠΡΙΖΑ Η ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ ΚΑΙ ΜΗΔΕΝΙΣΕ ΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΡΩΣΙΑ

Αργα και σταθερά το περασμενο Σαββατοκύριακο οι εταιρείες της Λιθουανίας έκλεισαν τις στρόφιγγες, μηδενίζοντας έτσι τις ροές φυσικού αερίου, δίνοντας τέλος στην εξάρτηση της χώρας από την Ρωσία.

Πέρυσι, η Λιθουανία εισήγαγε το 26% του φυσικού αερίου που χρειάστηκε απευθείας από τη Ρωσία και ένα άλλο 12% ήρθε από εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη Λετονία. Η χώρα, που εξετάζει τις επιλογές της για την επέκταση ενός terminal LNG στη Βαλτική, θα εξαρτάται τώρα από εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία.

Μάλιστα θα πρέπει να σημειωθεί ότι όπως τόνισε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Dainius Kreivys, για την πρωτοβουλία αυτή  δεν χρειάστηκε να ανακοινώσει η κυβέρνηση κάποια σχετική απαγόρευση παρότι, όπως αναφέρει το Blooberg, η κυβέρνηση αν χρειαστεί θα επιβάλλει ένα τέτοιο μέτρο.

Η Λιθουανία έγινε έτσι  η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έδωσε τέλος στην εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, με τον Λιθουανό υπουργός Εξωτερικών Gabrielius Landsbergis να γράφει στο Twitterμ «Αγαπητοί φίλοι στην Ε.Ε., τραβήξτε την πρίζα. Μην είστε συνεργοί», καλώντας την Ευρώπη να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, οι οποίες, όπως σημείωσε, χρηματοδοτούν τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας.

Πριν από οκτώ χρόνια, η Λιθουανία εξαρτιόταν πλήρως για το φυσικό αέριο από την Gazprom, αλλα η κυβέρνηση είχε συστήσει από τον Δεκέμβριο τη στροφή της χώρας στο LNG, όταν εμφανίστηκαν οι πρώτες προειδοποιήσεις για πιθανή ρωσικής εισβολή στην Ουκρανία. Η Λιθουανία έχει καλέσει εδώ και καιρό τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να απεξαρτηθούν από το ρωσικό αέριο.

ΠΗΓΗ : Moneyreview.gr

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.