Tayfun: Το μυστικό πυραυλικό πρόγραμμα της Τουρκίας – Τα χαρακτηριστικά του νέου τουρκικού όπλου

Υπό άκρα μυστικότητα εδώ και αρκετά χρόνια, η Τουρκία υλοποιούσε το πρόγραμμα για την ανάπτυξη ενός βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς, εγχώριας παραγωγής, το οποίο αποκαλύφθηκε χτες Τρίτη με την πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση. Η εκτόξευση του δοκιμαστικού πυραύλου Tayfun, «τυφώνας» στα τουρκικά, έγινε στις 7.00 το πρωί από το αεροδρόμιο της Ρίζας (Rize) στο ανατολικό άκρο των τουρκικών ακτών της Μαύρης Θάλασσας και αφού διένυσε 561 χιλιόμετρα έπεσε στα ανοικτά των ακτών της Σινώπης. Τα τουρκικά ΜΜΕ επισημαίνουν με νόημα ότι η Ελλάδα είναι εντός του βεληνεκούς του νέου οπλικού συστήματος της Τουρκίας.

Η πυραυλική δοκιμή, όπως και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πυραύλου, δεν ανακοινώθηκαν επισήμως από την τουρκική κυβέρνηση ή την κατασκευάστρια εταιρεία Roketsan.

Δόθηκε ωστόσο ευρεία δημοσιότητα από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης με βίντεο, φωτογραφίες και χάρτες που συνοδεύονταν, μεταξύ άλλων, από την επισήμανση ότι η Ελλάδα είναι εντός του βεληνεκούς του νέου οπλικού συστήματος της Τουρκίας.

Εκτός από την Ελλάδα και ανάλογα με το σημείο της εκτόξευσης του, ο πύραυλος Tayfun μπορεί να πλήξει την Κύπρο, το Ισραήλ, τον Λίβανο, το Ιράκ μέχρι και τη Βαγδάτη, το βόρειο Ιράν μέχρι τις ακτές της Κασπίας, τη Συρία, ολόκληρη την Αρμενία και τις νότιες ακτές της Ουκρανίας και της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Από την απόσταση που διένυσε ο πύραυλος προκύπτει ότι ο Tayfun ανήκει στην κατηγορία των Πυραύλων Μικρού Βεληνεκούς (Short–Range Ballistic Missile) με βεληνεκές που κυμαίνεται στο εύρος των 300-1.000 χιλιομέτρων. Οι πύραυλοι αυτού του τύπου μπορούν να φέρουν κεφαλές με συμβατικά, πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα.

Η ταχύτητα του συγκεκριμένου βλήματος φτάνει, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον τουρκικό Τύπο τα 3,6 Mach (ο λόγος της ταχύτητας ενός αντικειμένου προς την τοπική ταχύτητα μετάδοσης του ήχου).

Τα βλήματα του Tayfun εκτοξεύονται από αυτοκινούμενη τροχοφόρα πλατφόρμα 8Χ8, παρόμοια με εκείνη του «μικρότερου αδελφού» συστήματος Bora, που κατασκευάζεται επίσης από τη κρατική Roketsan.

Ο πύραυλος Tayfun είναι όπως φαίνεται μετεξέλιξη το Bora, ο οποίος με τη σειρά του ανήκει στη μικρότερη κατηγορία των τακτικών πυραύλων με βεληνεκές μέχρι 280 χιλιόμετρα. Το ακόμη πιο παλιό μοντέλο Yildirim (κεραυνός) «πιάνει» βεληνεκές που ξεπερνά τα 150 χιλιόμετρα.

Είναι προφανές ότι το πυραυλικό πρόγραμμα της Τουρκίας εξελίσσεται σε βάθος χρόνου, με συστήματα τα οποία εξελίσσονται συνεχώς, με αντιγραφή τεχνολογίας -κατά πληροφορίες- και από αντίστοιχα οπλικά συστήματα του εξωτερικού. Τα δύο πυραυλικά συστήματα Bora και Yildirim είναι ήδη ενταγμένα στο οπλοστάσιο των Τουρκικών Χερσαίων Δυνάμεων.

Βασικός βιομηχανικός φορές ανάπτυξης και κατασκευής εγχώριων πυραυλικών συστημάτων στην Τουρκία είναι η κρατική εταιρεία Roketsan. Ελέγχεται από τη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας, που από το 2018 υπάγεται στην Προεδρία της Δημοκρατίας, δηλαδή στον ίδιο τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι μετοχές της ανήκουν κατά 55% στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, 15% στην ASELSAN (κρατική αμυντική βιομηχανία ηλεκτρονικών συστημάτων), 10% στην κρατική Vakifbank, 15% στον κρατικό οργανισμό χημικών και μηχανολογικού εξοπλισμού MKE και 5% είναι μετοχές διασποράς.

H Roketsan παράγει μία ευρεία γκάμα προϊόντων, όπως τακτικά πυραυλικά συστήματα (TBM), αντιαεροπορικά συστήματα, βλήματα ανθυποβρυχιακού πολέμου, τορπίλες, συστήματα εγγύς προστασίας, βλήματα πυροβολικού, πολλαπλούς εκτοξευτήρες, αντιβαλλιστικά συστήματα κ.ά.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ NEWS

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.