Ο Έλληνας Ιερέας που χτίζει σχολεία στην Ουγκάντα

Ο πατήρ Αντώνιος Μουτιάμπα δεν είναι ο συνηθισμένος Έλληνας ιερέας. Είναι υπεύθυνος για την εκπαίδευση εκατοντάδων παιδιών στην Ουγκάντα, μέσω των τεσσάρων δημοτικών σχολείων και ενός γυμνασίου που έχει κατασκευάσει.

«Η Αφρική πάσχει από αναλφαβητισμό. Η εκπαίδευση μπορεί να βγάλει την Αφρική από τη δυστυχία της », λέει ο ιερέας στο Greek Reporter σε άπταιστα ελληνικά.

Ο πατέρας Αντώνιος γεννήθηκε στην Ουγκάντα ​​και η γιαγιά του ήταν η πρώτη στην οικογένειά του που προσηλυτίστηκε στην Ορθοδοξία. Σήμερα, περισσότεροι από 100.000 Ουγκάντα ​​είναι Ελληνορθόδοξοι Χριστιανοί και η Εκκλησία γιορτάζει 100 χρόνια σημαντικού έργου στη χώρα.

«Νιώθω Έλληνας γιατί αγαπώ τους συνανθρώπους μου»


Ο Μουτιάμπα σπούδασε για πρώτη φορά Αγρονομία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ως νεαρός άνδρας, αλλά το τελευταίο του όνειρο στη ζωή ήταν πάντα να γίνει ιερέας. Μπήκε τελικά στην πορεία σπουδών του στο Σεμινάριο του Αγίου Ματθαίου στα Χανιά, όπου χειροτονήθηκε ιερέας με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αμφιλοχίου.

«Νιώθω Έλληνας, ονειρεύομαι ελληνικά, ξυπνάω με ένα ελληνικό τραγούδι, χορεύω ελληνικά. Νιώθω Έλληνας γιατί αγαπώ τους συνανθρώπους μου », μας λέει ο πατήρ Αντώνιος.

Ο ιερέας είχε γνωρίσει τη γυναίκα του Χαριτίνη στην Ελλάδα όπου βρισκόταν μέχρι τη χειροτονία του. Η Χαριτίνη ήταν επίσης από την Ουγκάντα αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα.

Εξήγησε την αποστολή της ζωής του λέγοντας «θα ήθελα να επιστρέψω στην Αφρική και να βοηθήσω». Μαζί με τη Χαριτίνη και με την υποστήριξη της Ελληνορθόδοξης Επισκοπής Καμπάλα, αφιέρωσε τη ζωή του στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για εκατοντάδες εξαθλιωμένα παιδιά.

Ο Έλληνας ιερέας στην Αφρική παρέχει εκπαίδευση σε περισσότερους από 1.000 μαθητές στην Ουγκάντα


Χάρη σε ιδιωτικές δωρεές από την Ελλάδα και την Κύπρο, διαχειρίζεται και τα πέντε σχολεία, τα οποία παρέχουν εκπαίδευση, ιατρική περίθαλψη, τροφή και στέγη σε περισσότερα από 1.200 φτωχά και ορφανά παιδιά, ενσταλάζοντας ελπίδα και αξιοπρέπεια στη ζωή τους.

Μιλώντας στον Greek Reporter έξω από το δημοτικό σχολείο που έχτισε στο Bwetyaba, μια πόλη περίπου 40 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα της Καμπάλα, ο πατέρας Αντώνιος λέει ότι το σχολείο είναι απολύτως χωρίς αποκλεισμούς: «Μαθητές από όλες τις φυλές και τις θρησκείες είναι ευπρόσδεκτοι εδώ.»

Στόχος του είναι να δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου οι μαθητές όχι μόνο θα λάβουν μια σταθερή εκπαίδευση αλλά θα μάθουν να κάνουν καλό για τους συμπολίτες τους, και τον εαυτό τους επίσης.

«Όσο περισσότερο κάποιος εκπαιδεύεται, τόσο καλύτερη ζωή γίνεται στη Γη», λέει ο πατήρ Αντώνιος. «Οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι. Δεν πρέπει να είναι υποταγμένοι ». Και με την επανειλημμένη εμφύτευση αυτής της αρχαίας αντίληψης στην επόμενη γενιά, ο ελληνικός πολιτισμός μπορεί να βοηθήσει την Αφρική, προσθέτει.

Οι μαθητές έρχονται από όλη τη χώρα μόνο για να παρακολουθήσουν το σχολείο
«Μία από τις σημαντικότερες ελληνικές αξίες είναι η ελευθερία της σκέψης και η αντίσταση στην καταπίεση. Αυτές είναι οι αξίες που θέλουμε να ενσταλάξουμε στους μαθητές μας », λέει χαρακτηριστικά.

Πολλοί μαθητές έρχονται από μακρινές πόλεις για να παρακολουθήσουν το σχολείο. Ο πατήρ Αντώνιος έχει φτιάξει μια κοιτώνα όπου μπορούν να διαμείνουν ορφανοί και μειονεκτούντες μαθητές κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Ο πατέρας Αντώνιος προσπαθεί επίσης να δημιουργήσει βιώσιμες πηγές εισοδήματος και τροφής για τους μαθητές, όπως το ιχθυοτροφείο που έφτιαξε ακριβώς δίπλα στο σχολείο.

«Σχεδιάζουμε να χτίσουμε περισσότερες ιχθυοτροφές, οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν πηγή εισοδήματος για τα παιδιά, αλλά και ένα μάθημα για τη φύση και τη βιώσιμη ανάπτυξη», λέει με υπερηφάνεια.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον π. Αντώνιο Μουτάμπα στον επίσημο ιστότοπο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουγκάντας.

Πηγή: greekreporter.com

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.