Σύνοδος κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων σήμερα στο Brdo pri Kranju της Σλοβενίας

Κρίσιμη μέρα για την Ευρωπαϊκή πορεία των Βαλκανικών χωρών καθώς σήμερα πραγματοποιείται Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των κρατών την Ευρωπαϊκής Ένωσης και των 6 υποψήφιων προς ένταξη κρατών των Δυτικών Βαλκανίων υπό την προεδρεία της Σλοβενίας.

Κυριότερα σημεία της ημερήσιας διάταξης

Στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, θα λάβουν μέρος ηγέτες από:

  • τα κράτη μέλη της ΕΕ
  • τους έξι δυτικοβαλκάνιους εταίρους: Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Σερβία, Μαυροβούνιο, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και Κόσοβο
  • Ο κ. Charles Michel, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα προεδρεύσει της συνόδου κορυφής. Ο Πρόεδρος Michel και η κα Ursula von der Leyen, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα εκπροσωπήσουν την ΕΕ.

Η σύνοδος κορυφής αποτελεί μέρος της στρατηγικής δέσμευσης της ΕΕ έναντι των Δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με το στρατηγικό θεματολόγιο 2019-2024. Αποτελεί συνέχεια της συνόδου κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων το 2018 στη Σόφια και της συνόδου κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στο Ζάγκρεμπ το 2020, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Πρόγραμμα της συνόδου κορυφής

Η σύνοδος θα ξεκινήσει με σύνοδο ολομέλειας ακολουθούμενη από συνεδρίαση των ηγετών.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στα εξής:

  • επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία είναι αμοιβαία επωφελής στρατηγικά και παραμένει κοινή στρατηγική επιλογή
  • ανάπτυξη της συνεργασίας μας και κοινωνικοοικονομική ανάκαμψη της περιοχής, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης πανδημίας Covid-19
  • εφαρμογή του οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου (ΕΣΚ), το οποίο ορίζει μια σημαντική δέσμη επενδύσεων και θα οδηγήσει σε πιο βιώσιμη, πράσινη, ψηφιακή και ανθρωποκεντρική ανάπτυξη, προς όφελος της περιοχής και της Ευρώπης στο σύνολό της
  • εντατικοποίηση της περιφερειακής συνεργασίας
  • διερεύνηση περαιτέρω συνεργασίας σε θέματα πολιτικής και ασφάλειας αμοιβαίου ενδιαφέροντος

Για την ολομέλεια, εκτός από τους ηγέτες θα μετάσχουν και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας.

Στο τέλος της συνόδου, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να εγκρίνουν δήλωση με την οποία θα κληθούν να ευθυγραμμιστούν οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων.

Μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά για το πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής ΕΔΩ

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε το άρθρο του Ερρίκου-Κωνσταντίνου Κλόπφερ σχετικά με την Σύνοδο Κορυφής ΕΔΩ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.