Τσεχία: Ο πρόεδρος της χώρας Μίλος Ζέμαν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν μεταφέρθηκε σήμερα στο Κεντρικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ανακοίνωσε μια εκπρόσωπος του νοσοκομείου, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον απερχόμενο πρωθυπουργό και σύμμαχό του, πολυεκατομμυριούχο λαϊκιστική Μπάμπις, ο οποίος ευελπιστεί να παραμείνει στην εξουσία παρότι το κυβερνών του κόμμα ANO ήρθε δεύτερο στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες και την Παρασκευή.

Δημοσιογράφοι είδαν ένα ασθενοφόρο να απομακρύνεται από το προεδρικό μέγαρο στο Λάνι, δυτικά της Πράγας, λίγο μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών.

Η εκπρόσωπος του νοσοκομείου δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες αλλά είπε ότι ο διευθυντής του νοσοκομείου θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 15:00 ώρα Ελλάδος.

Το προεδρικό γραφείο έχει ανακοινώσει ότι ο 77χρονος Ζέμαν ήταν άρρωστος και είχε παραμείνει οκτώ ημέρες στο νοσοκομείο τον περασμένο μήνα.

Ο φιλορώσος τσέχος πρόεδρος Ζέμαν είχε ξεκινήσει σήμερα το πρωί τη συνάντησή του με τον Μπάμπις, αλλά λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ότι έπρεπε να μεταφερθεί επειγόντως στο νοσοκομείο.

Σήμερα οι δύο πολιτικοί θα είχαν ανεπίσημες συνομιλίες και η επίσημη συνάντησή τους ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη.

Με βάση το Σύνταγμα, ο πρόεδρος μπορεί να ορίσει για πρωθυπουργό ένα πρόσωπο της αρεσκείας του και να δώσει εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Στη συνέχεια, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την κάτω βουλή εντός ενός μήνα από τον διορισμό της.

Στην Τσεχία ο πρόεδρος είναι εκείνος που ηγείται των συνομιλιών με τους αρχηγούς των κομμάτων για να υπάρξει βιώσιμη πλειοψηφία.

Ο Ζέμαν είχε δηλώσει πριν από τις εκλογές ότι θα διόριζε πρωθυπουργό τον αρχηγό του κόμματος που θα λάμβανε τις περισσσότερες ψήφους στις εκλογές–και όχι τον επικεφαλής μιας συμμαχίας–για να επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Αυτός θα ήταν ο Μπάμπις καθώς το ΑΝΟ κέρδισε τις περισσότερες ψήφους από όλα τα κόμματα.

Ο Ζέμαν πάντως δεν είχε σχολιάσει ποιά θα ήταν τα επόμενα βήματά του μετά τα αποτελέσματα των εκλογών.

Με βάση το Σύνταγμα, οι προεδρικές εξουσίες για τον διορισμό του πρωθυπουργού περνούν στον πρόεδρο της κάτω βουλής αν είναι κενή η θέση του προέδρου.

Τα γραφεία του Μπάμπις και του Ζέμαν δεν σχολίασαν σχετικά με τη συνάντηση.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου, Γίρι Όβτσατσεκ, επιβεβαίωσε ότι ο Ζέμαν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο χωρίς να αναφερθεί στους λόγους.

“Με βάση τη σύσταση του θεράποντος γιατρού του, καθηγητή Μίροσλαβ Ζαβόραλ, ο Μίλος Ζέμαν συμφώνησε να νοσηλευτεί στο Κεντρικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο στην Πράγα”, έγραψε ο εκπρόσωπος στο Twitter.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.