Η Μόσχα κατά του Εντι Ράμα για την δήλωση του περί ένωσης του Κόσοβου με την Αλβανία και την χαρακτηρίζει απολύτως απαράδεκτη

Τι την ήθελε ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, την δήλωση του, περί μεγάλης Αλβανίας και για την ένωση της χώρας του με το Κόσοβο ; Μια δήλωση που πέραν από την προσωπική άποψη του και τις εθνικιστικές του αντιλήψεις που βρίσκουν ένα συγκριμένο μικρό ακροατήριο στο εσωτερικό της χώρας του, μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στην περιοχή.

Ήταν μια δήλωση που καμία από τις γειτονικές χώρες αναγνωρίζει, όπως δεν την αναγνωρίζει και κανένας από τους διεθνείς παίκτες στην περιοχή, ούτε και μπορεί να καταλάβει την σκοπιμότητα της,

Πιο έντονη αντίδραση πάντως ήλθε από την Μόσχα η οποία και δημοσιοποίησε την διαφωνία της. Η Μόσχα θεωρεί τη δήλωση του Έντι Ράμα, περί ένωσης της χώρας του με το Κόσοβο, απόλυτα απαράδεκτη, όπως προκύπτει από την ανακοίνωσή Τύπου της εκπρόσωπου της ρωσικής διπλωματίας Μαρίας Ζαχάροβα.

«Θεωρούμε τη δήλωση του αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα για την ένωση της Αλβανίας και του Κοσόβου απόλυτα απαράδεκτη-είπε η Ζαχάροβα και επεσήμανε ότι « η προώθηση της πραγματοποίησης του σχεδίου της ‘Μεγάλης Αλβανίας’ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διατάξεις της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή» των Βαλκανίων, επεσήμανε η κυρία Ζαχάροβα.

Για τη Μόσχα, είναι ιδιαίτερα περίεργο ότι η θέση αυτή, που εναντιώνεται σε μια απόφαση θεμελιώδη για την επίλυση της σύρραξης, «ανακηρύσσεται σε στόχο-κλειδί της πολιτικής καριέρας του ηγέτη μιας χώρας των Βαλκανίων», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Τέτοιες τοποθετήσεις «δεν συνάδουν με τις κοινές προσπάθειες του Βελιγραδίου και των Τιράνων για τη δημιουργία ενιαίας αγοράς», έκρινε η ίδια.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ αφήνει αιχμές κατά των δυτικών κηδεμόνων της δημιουργίας του Κράτους του Κοσσόβου επισημαίνοντας ότι «Αδημονούμε να ακούσουμε να δίνεται προσήκουσα απάντηση των δυτικών κηδεμόνων του σχεδίου ‘οικοδόμησης κράτους-έθνους’ στο Κόσοβο σε αυτή την κατάφωρη πρόκληση».

«Είμαστε κατάπληκτοι που αγνοούνται τέτοιες υπονομευτικές εκκλήσεις ενώ ασκείται κριτική στο Βελιγράδι για τις ανθρωπιστικές του πρωτοβουλίες για τον σερβικό κόσμο, που είναι δικαιολογημένες και συνάδουν με το διεθνές δίκαιο», συμπλήρωσε η κυρία Ζαχάροβα.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.