Η ιστορία της πρώτης Ελληνίδας μετανάστριας στην Αυστραλία

Η Αικατερίνη Πλέσσου-Κράμερ, η πρώτη Ελληνίδα μετανάστρια στην Αυστραλία στα μέσα του 19ου αιώνα, έχει μια απίστευτη προσωπική ιστορία που γεμίζει με συναντήσεις με ιστορικές προσωπικότητες της Ελληνικής Επανάστασης.

Η Πλέσσου γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό της Θεσπρωτίας το 1810. Ο πατέρας της, Γιώργος, ήταν έμπορος από τις Σέρρες, στα βορειοδυτικά της Ελλάδας. Λόγω του επαγγέλματός του ταξίδευε πολύ, αφήνοντας την σύζυγό του, Βασιλική, μόνη με τα δύο τους παιδία.

Τα παιδιά της Βασιλικής ήταν η Αικατερίνη και ο Κωστούλας. Μεγαλώνοντάς τα σχεδόν μόνα τους και εξαιρετικής ομορφιάς, έκανε τη Βασιλική στόχο. Εντοπίστηκε από τον Αχμέτ Μουχτάρ, γιο του θρυλικού Οθωμανού Αλή Πασά των Ιωαννίνων, που την ερωτεύτηκε, σύντομα κατέληξε στο χαρέμι ​​του.

Ο Μουχτάρ παρασύρθηκε τόσο πολύ από αυτήν, που απείλησε ακόμη και να σκοτώσει τον σύζυγό της Γιώργο, αν έρθει ξανά κοντά στη γυναίκα του. Η κόρη της Αικατερίνη έγινε επίσης ένα όμορφο κορίτσι και σύντομα ο Μουχτάρ άρχισε να την καταδιώκει επίσης.

Για να τη σώσει από τον Μουχτάρ, η Βασιλική έβαλε την Αικατερίνη να αρραβωνιαστεί με τον γιατρό του Αλή Πασά, Ιωάννη Κωλέττη. Ο Κωλέττης επρόκειτο να είναι ένας από τους μελλοντικούς πρωθυπουργούς της Ελλάδας.

Η Αικατερίνη Πλέσσου στην Επανάσταση

Ο αρραβώνας δεν κράτησε πολύ, γιατί μετά τη δολοφονία του Αλή Πασά και του γιου του το 1822, η Αικατερίνη βρήκε το δρόμο της για το Μεσολόγγι. Εκεί, γνώρισε τον ποιητή, φιλέλληνα και επαναστάτη λόρδο Μπάιρον.


Ανέπτυξαν φιλικές σχέσεις και φημολογείται ότι είναι το τελευταίο άτομο που τον είδε ζωντανό. Μετά την ιστορική, Έξοδο του Μεσολογγίου το 1826, η Αικατερίνη περιπλανήθηκε για κάποιο διάστημα μέχρι να βρεθεί στην Κάλυμνο.

Εκεί, το 1827, γνώρισε, ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε τον Τζέιμς Χένρι Κράμερ, τον διοικητή της βρετανικής φρουράς. Ο Κράμερ ήταν βετεράνος των Ναπολεόντειων πολέμων, έχοντας πολεμήσει στη Μάχη του Βατερλώ εναντίον των Γάλλων.

Από τότε που έγινε αξιωματικός, άρχισε να τοποθετείται σε πολλά μέρη του κόσμου, λαμβάνοντας τελικά εντολές για να πάει στην Αυστραλία. Στις 28 Σεπτεμβρίου 1835, ο Τζέιμς και η Αικατερίνη έφτασαν στο Σίδνεϊ με ένα σκάφος – το οποίο μετέφερε 300 κατάδικους από τη Βρετανία- και εγκαταστάθηκαν στο Νιούκαστλ.

Η πρώτη Ελληνίδα μετανάστρια στην Αυστραλία

Έτσι, έγινε η πρώτη Ελληνίδα που έζησε ποτέ στην Αυστραλία. Το ζευγάρι απέκτησε το έκτο παιδί του μετά την άφιξή του στην Αυστραλία. Είχαν συνολικά 11 παιδιά, αλλά μόνο έξι από αυτά έζησαν.

Η Αικατερίνη Πλέσσου έζησε μια ήσυχη ζωή με λίγα μέσα στην Αυστραλία. Η οικογένειά της είχε ένα μικρό αγρόκτημα και το μόνο εισόδημά τους ήταν ο μισθός του συζύγου της. Όταν ο Τζέιμς Χένρι πέθανε το 1864, η Αικατερίνη μετακόμισε στο Σίδνεϊ με τον γιο της Χένρι.

Οι δυο τους έζησαν μαζί μέχρι τον θάνατο της Αικατερίνης στις 8 Αυγούστου 1907,σε ηλικία 98 ετών. Η Αυστραλία θα φιλοξενούσε τελικά τον μεγαλύτερο πληθυσμό Ελλήνων μεταναστών.

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.