Ουζμπεκιστάν: Ο πρόεδρος εξασφαλίζει δεύτερη θητεία με σαρωτική νίκη καθώς συγκέντρωσε το 80,1% των ψήφων

Ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Σαβκάτ Μιρζιγιόγεφ αναδείχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, σημειώνοντας σαρωτική νίκη καθώς συγκέντρωσε το 80,1% των ψήφων, το οποίο του εξασφαλίζει μια δεύτερη πενταετή θητεία. Η επανεκλογή του κατά την ψηφοφορία της Κυριακής, σύμφωνα με δυτικούς παρατηρητές, δεν ήταν πραγματικά ανταγωνιστική, παρά τις βελτιώσεις που επέφεραν οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις.

Η ευρέως αναμενόμενη νίκη του Μιρζιγιόγεφ θα του επιτρέψει να εμβαθύνει τη μεταρρυθμιστική του εκστρατεία και πιθανότατα θα οδηγήσει στο περαιτέρω άνοιγμα του Ουζμπεκιστάν στο εξωτερικό εμπόριο και τις επενδύσεις, διατηρώντας παράλληλα ένα ιδιαίτερα συγκεντρωτικό πολιτικό σύστημα.

Ο Μιρζιγιόγεφ έχει άρει ορισμένους περιορισμούς που υπήρχαν σε θρησκευτικές πρακτικές, έχει περιορίσει τις ισχυρές υπηρεσίες ασφαλείας και έχει επιβλέψει την απελευθέρωση ορισμένων πολιτικών κρατουμένων.

Έχει επίσης ανοικοδομήσει τους δεσμούς της πλούσιας σε πλουτοπαραγωγικούς πόρους χώρας του τόσο με τη Ρωσία όσο και με τη Δύση και έχει δεσμευτεί να μειώσει τη φτώχεια μέσω ενός προγράμματος ταχείας οικονομικής ανάπτυξης και να αποκεντρώσει σταδιακά τη λήψη αποφάσεων μεταβιβάζοντας ορισμένες εξουσίες σε περιφερειακά συμβούλια.

Παρατηρητές από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δήλωσαν ότι οι πρόσφατες πολιτικές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν ακόμη οδηγήσει σε ένα πραγματικά πλουραλιστικό περιβάλλον.

«Ενώ πολλοί υποψήφιοι διεκδίκησαν τις εκλογές, δεν υπήρξε ουσιαστική δέσμευση μεταξύ τους ή με τους ψηφοφόρους και οι υποψήφιοι απέφυγαν να αμφισβητήσουν ή να επικρίνουν τον εκάστοτε κυβερνώντα», ανέφερε η αποστολή παρατηρητών σε ανακοίνωσή της. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Ζαινιντίν Νιζαμκοντιάγεφ δήλωσε ότι η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε με βάση τα δημοκρατικά πρότυπα, καθώς ανακήρυξε νικητή τον Μιρζιγιόγεφ τη Δευτέρα, επικαλούμενος τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Ο Μιρζιγιόγεφ απευθυνόμενος στα μέλη του επιτελείου της προεκλογικής εκστρατείας και στους δημοσιογράφους λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, είπε : «Είμαι ευγνώμων και υποκλίνομαι μπροστά στις μητέρες, τις αδελφές, τις κόρες, τα μέλη του κόμματος που με εμπιστεύτηκαν και με επέλεξαν».

Ο Μιρζιγιόγεφ, προτάθηκε από το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα για την προεδρία. Ωστόσο στις εκλογές της Κυριακής πήραν μέρος και άλλοι τέσσερις υποψήφιοι. Η αντιπρόεδρος του πολιτικού συμβουλίου του Λαϊκού Δημοκρατικού κόμματος του Ουζμπεκιστάν Μαξούντα Βορίσοβα, η οποία συγκέντρωσε το 6,6% των ψήφων, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος «Μιλιι Τικλανίς» («Εθνική αναγέννηση») Αλισέρ Κοντίροφ ο οποίος συγκέντρωσε το 5,5% των ψήφων, ο πρόεδρος του Οικολογικού Κόμματος Ναρζούλο Αμπλομουράντοβα που συγκέντρωσε το 4,1% και ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος «Αντολάτ» («Δικαιοσύνη») Μπαχρόμ Αμπντουχαλίμοφ που συγκέντρωσε το 3,4%.

Ο Μιρζιγιόγεφ εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν στις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν το 2016, μετά τον θάνατο του πρώην προέδρου της χώρας Ισλάμ Καρίμοφ ο οποίος κυβερνούσε την χώρα από το 1989.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.