Γεωργία: Ο πρώην πρόεδρος Σαακασβίλι, που πραγματοποιεί απεργία πείνας, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο των φυλακών

Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, που πραγματοποιεί απεργία πείνας στη φυλακή όπου βρίσκεται από τις αρχές Οκτωβρίου, μεταφέρθηκε σήμερα σε ένα νοσοκομείο-φυλακή, ανακοίνωσαν οι σωφρονιστικές υπηρεσίες της χώρας αυτής του Καυκάσου.

“Προκειμένου να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του Μιχαήλ Σαακασβίλι και λόγω του αυξημένου κινδύνου για την ασφάλειά του, μεταφέρθηκε από τη φυλακή αριθμός 12 προς την ιατρική εγκατάσταση για κρατουμένους αριθμός 18”, ανέφεραν σε μια ανακοίνωση.

Ο 53χρονος Σαακασβίλι συνελήφθη την 1η Οκτωβρίου μετά την επιστροφή του στη Γεωργία την παραμονή των τοπικών εκλογών προκειμένου να βοηθήσει την αντιπολίτευση σε αυτό που χαρακτήρισε ως μια αποστολή για να σώσει τη χώρα.

Φυλακίστηκε στην πόλη Ρουστάβι, νότια της πρωτεύουσας Τμπιλίσι, όπου ξεκίνησε απεργία πείνας.

Βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έξι ετών μετά την καταδίκη του ερήμην το 2018 για κατάχρηση εξουσίας όταν ήταν πρόεδρος της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας από το 2004 έως το 2013 — κατηγορίες τις οποίες αρνείται και χαρακτηρίζει πολιτικά υποκινούμενες.

Η πρόεδρος Σαλομέ Ζουραμπισβίλι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως ο Σαακασβίλι επέστρεψε με σκοπό να αποσταθεροποιήσει την πολιτική στη Γεωργία και πως δεν μπορεί ποτέ να του δοθεί χάρη.

Ωστόσο είπε πως δεδομένου του ισχυρού δημόσιου ενδιαφέροντος για την υπόθεσή του, πρέπει να αναγνωριστεί ως ειδικός κρατούμενος και οι αρχές θα πρέπει να λάβουν όλα τα δυνατά μέτρα “προκειμένου η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του να μην χρησιμοποιηθεί για πολιτική εκμετάλλευση ή αποσταθεροποίηση”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.