ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ- ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΒΙΕΝΝΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι εταίροι της θα κλιμακώσουν την πίεση που ασκούν στο Ιράν εάν αποπειραθεί να χρησιμοποιήσει τις συνομιλίες που αναμένεται να ξαναρχίσουν στη Βιένη ως πρόσχημα για να επιταχύνει το πυρηνικό πρόγραμμά του, προειδοποίησε ο αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος Ρόμπερτ Μάλι κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε χθες Σάββατο από το BBC.

«Αν το Ιράν νομίζει πως μπορεί να χρησιμοποιήσει τον χρόνο που του δίνεται για να αποκτήσει μεγαλύτερο έρεισμα και μετά πει πως θέλει κάτι καλύτερο, απλά δεν θα έχει αποτέλεσμα. Ούτε εμείς ούτε οι εταίροι μας θα το αποδεχθούμε», δήλωσε ο κ. Μάλι στο BBC.

Αύριο Δευτέρα ξαναρχίζουν στη Βιένη, έπειτα από αναστολή πέντε μηνών, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ισλαμική Δημοκρατία και τα συμβαλλόμενα μέρη στη συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Τεχεράνης, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), με σκοπό να επανενταχθεί η Ουάσινγκτον στη συμφωνία του 2015 και το Ιράν να επανέλθει στην πλήρη τήρησή της. Οι ΗΠΑ συμμετέχουν εκ του σύνεγγυς.

Η απόφαση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει την Ουάσινγκτον από τη συμφωνία μονομερώς και να επιβάλει όχι μόνο τις προηγούμενες κυρώσεις αλλά και νέες οδήγησε το Ιράν να αρχίσει από τον Μάιο του 2019 να εγκαταλείπει την τήρηση πολλών περιορισμών στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας που προέβλεπε το ΚΟΣΔ.

«Αν αυτή είναι η προσέγγιση του Ιράν, δηλαδή να χρησιμοποιήσει τις διαπραγματεύσεις ως προκάλυψη για να επιταχύνει το πυρηνικό πρόγραμμά του και, όπως λέω, αν σέρνει τα πόδια του στο τραπέζι, θα αναγκαστούμε να αντιδράσουμε με τρόπο που δεν τον προτιμάμε», προειδοποίησε ο κ. Μάλι. «Κανένας δεν θα πρέπει να εκπλαγεί αν, στο σημείο αυτό, κλιμακωθεί η πίεση που ασκούμε στο Ιράν».

«Ελπίζουμε να μη φθάσουμε εκεί, αλλά εάν φθάσουμε θα πρέπει η πίεση να αυξηθεί για να σταλεί το μήνυμα στο Ιράν πως η επιλογή που κάνει είναι λάθος, ότι έχει διαθέσιμο άλλο δρόμο, αλλά ο δρόμος αυτός δεν θα παραμείνει ανοικτός επ’ αόριστον, διότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα βάζει την ουσία της συμφωνίας που είχαμε διαπραγματευθεί (το 2015) σε κίνδυνο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.