Ένα ταξίδι στο Βερολίνο

Μετά από αρκετό καιρό η ταξιδιωτική στήλη επιστρέφει προτείνοντας έναν ακόμη προορισμό από την «καρδιά» της Ευρώπης, το Βερολίνο. Η γερμανική πρωτεύουσα αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό καθώς, διαφέροντας από τις υπόλοιπες πόλεις της χώρας, συνδυάζει τα πολλά αξιοθέατα με την διασκέδαση. Το Βερολίνο είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό πόλη της Γερμανίας. Ως προς τον πληθυσμό είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύστερα από την αποχώρηση της Βρετανίας. Ο επισκέπτης θα μπορέσει εύκολα να κατανοήσει τους συμβολισμούς του ψυχρού πολέμου καθώς η πόλη, όντας χωρισμένη στα δύο, καταφέρνει ακόμη και σήμερα να αναδείξει τις διαφορές μεταξύ των δύο αντιλήψεων.  

Άφιξη

Η άφιξη στο Βερολίνο από την Αθήνα είναι εύκολη. Υπάρχουν καθημερινές απευθείας πτήσεις μέσω low cost εταιρειών που κάνει την επίσκεψη εκεί προσιτή οικονομικά. Η πτήση έχει διάρκεια 3 ώρες με φυσιολογικές αναταράξεις όταν το αεροπλάνο βρίσκεται πάνω από τις Άλπεις. Το κόστος των εισιτηρίων μετ’ επιστροφής αν κάποιος ψάξει νωρίς δεν υπερβαίνει τα 100-120 ευρώ, ενώ φυσικά υπάρχουν και ευκαιρίες για φθηνότερα εισιτήρια ανάλογα τις εκάστοτε προσφορές. Το αεροδρόμιο του Βερολίνου είναι προσιτό από τα μέσα μεταφοράς καθώς περιέχει σταθμό μετρό στις εγκαταστάσεις του που συνδέονται άμεσα με το συγκοινωνιακό κέντρο της πόλης, την Alexanderplatz.

Αξιοθέατα

Το Βερολίνο έχει μοναδικά αξιοθέατα τα οποία σίγουρα αξίζει να επισκεφθείς. Το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι είναι σύγχρονα. Παρουσιάζουν δηλαδή την σύγχρονη ιστορία της πόλης καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι πρόσφατα.

Πύλη του Βρανδεμβούργου

Η Πύλη του Βρανδεμβούργου, στο κέντρο του Βερολίνου, αποτελούσε παλιότερα την πύλη της πόλης, ενώ σήμερα είναι το πιο αναγνωρίσιμο σύμβολο της γερμανικής πρωτεύουσας. Το οικοδόμημα βρίσκεται στην πλατεία Παρίζερ, την οποία συνδέει με την λεωφόρο Ούντερ ντεν Λίντεν. Η πύλη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με πολλά σημαντικά γεγονότα της ιστορίας της Γερμανίας, αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας, ιδιαίτερα του 20ού αιώνα.

Η Πύλη κατασκευάστηκε το 1791  κατά την διάρκεια της βασιλείας του Φρειδερίκου Γουλιέλμου του δεύτερου της Πρωσίας. Το 1806 η ρωμαϊκή πολεμική άμαξα που κοσμούσε την Πύλη,  μεταφέρθηκε από τον Μεγάλο Ναπολέοντα στο Παρίσι, όμως το 1814 επιστράφηκε ξανά στο Βερολίνο. Το 1860 με αφορμή την κατεδάφιση των τειχών του Βερολίνου, καταστράφηκαν σχεδόν όλες οι πύλες της πόλης, με εξαίρεση την Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Στις 30 Ιανουαρίου του 1933 αποτέλεσε το μέρος που γιορτάστηκε η ανάληψη της εξουσίας από τους Εθνικοσοσιαλιστές, του κόμματος του Αδόλφου Χίτλερ. Κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου το γλυπτό της θεάς Νίκης με την άμαξα υπέστη σημαντικές ζημίες εξαιτίας των πυροβολισμών. Επίσης το κυρίως σώμα της Πύλης είχε εν μέρει καταστραφεί. Έτσι υπήρξε η ανάγκη το μνημείο να ανακατασκευαστεί.

Στις 22 Δεκεμβρίου 1989,  παράλληλα με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η Πύλη  άνοιξε, ενώνοντας τα δύο τμήματα της πόλης. Η Πύλη του Βρανδεμβούργου απετέλεσε το επίκεντρο των πανηγυρισμών, το σύμβολο της ένωσης της Γερμανίας και του τέλους του Ψυχρού Πολέμου. Στις 3 Οκτωβρίου 2002 η Πύλη του Βρανδεμβούργου ανασκευάστηκε πλήρως.

Είναι το γνωστότερο μνημείο της πόλης και πολύς κόσμος ξεκινάει την ξενάγηση του στην πόλη από εκεί. Στο σημείο είχε στηθεί το Χριστουγεννιάτικο δέντρο της πόλης ενώ πραγματοποιούνταν και εβραϊκές εκδηλώσεις. Δείγμα της ενότητας του λαού ανεξαρτήτως καταγωγής και θρησκείας. 

Κτίριο του Ράιχσταγκ-Μπούντεσταγκ

Το Ράιχσταγκ  είναι το κτίριο που στεγάζει το Γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο στο Βερολίνο. Το κτίριο έχει πλούσια ιστορία, παράλληλη με την άνοδο της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή σκηνή, τις κρίσιμες στιγμές της νεότερης γερμανικής ιστορίας και την ανάπτυξη του κοινοβουλευτισμού.

Μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών, το 1990 έγινε η μεταφορά της Βουλής από την Βόννη στο Βερολίνο. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό του νέου σχεδίου είναι ο διαφανής θόλος, δωρεάν επισκέψιμος για το κοινό, σύμβολο της διαφάνειας στην νέα Γερμανία.

Πύργος της Τηλεόρασης

Ο Φέρνσετουρμ (« Ο τηλεοπτικός πύργος») βρίσκεται στο Κέντρο του Βερολίνου. Είναι γνωστό αξιοθέατο κοντά στην πλατεία Alexanderplatz. Ο πύργος χτίστηκε μεταξύ 1965 και 1969 από την Ανατολική Γερμανία. Είναι ορατός σε όλες τις κεντρικές περιοχές του Βερολίνου, και αποτελεί ένα σύμβολο της πόλης.

Το αρχικό συνολικό ύψος του πύργου ήταν 365 μέτρα, αλλά μετά από την εγκατάσταση νέας κεραίας στη δεκαετία του 1990, το ύψος είναι τώρα είναι 368 μέτρα.

Ο πύργος είναι επισκέψιμος και το κόστος του εισιτηρίου για να ανέβεις είναι 15 ευρώ.

Μνημείο του Ολοκαυτώματος

Τον Μάιο του 2005, κατά την 60η επέτειο της πτώσης της ναζιστικής κυριαρχίας και της λήξης του Παγκόσμιου πολέμου, η πόλη του Βερολίνου αφιέρωσε το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην μνήμη των έξι εκατομμυρίων δολοφονημένων Εβραίων στη περίοδο του πολέμου.

Οι μονόλιθοι στοιχίζονται σε ελαφρά κυματοειδή διάταξη. Ο καθένας έχει μοναδικές διαστάσεις και μέγεθος. Μερικοί φτάνουν στο ύψος του αστράγαλου ενώ άλλοι υψώνονται σα πύργοι πάνω από τους επισκέπτες. Η σκέψη του σχεδιαστή ήταν να δημιουργήσει ένα αίσθημα ανισορροπίας και αποπροσανατολισμού παρόλη τη συμπαγή κατασκευή. Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι το πέτυχε καθώς πραγματικά ο χώρος απορροφά τον επισκέπτη μέσα σε σιωπές και μνήμες.

Το μνημείο βρίσκεται πολύ κοντά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου και το Ράιχσταγκ επομένως τα τρία αυτά μνημεία μπορούν να συνδυαστούν. Η επίσκεψη στο μνημείο είναι δωρεάν.

Σημείο ελέγχου Τσάρλι

Το σημείο ελέγχου Τσάρλι ήταν το όνομα που έδωσαν οι Δυτικοί Σύμμαχοι στο πιο γνωστό σημείο διέλευσης του Τείχους του Βερολίνου μεταξύ του Ανατολικού και του Δυτικού Βερολίνου κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Ο ηγέτης της Ανατολικής Γερμανίας, Βάλτερ Ούλμπριχτ, έκανε ελιγμούς προκειμένου να πάρει την άδεια της Σοβιετικής Ένωσης να κατασκευάσει το Τείχος του Βερολίνου το 1961 για να σταματήσει τη μετανάστευση και την αποστασία προς τα δυτικά μέσω του σοβιετικού συνοριακού συστήματος, αποτρέποντας τη διαφυγή από το Ανατολικό Βερολίνο στο Δυτικό. Το Checkpoint Charlie έγινε σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου, αντιπροσωπεύοντας τον διαχωρισμό Ανατολής και Δύσης. Τα σοβιετικά και τα αμερικανικά τανκς ήρθαν αντιμέτωπα στην περιοχή κατά την κρίση το 1961.

Μετά τη διάλυση του Ανατολικού Μπλοκ και την επανένωση της Γερμανίας, το κτίριο στο Checkpoint Charlie έγινε τουριστικό αξιοθέατο. Από την μεριά του Δυτικού Βερολίνου απεικονίζεται ο Σοβιετικός Στρατιώτης ενώ από την μεριά του Ανατολικού, ο Αμερικανός.

Ζωολογικός Κήπος του Βερολίνου

Ο ζωολογικός κήπος Βερολίνου είναι ζωολογικός κήπος που βρίσκεται στην γερμανική πρωτεύουσα. Άνοιξε το 1884. Ενώ αυτό που τον κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστό είναι το γεγονός ότι άντεξε κατά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο με πολλές απώλειες. Είναι ο μεγαλύτερος ζωολογικός κήπος της Ευρώπης και από τους παλαιότερους ενώ φιλοξενεί 20.219 είδη ζώων.

Ο ζωολογικός κήπος του Βερολίνου σπάνια είδη ζώων και είδη που απειλούνται με αφανισμό (όπως ουρακοτάγκους, πολικές αρκούδες , ασιατικούς ελέφαντες, ινδικους ρινόκερους, γορίλες, αμερικάνικους βίσωνες).

Ο ζωολογικός κήπος περιέχει και το ενυδρείο το οποίο αξίζει να επισκεφτείς. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 16 ευρώ χωρίς το ενυδρείο ενώ το πακέτο flex στο οποίο περιέχεται το ενυδρείο κοστίζει 22 ευρώ.

Τείχος του Βερολίνου

Το Τείχος του Βερολίνου, «τείχος της ντροπής» για τους Γερμανούς, ανεγέρθηκε το 1961 από την Ανατολική Γερμανία, ούτως ώστε να θέσει ένα τέλος στην φυγή των κατοίκων της προς την Δυτική Γερμανία. Το τείχος, συνιστώσα της εσωτερικής γερμανικής συνοριογραμμής, αποτελούσε ένα φυσικό σύνορο μεταξύ του Ανατολικού Βερολίνου και του Δυτικού Βερολίνου για διάστημα των 28 ετών, ενώ αποτελούσε σύμβολο της διχοτομημένης Ευρώπης. Είναι αδιευκρίνιστος ο αριθμός των ατόμων που υπήρξαν θύματα προσπαθειών διάβασης του τείχους. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι Ανατολικογερμανοί συνοριοφύλακες και οι Σοβιετικοί στρατιώτες δεν δίσταζαν να πυροβολήσουν τους φυγάδες.

Η αποδυνάμωση της Σοβιετικής Ένωσης, η Περεστρόικα της οποίας ηγείτο ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, καθώς και το πείσμα των Ανατολικογερμανών οι οποίοι οργάνωσαν μεγάλες διαδηλώσεις, οδήγησαν στις 9 Νοεμβρίου 1989 στην πτώση του τείχους, προκαλώντας τον μεγάλο θαυμασμό του «ελεύθερου κόσμου» και ανοίγοντας τον δρόμο για την γερμανική επανένωση. Σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένο, το Τείχος έχει αφήσει, ωστόσο, στην αστική πολεοδομική οργάνωση της γερμανικής πρωτεύουσας ανεπούλωτα σημάδια τα οποία παραμένουν ως σήμερα. Το τείχος του Βερολίνου, σύμβολο του ιδεολογικού και πολιτικού χάσματος του ψυχρού πολέμου, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για αριθμό λογοτεχνικών βιβλίων και ταινιών. Σήμερα, αρκετά είναι τα μουσεία που το έχουν ως θέμα ενώ πλέον ένα μέρος του στο Ανατολικό Βερολίνο αποτελεί αξιοθέατο για τον επισκέπτη καθώς χαρακτηρίζεται από διάφορα γκράφιτι το καθένα από τα οποίο περνά το δικό του μήνυμα. Ενώ φυσικά δεν λείπει το… ελληνικό στοιχείο.

Ας δούμε μερικά από αυτά:

Φυσικά δεν θα έλειπε το Ελληνικό οπαδικό στοιχείο και από εδώ:

Χριστουγεννιάτικες Αγορές

Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων το Βερολίνο γεμίζει με τις λεγόμενες Χριστουγεννιάτικες Αγορές. Σε κεντρικά σημεία της πόλης ξεπροβάλλουν διάφορα «σπιτάκια» που αποτελούν μαγαζιά στολισμένα αναλόγως. Στα σημεία αυτό ο κόσμος συρρέει για να πραγματοποιήσει τις χριστουγεννιάτικες αγορές του ενώ ταυτόχρονα αποτελούν και μέρη ψυχαγωγίας καθώς δεν λείπουν τα διάφορα events. Στα σημεία αυτά μπορείς να δοκιμάσεις διάφορα γερμανικά παραδοσιακά φαγητά και να γευτείς τις τοπικές μπύρες και το παραδοσιακό Glühwein.

Κεντρική Χριστουγεννιάτικη Αγορά-Gendarmenmarkt
Χριστουγεννιάτικη Αγορά Alexanderplatz

Ζωή-Φαγητό

Το street food κυριαρχεί στο Βερολίνο. Σε κάθε σημείο της πόλης υπάρχουν πλανόδιοι πωλητές φαγητού. Το currywurst είναι το πιο διαδεδομένο street food της πόλης. Όποιος βρεθεί εκεί σίγουρα οφείλει να το δοκιμάσει. Ακόμη η Γερμανία φημίζεται για τα pretzel καθώς και το παραδοσιακό ζεστό κρασί με το όνομα Glühwein.

Στις Χριστουγεννιάτικες Αγορές μπορεί κάποιος να συναντήσει μεγάλη ποικιλία φαγητού. Σούπες, γλυκά, μπύρες και Glühwein κυριαρχούν ενώ σίγουρα εκεί θα μπορέσει να δοκιμάσει πολλές παραδοσιακές γερμανικές συνταγές.

Ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στο έντονο τούρκικο στοιχείο της πόλης. Το «ντονεράδικα» βρίσκονται σε κάθε σημείο της πόλης και αξίζει ο επισκέπτης να δοκιμάσει και να το συγκρίνει με το παραδοσιακό ελληνικό σουβλάκι και να βρει ομοιότητες και διαφορές των λαών μας. Σίγουρα θα φανεί η επιρροή της τουρκοκρατίας στον ελληνικό λαό καθώς οι διαφορές δεν είναι μεγάλες.

Ως προς τον τρόπο ζωής το clubbing είναι σίγουρα μέσα στην Βερολινέζικη κουλτούρα. Η techno σκηνή είναι ένας από τους λόγους που άνθρωποι από όλο τον κόσμο επισκέπτονται την γερμανική πρωτεύουσα. Οι ουρές χιλιομέτρων κάθε βράδυ έξω από τα clubs είναι σύνηθες φαινόμενο ακόμα και σήμερα εν μέσω πανδημίας. Το φημισμένο club Berghain αποτελεί όνειρο ζωής για πολλούς λάτρεις της techno. Είναι χαρακτηριστικό πως τα πάρτι ξεκινάνε Παρασκευή και τελειώνουν Δευτέρα χωρίς διάλλειμα ενώ στα περισσότερα club για να μπορέσεις να μπεις η ενδυμασία πρέπει να είναι εκκεντρική.

Το φημισμένο club Berghain

Ουρά έξω από το club KitKat

Προτάσεις

  • Το Βερολίνο είναι η πόλη που μπορεί να συνδυάσει τον παραδοσιακό τουρισμό με την διασκέδαση. Περιέχει όλο το πακέτο για να το επισκεφθεί ένας νέος. Εν αντιθέσει με την Ρώμη. Η πόλη δεν αποτελεί από μόνη ένα μουσείο. Υπάρχει όμως το νησί των Μουσείων που σίγουρα αξίζει να επισκεφθεί όποιος βρεθεί στη πόλη. Όμως το σημαντικότερο μουσείο δεν βρίσκεται εκεί. Ένα μουσείο το οποίο σίγουρα κανείς δεν πρέπει να παραλείψει είναι το Μουσείο «Τοπογραφίας του Τρόμου». Σε αυτό περιέχετε μία πλήρης ιστορική αναδρομή για τις πράξεις των Ναζί και τον τρόπο με τον οποίο αναρριχήθηκαν στη εξουσία. Μία ιστορική αναδρομή που μένει αξέχαστη στον επισκέπτη καθώς μπορεί να μάθει πως μία ομάδα ανθρώπων εκμεταλλευόμενη την άσχημη κατάσταση ενός λαού να προκαλέσουν την μεγαλύτερη πολεμική σύρραξη του σύγχρονου κόσμου.
  • Προτεινόμενος τόπος διαμονής είναι η Alexanderplatz. Αποτελεί το συγκοινωνιακό κέντρο της πόλης καθώς είναι ένας από τους κεντρικότερους σταθμούς μετρό ενώ και πολλές από τις γραμμές του τραμ περνούν από εκεί. Είναι το ιδανικό σημείο για να ξεκινήσει η μέρα καθώς μπορείς εύκολα να βρεθείς σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης. Επίσης προτεινόμενη εποχή είναι τα Χριστούγεννα καθώς είναι η δική τους high season. Ολόκληρη η πόλη είναι στολισμένη και κινείται στους ρυθμούς της εποχής ενώ παντού στήνονται Χριστουγεννιάτικες αγορές.
  • Μην ξεχάσετε να επιχειρήσετε βόλτα με ποδήλατο ή ακόμα καλύτερα με ηλεκτρικό πατίνι. Οι βόρειοι φημίζονται για την χρήση του ποδηλάτου και των ενναλακτικών μέσων μεταφοράς. Το οδικό δίκτυο της πόλης δεν θα μπορούσε να μην προβλέπει ποδηλατοδρόμους ώστε να ενισχύει την χρήση τους. Για εμάς του Έλληνες η εμπειρία είναι πρωτόγνωρη και άκρως διασκεδαστική. Υπάρχουν παντού ενοικιαζόμενα ποδήλατα ή πατίνια μέσω εφαρμογών του κινητού που χρεώνει με το χιλιόμετρο. Η διαδρομή σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιο γρήγορη σε σχέση με την μεταφορά με τα μέσα.

Συμπεράσματα

Το Βερολίνο είναι ένας προορισμός που σίγουρα κάποιος πρέπει να επισκεφθεί. Η πόλη συνδυάζει δύο διαφορετικούς κόσμους που πρωταγωνίστησαν στην εξέλιξη της ανθρωπότητας τον 20ο αιώνα. Οι διαφορές μεταξύ Ανατολικού και Δυτικού Βερολίνου φαίνονται ακόμα και σήμερα. Η κάθε πλευρά έχεις τις ομορφιές της και τα μειονεκτήματα της. Είναι αδιανόητο επίσης το γεγονός πως για πάρα πολλά χρόνια τα δύο μέρη της ίδιας πόλης δεν επικοινωνούσαν καθόλου, και παρόλα αυτά ένα μικρό κομμάτι της Δύσης κατάφερε να επιβιώσει στην καρδιά της Ανατολής. Μην ξεχνάμε πως το Δυτικό Βερολίνο περιτριγυριζόταν από την Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας και δεν επικοινωνούσε με την υπόλοιπη Δυτική Γερμανία.

Είναι άκρως εντυπωσιακό το γεγονός πως όλα τα γεγονότα για τα οποία είναι γνωστή η πόλη συνέβησαν πριν από λίγα χρόνια. Επίσης, η νοοτροπία του Βερολινέζου διαφέρει πολύ σε σχέση με την κλασική «Γερμανική νοοτροπία» όπως την έχουμε στο μυαλό μας οι Έλληνες. Σίγουρα μία επίσκεψη εκεί θα σας κάνει να αναθεωρήσετε πολλά σε σχέση με μία αρχική άποψη που μπορεί να αποτελεί και ταμπού του Έλληνα…   

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Facebook

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Twitter

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Instagram

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.