Ιταλία: H κεντροαριστερά και τα Πέντε Αστέρια δεν προτείνουν, προς το παρόν, υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας, αν και λένε «όχι» στον Μπερλουσκόνι και ελπίζουν να βγει ο Ντράγκι

Ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα, ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων Τζουζέπε Κόντε και ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, του αριστερού κόμματος Ελεύθεροι και Ίσοι, συναντήθηκαν σήμερα στην Ρώμη για να καθορίσουν μια κοινή στάση ενόψει της εκλογής του νέου προέδρου της Δημοκρατίας.

Προς το παρόν, αποφάσισαν να μην προτείνουν επίσημα ένα συγκεκριμένο όνομα, αν και είναι σαφές ότι θα επιθυμούσαν την εκλογή του νυν πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι. Σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν αναφέρονται ανοιχτά στο όνομά του πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής, την ερχόμενη Δευτέρα, για να μην το «κάψουν».

Σε κοινό τους μήνυμα στο Twitter, οι τρεις πολιτικοί υπογράμμισαν ότι «θα συνεργαστούν για να προσφέρουν στην Ιταλία έναν ή μια πρόεδρο που να εκπροσωπεί όλους τους πολίτες», προσθέτοντας ότι «είναι ανοικτοί στον διάλογο, αλλά κανείς δεν διαθέτει κάποιου είδους προτεραιότητα». «Όλοι έχουμε το χρέος της ευθύνης», κατέληξαν οι Ενρίκο Λέτα, Τζουζέπε Κόντε και Ρομπέρτο Σπεράντσα.

Πρόκειται ουσιαστικά για μήνυμα με παραλήπτη τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος ήταν ο πρώτος -και προς το παρόν ο μοναδικός- που έδειξε ξεκάθαρα ότι επιθυμεί να είναι ο διάδοχος του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα. Η όλη προσπάθειά του, βέβαια, τις τελευταίες ώρες δείχνει να συναντά όλο και περισσότερα εμπόδια.

Ο μόνος ο οποίος, σε δήλωσή του μετά τη σημερινή συνάντηση, έκανε σαφή αναφορά στον Καβαλιέρε, ήταν ο επικεφαλής των «πεντάστερων» και πρώην πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε: «είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε έναν ευρύ διάλογο. Θα πρέπει φυσικά να αποσυρθούν από το τραπέζι υποψηφιότητες που δεν χαίρουν κοινής αποδοχής, όπως αυτή του Μπερλουσκόνι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Facebook

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Twitter

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Instagram

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.