Το Πεκίνο αποφεύγει και πάλι να καταδικάσει την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία

Η Κίνα επέμεινε σήμερα στην άρνησή της να αποκαλέσει “εισβολή” τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία ή να επικρίνει τη Μόσχα παρότι ο ρωσικός στρατός ενέτεινε τις επιθέσεις εναντίον της ανατολικοευρωπαϊκής χώρας με αποτέλεσμα να προκαλούνται όλο και περισσότερες απώλειες.

Η Κίνα επανέλαβε πως πιστεύει στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών, αλλά είπε πως θεωρεί ότι το θέμα της Ουκρανίας έχει το δικό του περίπλοκο και ειδικό ιστορικό υπόβαθρο.

“Κατανοούμε τις νόμιμες ανησυχίες της Ρωσίας σε θέματα ασφαλείας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπόν στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο.

Ο Ουάνγκ ανταπέδωσε το σχόλιο του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι όποια χώρα υποστηρίξει την εισβολή της Ρωσίας θα “στιγματιστεί”, λέγοντας ότι οι χώρες που παρενέβησαν στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων είναι εκείνες που θα δουν τη φήμη τους να αμαυρώνεται.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η ΕΕ ανακοίνωσαν περισσότερες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, περιλαμβανομένης της απόφασης της Γερμανίας να σταματήσει τη διαδικασία πιστοποίησης ενός αγωγού φυσικού αερίου 1,1 δισ. δολαρίων από τη Ρωσία.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Κίνα είναι έτοιμη να αυξήσει τις αγορές ρωσικού αερίου ως απάντηση στις κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, ο Ουάνγκ είπε: “Οι κυρώσεις δεν ήταν ποτέ ένας αποτελεσματικός τρόπος επίλυσης προβλημάτων. Ελπίζουμε πως οι εμπλεκόμενες πλευρές μπορούν να εργαστούν σκληρά προκειμένου να επιλύσουν το πρόβλημα μέσω διαλόγου και διαβούλευσης”.

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Facebook

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Twitter

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Instagram

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.