ΚΙΕΒΟ: ΣΚΛΗΡΕΣ ΜΑΧΕΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ-Παίζονται όλα ΓΙΑ ΟΛΑ

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του αργά το βράδυ της Παρασκευής, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, υπογράμμισε ότι η νύχτα θα είναι πιο δύσκολη σε σύγκριση με τις προηγούμενες ώρες και εκτιμώντας ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν άμεσα να καταλάβουν το Κίεβο όπως ήδη γίνεται.

Και πράγματι από τις 3 πμ (ώρα Ελλάδος) η ουκρανική πρωτεύουσα σφυροκοπείται στα περίχωρα σε στρατιωτικές και άλλες στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις από ρώσικους πυραύλους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες  ο στρατός  της Ρωσίας σιγά σιγά από όλες τις πλευρές εισέρχεται μέσα στην κατοικημένη περιοχή προκειμένου να πάρει στον έλεγχο του, κυβερνητικές εγκαταστάσεις.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι οι Ρώσοι συναντάνε την αντίσταση του ουκρανικού στρατού αλλά και ομάδων πολιτών μέσα στην πρωτεύουσα και σε πολλά σημεία διεξάγονται σκληρές μάχες… Πυροβολισμοί αναφέρθηκαν επίσης κοντά στον σταθμό Μπερεστέισκα του μετρό της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε στο Twitter ότι διεξάγονταν σφοδρές μάχες και υπήρχαν νεκροί στις εισόδους των πόλεων Τσερνίχιφ και Μελιτόπολ, καθώς επίσης και στο Χοστόμελ.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform, ο πρόεδρος Ζελένσκι ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πρέπει να πω πολύ ειλικρινά: αυτή η νύχτα θα είναι πιο δύσκολη από την ημέρα. Πολλές πόλεις μας δέχονται επίθεση: Τσερνίχιβ, Σούμι, Χάρκοβο, οι άνδρες και οι γυναίκες στο Ντονμπάς, οι πόλεις της νότιας Ουκρανίας. Ιδιαίτερη προσοχή στο Κίεβο – δεν μπορείς να χάσεις την πρωτεύουσα! Σε όλα τα μέτωπα αυτήν τη νύχτα, ο εχθρός θα χρησιμοποιήσει όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις του για να κάμψει την αντίστασή μας – ποταπά, σκληρά και απάνθρωπα. Απόψε θα εισβάλουν!»

Οι διαπραγματεύσεις

Στο μεταξυ ο σύμβουλος του, επικεφαλής του γραφείου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξέφρασε την ελπίδα ότι το πρωί θα είναι σαφές πότε και πού θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις για την παύση των εχθροπραξιών της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

«Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν λεπτομέρειες, εκτός από το ίδιο το γεγονός – ο Ζελένσκι συμφώνησε σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, το πρωί νομίζω ότι θα είναι σαφές πότε και πού θα πραγματοποιηθούν. Το αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα συμφωνήσει να γίνει διαμεσολαβητής δεν είναι ακόμη σαφές», δήλωσε ο Αλεξέι Αρέστοβιτς στο πρακτορείο ειδήσεων Strana.ua.

Αμερικανικές κυρώσεις

. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι κρίνεται η μοίρα της Ουκρανίας, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι σε εξέλιξη είναι επίσης ο αγώνας στο διπλωματικό μέτωπο.

Ηδη οι ΗΠΑ επέβαλαν χθες Παρασκευή κυρώσεις σε βάρος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλων ρώσων αξιωματούχων: του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του αρχηγού του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Βαλερί Γκερασίμοφ, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

«Είμαστε ενωμένοι με τους διεθνείς συμμάχους και εταίρους μας προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία θα πληρώσει ένα σοβαρό οικονομικό και διπλωματικό τίμημα για τη νέα εισβολή της στην Ουκρανία», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν. «Εάν κριθεί αναγκαίο, είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία για την αποτρόπαια συμπεριφορά της στην παγκόσμια σκηνή», συμπλήρωσε.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα επιβάλει επίσης «κυρώσεις πλήρους αποκλεισμού» στο κρατικό ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων, ανέφερε νωρίτερα σε ανάρτησή της στο Twitter η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι. Το εν λόγω Ταμείο έχει σχεδιαστεί με σκοπό την προσέλκυση κεφαλαίων σε τομείς υψηλής ανάπτυξης.

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.