Η Σουηδία επιταχύνει τον επανεξοπλισμό της και ενισχύει τις στρατιωτικές δυνατότητες της χώρας. “Πρέπει να έχουμε ισχυρή άμυνα -είπε η πρωθυπουργός της χώρας – Δεν τελούμε υπό άμεση απειλή επίθεσης αλλά το γενικό επίπεδο απειλής έχει αυξηθεί είπε η Μαγκνταλένα Άντερσον

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή της θέλει να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της χώρας και να επιταχύνει τον επανεξοπλισμό της που ήδη είναι σε εξέλιξη, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

“Οι αμυντικές ικανότητες της Σουηδίας πρέπει να ενισχυθούν, ο επανεξοπλισμός πρέπει να επιταχυνθεί”, είπε η Άντερσον σε τηλεοπτική ομιλία της.

“Η Σουηδία πρέπει να έχει ισχυρή άμυνα”, δήλωσε. Ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή της θα αυξήσει περαιτέρω το ποσό των στρατιωτικών της δαπανών.

“Δεν τελούμε υπό την άμεση απειλή επίθεσης, αλλά το γενικό επίπεδο απειλής έχει αυξηθεί”, πρόσθεσε.

Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Σουηδία μειώνει σταθερά τις στρατιωτικές της δαπάνες. Το Κοινοβούλιο συμφώνησε να θέσει υπό αμφισβήτηση αυτήν την πολιτική μόνο αφότου η Μόσχα προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014.

Η Σουηδία επανέφερε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία το 2017.

Τον Οκτώβριο, η χώρα ανακοίνωσε αύξηση κατά 40% του προϋπολογισμού της άμυνας, με επιπλέον 27 δισεκατομμύρια κορώνες (2,5 δισεκατομμύρια ευρώ ) μεταξύ 2021 και 2025.

Αν προστεθούν σε αυτά οι προβλεπόμενες αυξήσεις μεταξύ 2014 και 2020, οι στρατιωτικές δαπάνες της Σουηδίας αυξήθηκαν κατά 85%, κάτι που ο υπουργός Άμυνας Πέτερ Χέλκβιστ χαρακτήρισε ως “τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σε στρατιωτικές δαπάνες από τη δεκαετία του 1950”.

Η Σουηδία που παρoυσιάζεται ως αδέσμευτη χώρα, δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά συνεργάζεται στενά με τη Συμμαχία.

Όπως και στη Φινλανδία, η συζήτηση για πιθανή ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει αναβιώσει τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή από το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT, η υποστήριξη στην ένταξη στο ΝΑΤΟ αυξήθηκε στο 41% των ερωτηθέντων, ποσοστό ιστορικά υψηλό στη Σουηδία.

ΑΓ© ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.