Τρόμαξε ολόκληρη η Ευρώπη για διαρροή ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ζαπορίζια που πολιορκείται από τον ρωσικό στρατό – Τελικά δεν υπήρχε διαρροή.

Τρεις ώρες τρόμου, για το μεγαλύτερο στην Ευρώπη πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια που κτυπήθηκε από ρωσικά πυρά, μέχρι να διαπιστωθεί ότι η φωτιά είχε ξεσπάσει εκτός περιμέτρου της εγκατάστασης. Τηλεφωνική συνομιλία Μπάϊντεν – Ζιλένσκι για το ζήτημα, τις πρώτες πρωινές ώρες.

Όλα άρχισαν μετά τα μεσάνυκτα και ενώ ήταν γνωστό ότι τα ρωσικά στρατεύματα, πολιορκούσαν την περιοχή, το πυρηνικό εργοστάσιο ο εκπρόσωπος της εγκατάστασης, ο Αντρίι Τουζ, και ο δήμαρχος της κοντινής πόλης Ενεργκοντάρ, ο Ντμίτρο Ορλόφ έκαναν γνωστό ότι μέρος του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στη Ζαπορίζια, βρίσκεται στις φλόγες έπειτα από βομβαρδισμό του ρωσικού στρατού,  

«Έπειτα από βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων εναντίον του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, εκδηλώθηκε πυρκαγιά», ανέφερε ο Αντρίι Τουζ σε βίντεο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό της εγκατάστασης στην πλατφόρμα Telegram. Την ίδια πληροφορία μετέδωσε  το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο το ουκρανικό υπουργείο Ενέργειας.

Μάλιστα ο δήμαρχος Ντμίτρο Ορλόφ, σημείωσε ότι στην περιοχή μαίνονται μάχες ανάμεσα σε ρωσικά στρατεύματα και ουκρανικές δυνάμεις και υπάρχουν απώλειες. Ο αιρετός δεν έδωσε λεπτομέρειες, ούτε κάποιον απολογισμό.

Νωρίτερα, οι ουκρανικές αρχές είχαν κάνει γνωστό πως ο ρωσικός στρατός ενέτεινε την προσπάθειά του να καταλάβει την εγκατάσταση και ότι είχε αναπτύξει στην περιοχή πολλά άρματα μάχης.

Επίσης  γινόταν λόγος για πλήγμα σε μονάδα και για φωτιά σε τμήμα της εγκατάστασης, ενώ ουκρανός αξιωματούχος, που δεν κατονομάστηκε, μίλησε για αυξημένο επίπεδο ραδιενέργειας στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press. Ο ίδιος Ουκρανός αξιωματούχος, δήλωσε στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων, ότι καταγράφονται αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή όπου βρίσκεται το εργοστάσιο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) απηύθυνε επείγουσα έκκληση για άμεση παύση του πυρός στο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, προειδοποιώντας για «πολύ σοβαρό» κινδύνο να σημειωθεί δυστύχημα εάν χτυπηθεί αντιδραστήρας.

Ακόμη ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας  «καλεί να σταματήσει η χρήση βίας και προειδοποιεί εναντίον του πολύ σοβαρού κινδύνου εάν χτυπηθούν οι αντιδραστήρες» της εγκατάστασης, ανέφερε μέσω Twitter, διευκρινίζοντας ότι ο γενικός διευθυντής του Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι βρίσκεται σε επαφή με τις ουκρανικές αρχές και με στελέχη της διεύθυνσης του εργοστασίου για να αποτιμηθεί η κατάσταση στη Ζαπορίζια.

Το αντιληπτό επίπεδο ραδιενέργειας στον χώρο όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία, παραμένει αμετάβλητο, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο εκπρόσωπο της ουκρανικής εγκατάστασης.

Το πρακτορείο, επικαλούμενο εκπρόσωπο της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας, ανέφερε ακόμη ότι η πυρκαγιά που ξέσπασε εξαιτίας ρωσικών πυρών βρίσκεται εκτός της περιμέτρου της εγκατάστασης και ότι μια από τις μονάδες παραγωγής ενέργειας στον σταθμό τέθηκε εκτός λειτουργίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι άνοιξε πυρ εναντίον του εργοστασίου από όλες τις πλευρές. Είπε ότι έχει ξεσπάσει ήδη πυρκαγιά και προειδοποίησε ότι εάν σημειωθεί έκρηξη στην εγκατάσταση, τα πράγματα θα είναι δέκα φορές χειρότερα από ό,τι στο Τσερνόμπιλ, όπου εκτυλίχθηκε ένα από τα χειρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στην ιστορία,, δημιουργώντας μεγαλύτερες ανησυχίες.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας απαίτησε οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας να παύσουν πυρ αμέσως, να επιτρέψουν στους πυροσβέστες να επέμβουν στο εργοστάσιο και να στήσουν περίμετρο ασφαλείας.

Ακολουθεί σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ουκρανό ομόλογό του σχετικά με το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο και την πυρκαγιά που όπως τόνισε προκλήθηκε έπειτα από βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων.

Η ουκρανική υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά στο πυρηνικό εργοστάσιο, ξέσπασε σε κτίριο που χρησιμοποιείτο για εκπαίδευση των εργαζομένων, εκτός της περιμέτρου της εγκατάστασης, καθησυχάζοντας την παγκόσμια κοινή γνώμη, ενώ ο διευθυντής του εργοστασίου δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Ukraine 24 ότι δεν διαπιστώνεται διαρροή ραδιενέργειας από κανέναν αντιδραστήρα.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι πυροσβέστες μπόρεσαν να φθάσουν στον χώρο πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια.

«Επενέβησαν μονάδες για να σβήσουν τη φωτιά στο κτίριο εκπαίδευσης» εργαζόμενων στο εργοστάσιο, ανέφερε η υπηρεσία μέσω Facebook, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει αναφερθεί κανένα θύμα και ότι στην επιχείρηση συμμετέχουν 44 πυροσβέστες με 11 οχήματα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.