ΓΑΛΛΙΑ: ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΚΡΟΝ με ποσοστό 58,5% έναντι 41,45% της ΛΕΠΕΝ

Ο Εμανουέλ Μακρόν επανεξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας συγκεντρώνοντας 58,5% των ψήφων, ανακοίνωσε τις πρωϊνές ώρες σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, δημοσιοποιώντας το ακόμη προκαταρκτικό τελικό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, μετά την καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων. Η αντίπαλός του Μαρίν Λεπέν έλαβε 41,45% των ψήφων, ιστορική επίδοση για τη γαλλική ακροδεξιά. Η συμμετοχή ανήλθε στο 72% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Τελικά οι Γάλλοι κατα τον σημερινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ανέδειξαν τον Εμανουέλ Μακρόν μεγάλο νικητή εξασφαλίζοντας μια δεύτερη θητεία και αποφεύγοντας μια ήττα από τη Μαρίν Λεπέν, κάτι που θα συνιστούσε πολιτικό σεισμό για τη χώρα του και για την Ευρώπη.

Το πλήθος ξέσπασε σε κραυγές χαράς όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα αποτελέσματα στη γιγαντοοθόνη που είχε στηθεί στο Πεδίο του Άρεως, πλάι στον πύργο του Άιφελ, όπου είχαν συγκεντρωθεί οι υποστηρικτές του Μακρόν κρατώντας γαλλικές και ευρωπαϊκές σημαίες.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, οι υποστηρικτές της Μαρίν Λεπέν υποδέχτηκαν με σφυρίγματα αποδοκιμασίας και γιουχαΐσματα το αποτέλεσμα, στην αίθουσα όπου είχαν συγκεντρωθεί, στα περίχωρα του Παρισιού.

Η Λεπέν αποδέχτηκε την ήττα της αλλά υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα, έχοντας προφανώς κατά νου τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. «Δεν θα εγκαταλείψω ποτέ τους Γάλλους», είπε, με τους συγκεντρωμένου να φωνάζουν ρυθμικά το όνομά της.

Τα πρώτα έξι πολ δείχνουν ότι ο Μακρόν εξασφαλίζει ποσοστό γύρω στο 57-58%. Οι εκτιμήσεις αυτές είναι συνήθως ακριβείς, όμως το τελικό αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό μόνο όταν αρχίσουν να ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της επίσημης καταμέτρησης, από όλη τη χώρα.

Ο Μακρόν πάντως δεν μπορεί να περιμένει να του δοθεί καμία περίοδος χάριτος αφού πολλοί, ιδίως από την αριστερά, τον ψήφισαν με μεγάλη επιφύλαξη και μόνο για να μπλοκάρουν τη νίκη της ακροδεξιάς. Διαδηλώσεις σαν αυτές που σημάδεψαν ένα μέρος της πρώτης θητείας του μπορεί να ξεσπάσουν ξανά και γρήγορα, αφού ο ίδιος θα επιχειρήσει να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις του.

«Δεν θα χαλάσουμε τη νίκη (…) αλλά ο Εθνικός Συναγερμός (της Λεπέν) πέτυχε το μεγαλύτερο ποσοστό που είχε ποτέ», σχολίασε στο τηλεοπτικό κανάλι BFM TV ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν. «Θα υπάρχει συνέχεια στην κυβερνητική πολιτική, επειδή ο πρόεδρος επανεξελέγη. Αλλά πρέπει επίσης να ακούσουμε το μήνυμα του γαλλικού λαού», είπε, δεσμευόμενος ότι θα υπάρξει «αλλαγή».

Η πρώτη μεγάλη πρόκληση για τον Μακρόν θα είναι οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, από τα αριστερά και τα δεξιά, αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν αμέσως την προεκλογική εκστρατεία τους, με την ελπίδα ότι θα εκλεγεί ένα κοινοβούλιο που δεν θα ελέγχεται από τον Μακρόν.

Ο Φιλίπ Λαγκρί, 63 ετών, τεχνικός διευθυντής σε ένα θέατρο του Παρισιού, είπε νωρίτερα σήμερα ότι ψήφισε τον Μακρόν αλλά στον πρώτο γύρο είχε ψηφίσει τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν της ριζοσπαστικής Αριστεράς και τώρα θα τον ξαναψηφίσει στις βουλευτικές εκλογές. «Ο Μελανσόν πρωθυπουργός. Αυτό θα είχε πλάκα. Ο Μακρόν θα αναστατωνόταν, αλλά αυτό είναι το θέμα», σχολίασε.

Η νίκη του κεντρώου, φιλοευρωπαίου Μακρόν, χαιρετίστηκε αμέσως από τους συμμάχους του, που μάλλον αισθάνθηκαν ανακούφιση μετά τις πρόσφατες αναταράξεις που προκάλεσαν το Brexit, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και η άνοδος μιας νέας γενιάς εθνικιστών ηγετών.

«Μπράβο, Εμανουέλ. Σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς, χρειαζόμαστε μια σταθερή Ευρώπη και μια Γαλλία που είναι πλήρως δεσμευμένη σε μια πιο κυρίαρχη και πιο στρατηγική Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορούμε να βασιστούμε στη Γαλλία για 5 ακόμη χρόνια», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Με τη σημερινή νίκη του ο Μακρόν εντάσσεται σε ένα πολύ μικρό «κλαμπ»: μόνο δύο Γάλλοι πρόεδροι πριν από αυτόν είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν δεύτερη συνεχόμενη θητεία. Όμως το περιθώριο της νίκης του φαίνεται ότι είναι μικρότερο σε σύγκριση με την πρώτη αναμέτρησή του με τη Λεπέν, το 2017, γεγονός που υπογραμμίζει πόσο πολλοί Γάλλοι δεν εντυπωσιάστηκαν από τις εγχώριες επιδόσεις του.

Η απογοήτευση αυτή αντικατοπτρίζεται στο ποσοστό της συμμετοχής. Σύμφωνα με τα κυριότερα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, θα ανέλθει γύρω στο 28%, το υψηλότερο από το 1969.

Με φόντο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις συνεπακόλουθες κυρώσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να εκτοξευθεί η τιμή των καυσίμων, η Λεπέν επικέντρωσε την προεκλογική εκστρατεία της στο υψηλό κόστος ζωής – το αδύναμο σημείο του Μακρόν. Υποσχέθηκε δραστικές περικοπές στη φορολογία των καυσίμων, μηδενικό φόρο σε είδη πρώτης ανάγκης, από τα ζυμαρικά μέχρι τις πάνες, φοροαπαλλαγές για τους νέους εργαζόμενους και ότι θα έβαζε «πρώτα τους Γάλλους» σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας και την κοινωνική πρόνοια.

Ο Μακρόν από την άλλη επισήμανε τον θαυμασμό της για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ως ένδειξη ότι δεν θα μπορούσαν να την εμπιστευτούν οι άλλοι ηγέτες στη διεθνή σκηνή. Επέμεινε επίσης ότι εκείνη σχεδίαζε να βγάλει τη Γαλλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που η Λεπέν το αρνείται.

Προς το τέλος της εκστρατείας του, καθώς αναζητούσε την υποστήριξη των αριστερών ψηφοφόρων, ο Μακρόν υποβάθμισε μια υπόσχεση που είχε δώσει παλαιότερα, ότι οι Γάλλοι θα έπρεπε στο εξής να εργάζονται για περισσότερα χρόνια, λέγοντας ότι είναι ανοιχτός να συζητήσει τα σχέδια για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 έτη.

Στο τέλος, όπως μαρτυρούν και οι απόψεις των τηλεθεατών μετά το ντιμπέιτ της περασμένης εβδομάδας μεταξύ των δύο, οι απόψεις της Λεπέν –συμπεριλαμβανομένης και της πρότασης να απαγορευτεί η μουσουλμανική μαντίλα σε δημόσιους χώρους– παρέμειναν υπερβολικά ακραίες για πολλούς Γάλλους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ (ΦΓ)

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.