ΝΙΝΑ ΚΑΣΙΜΑΤΗ: Η Ευρώπη να εγκαταλείψει την πρακτική «δύο μέτρα και δύο σταθμά» υπέρ της Τουρκίας για την περίπτωση της εισβολής και κατοχής της Κύπρου εδώ και 48 χρόνια

Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE/UEL) και Βουλευτής Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη, ανέδειξε με Ερώτησή της προς τον προεδρεύοντα Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, κ. Λουίτζι Ντι Μάγιο, την πρακτική των «δύο μέτρων και δύο σταθμών», με τα οποία λειτουργεί η Ευρώπη υπέρ της Τουρκίας στην περίπτωση της εισβολής και κατοχής της Κύπρου εδώ και 48 χρόνια, κατά την παρουσίαση των θέσεων της Ιταλικής προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Νίνα Κασιμάτη στην εισαγωγή της αναφέρθηκε στις κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, εξαιτίας της πολεμικής επίθεσης της τελευταίας εις βάρος της Ουκρανίας και του λαού της, την οποίαν χαρακτήρισε ως τραγωδία. Επεσήμανε δε, πως δεν πρόκειται για πρωτοφανές γεγονός στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, όπως λέγεται ανιστόρητα από αρμόδια χείλη, στηλιτεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον θεσμικό ιστορικό αναθεωρητισμό, που δυστυχώς σημειώνεται και στην Ελλάδα σε ανώτερο και ανώτατο πολιτειακό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, η Ελληνίδα εκπρόσωπος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έθεσε ευθέως το ερώτημα προς στον Πρόεδρο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης  κ. Ντι Μάγιο για το ποιες ανάλογες κυρώσεις με αυτές που εφαρμόζονται κατά της Ρωσίας και προβλέπονται από το Καταστατικό του Συμβουλίου της Ευρώπης θα επιβάλει η Επιτροπή των Υπουργών, που είναι ο κατ’ εξοχήν εποπτικός μηχανισμός εφαρμογής του Καταστατικού του Οργανισμού, προκειμένου υπό την Ιταλική προεδρία να αρχίσει να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά — και με συνεκτικό και ομοιόμορφο τρόπο — κάθε τετελεσμένη εισβολή από ένα κράτος-μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης εναντίον άλλου κράτους-μέλους, καθιστώντας σαφές πως αναφέρεται στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και στην κατοχή της Μεγαλονήσου που διαρκεί μέχρι σήμερα.

Σημειώνεται πως χθες η τουρκική πολεμική αεροπορία προέβη σε μπαράζ παράνομων υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά σε συνέχεια των διαρκών παραβιάσεων του ελληνικού ενάεριου χώρου, ενώ μόνιμη είναι απειλή πολέμου της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας για το νόμιμο δικαίωμα άσκησης κυριαρχίας στη θάλασσα.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση της η Νίνα Κασιμάτη, Κοινοβουλευτική Εκπροσώπου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (UEL) στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE COE), προς στον Ιταλό Υπουργό Εξωτερικών και Πρόεδρο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Λουίτζι Ντι Μάγιο υποστηρίζεις τα εξής:

«Αξιότιμε Υπουργέ, κ. Ντι Μάγιο, με δεδομένες τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της επίθεσης εις βάρος της Ουκρανίας  — μια τραγωδία, που δεν είναι πρωτοφανής στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά όπως λέγεται ευρέως— ποια εργαλεία θα χρησιμοποιήσει η Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία είναι ο κατεξοχήν εποπτικός μηχανισμός της εφαρμογής του Καταστατικού αυτού του Οργανισμού, προκειμένου υπό την Ιταλική προεδρία να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και με συνεκτικό και ομοιόμορφο τρόπο κάθε τετελεσμένη κατοχή από ένα κράτος-μέλος εναντίον άλλου κράτους-μέλους;   Προφανέστατα αναφέρομαι στην τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου, που διαρκεί εδώ και 48 χρόνια έως σήμερα».

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.