ΗΠΑ: Μετά τη σφαγή στο σχολείο του Τέξας, η αστυνομία αντιμέτωπη με επικρίσεις και σκληρές ερωτήσεις

Ο δεκαοχτάχρονος δράστης του μακελειού της Τρίτης σε πρωτοβάθμιο σχολείο της μικρής πόλης Ουβάλντε, στο Τέξας, μπήκε ανεμπόδιστος στο κτίριο από ξεκλείδωτη πόρτα, σκότωσε 19 παιδιά και δύο δασκάλες και οχυρώθηκε μέσα στην τάξη για κάπου μια ώρα, προτού ομάδα επέμβασης εισβάλει και τον σκοτώσει, αποκάλυψε χθες Πέμπτη η αστυνομία, δίνοντας νέα εκδοχή για τα γεγονότα, αισθητά διαφορετική από την αρχική, εν μέσω επικρίσεων για την «παθητικότητα» μελών της.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εκπρόσωπος των δυνάμεων επιβολής της τάξης υπέστη καταιγισμό ερωτήσεων από τον Τύπο, χωρίς να δώσει απαντήσεις σε πολλές από αυτές, για το πώς ακριβώς εκτυλίχθηκε αυτή η τραγωδία.

Στο μεταξύ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωνε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα βρίσκεται, μαζί με τη σύζυγό του Τζιλ, επιτόπου μεθαύριο Κυριακή, για να «μοιραστεί το πένθος της κοινότητας», στη μικρή πόλη του αμερικανικού Νότου όπου διαπράχθηκε η χειρότερη μαζική δολοφονία μέσα σε σχολείο τα τελευταία δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με τουλάχιστον ένα βίντεο και αυτόπτες μάρτυρες, γονείς περίμεναν με ολοένα εντεινόμενη αγωνία μπροστά στο σχολείο, για μια αιωνιότητα, λένε οι ίδιοι, χωρίς οι αστυνομικοί να επεμβαίνουν, ενώ ο δράστης, ο μαθητής λυκείου Σαλβαδόρ Ράμος, διέπραττε το μακελειό.

«Περίπου μια ώρα» αφού ο νεαρός μπήκε στο κτίριο, μονάδες επέμβασης της συνοριοφυλακής έφθασαν, «εισέβαλαν και σκότωσαν τον ύποπτο», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Βίκτορ Εσκαλόν, αξιωματικός της υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας της πολιτείας Τέξας.

Πιεζόμενος από τον Τύπο, μίλησε για «πολλές πληροφορίες», για διάφορα στοιχεία που μένουν να ξεκαθαριστούν, κάτι που «θα πάρει χρόνο».

Ο κ. Εσκαλόν πάντως παραδέχθηκε πως, αντίθετα με ό,τι είχε αναφερθεί αρχικά, ο δράστης των σκοτωμών «δεν βρέθηκε αντιμέτωπος με κανέναν» –με κανέναν αστυνομικό που φρουρούσε το κτίριο– όταν εισέβαλε στο σχολείο.

Κατά το νέο χρονοδιάγραμμα που έδωσε, ο νεαρός ενεπλάκη σε τροχαίο με το φορτηγάκι της γιαγιάς του στις 11:28, άνοιξε πυρ εναντίον δύο ανθρώπων σε παρακείμενο γραφείο τελετών, μετά σκαρφάλωσε φράχτη, μπήκε στον χώρο του εκπαιδευτικού ιδρύματος και βρήκε ξεκλείδωτη πόρτα μέσω της οποίας μπήκε στο κτίριο στις 11:40. «Τέσσερα λεπτά» μετά, οι πρώτοι αστυνομικοί έφθαναν επιτόπου. «Άκουσαν πυροβολισμούς», δέχθηκαν πυρά, «υποχώρησαν και καλύφθηκαν», σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματικό της αστυνομίας.

Κατόπιν, οχυρώθηκε μέσα σε τάξη όπου έκαναν μάθημα 9χρονα και 10χρονα παιδιά. Ακούστηκαν τουλάχιστον 25 πυροβολισμοί τα πρώτα λεπτά της πολιορκίας.

«Είναι περίπλοκο»

Θεωρητικά, το σχολείο εφαρμόζει πάγια προληπτικά μέτρα ασφαλείας, όπως το να κλειδώνει τις πόρτες, ανάμεσά τους και τις πόρτες των τάξεων. Όμως, αφηγήθηκαν μαθητές, πολλές πόρτες ήταν ξεκλείδωτες την Τρίτη διότι θα επισκέπτονταν το σχολικό ίδρυμα γονείς για να παραστούν σε τελετή βράβευσης παιδιών.

Αφού ο νεαρός, οπλισμένος με ημιαυτόματο τουφέκι εφόδου AR-15, είχε πλέον μπει στο κτίριο, άρχισαν να φθάνουν γονείς.

Σε ένα από τα βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, τους βλέπει κανείς αλλόφρονες, να εκλιπαρούν ή να απαιτούν από αστυνομικούς να μπουν στο κτίριο. Εικονίζεται ένα μέλος των δυνάμεων επιβολής της τάξης να απωθεί βίαια έναν γονιό έξω από το σχολείο. Σε κάποιους γονείς αστυνομικοί αναγκάστηκαν να περάσουν ως ακόμα και χειροπέδες.

Ο Ντάνιελ Μάγερς, πάστορας, 72 ετών, έφθασε επιτόπου μαζί με τη γυναίκα του, τη Ματίλντα, περίπου 30 λεπτά αφού είχε μπει στο σχολείο ο ένοπλος.

Οι γονείς ήταν έτοιμοι να μπουν εκείνοι στο σχολείο, αφηγήθηκε. «Ένας τους έλεγε: ‘Ήμουν στρατιωτικός, δώστε μου απλά ένα πιστόλι, θα πάω. Δεν θα διστάσω. Θα πάω’».

Παράλληλα αστυνομικοί «απομάκρυναν προσωπικό, μαθητές, εκπαιδευτικούς (…) Γίνονταν πολλά πράγματα ταυτόχρονα, είναι περίπλοκο», σύμφωνα με τον κ. Εσκαλόν.

Η ώρα που μεσολάβησε ως την επέμβαση βρίσκεται σε αντίθεση με την προσέγγιση πολλών αμερικανικών υπηρεσιών του νόμου, που είναι να αντιμετωπίζουν δράστες επιθέσεων με πυροβόλα όπλα (active shooters, στην ορολογία τους), ειδικά σε σχολεία, το συντομότερο δυνατόν για να αποφεύγονται αιματοχυσίες.

Ερωτηθείς αν οι αστυνομικοί θα μπορούσαν να επέμβουν μαζικά νωρίτερα, ο κ. Εσκαλόν περιορίστηκε να πει «αυτή είναι δύσκολη ερώτηση» και να υποσχεθεί ότι οι αρχές θα επανέλθουν αφού ξεδιαλύνουν όλα.

21 λευκοί σταυροί

Πέρα από τους 21 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, τις δύο δασκάλες και τα 19 παιδιά, άλλοι 17 τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους τρεις αστυνομικοί.

Ο έφηβος που διέπραξε τη σφαγή είχε πυροβολήσει αρχικά τη γιαγιά του στο σπίτι της.

Ο Εουλάλιο Δίας, τοπικός αξιωματούχος, ανέλαβε την αναγνώριση των πτωμάτων αργά τη νύχτα της Τρίτης, αφηγήθηκε ο ίδιος στην εφημερίδα El Paso Times. Ορισμένα από τα νεκρά παιδιά «ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση», κατακρεουργημένα, είπε χαρακτηριστικά ο αιρετός.

Η τραγωδία βύθισε στο πένθος τη μικρή πόλη περίπου 16.000 κατοίκων στα μισά του δρόμου ανάμεσα στο Σαν Αντόνιο και τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, όπου κατοικούν κυρίως άνθρωποι με καταγωγή από το Μεξικό και κράτη της Λατινικής Αμερικής.

Εικοσιένας λευκοί σταυροί τοποθετήθηκαν στο κέντρο της Ουβάλντε, γύρω από σιντριβάνι, στη μνήμη των θυμάτων. Δεκάδες κάτοικοι, συγγενείς, μαθητές, πήγαν να αφήσουν λουλούδια στο σημείο. «Σ’ αγαπάω ξαδερφούλα, στο επανιδείν», έγραψε κοριτσάκι πάνω στον σταυρό που αντιπροσωπεύει ένα από τα θύματα, την Τζάκι.

Ο κατάλογος των θυμάτων της τραγωδίας έγινε πιο μακρύς χθες. Ο Τζο Γκαρσία, ο σύζυγος μιας από τις δασκάλες που χάθηκαν, ζευγάρι με την Ίρμα Γκαρσία επί ένα τέταρτο του αιώνα, υπέστη καρδιακή προσβολή ενώ έκανε προετοιμασίες για την κηδεία της και πέθανε. «Από θλίψη», σχολίασε συγγενής. Το ζευγάρι άφησε πίσω τέσσερα παιδιά.

«Θύμα» αλλά και «θύτης» σχολικού εκφοβισμού

Την Τρίτη, οι εκπυρσοκροτήσεις «ήταν πολύ δυνατές», αφηγήθηκε η Μάντισον, μαθήτρια του σχολείου, σε άλλη τάξη από αυτή όπου εισέβαλε ο νεαρός. Όταν άρχισαν, «η δασκάλα μας είπε να μαζευτούμε σε μια γωνιά, και όλη η τάξη το έκανε αμέσως».

Η μητέρα του δράστη της σφαγής, η Αντριάνα Ρέγες, μίλησε χθες στο ABC News. Διαβεβαίωσε ότι το παιδί της δεν ήταν «τέρας», παρότι ενίοτε γινόταν «επιθετικός».

Δύο μαθητές του λυκείου όπου πήγαινε ο Σαλβαδόρ Ράμος αφηγήθηκαν ότι είχε υπάρξει «θύμα» αλλά και «θύτης» σχολικού εκφοβισμού.

Ούτε αυτό το στοιχείο, ούτε το γεγονός πως φέρεται να είχε προειδοποιήσει μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης για το τι θα έκανε μοιάζουν να εξηγούν ποια ήταν τα κίνητρά του.

Τα λεγόμενα mass shootings, οι επιθέσεις με τη χρήση πυροβόλων όπλων με τέσσερα ή περισσότερα θύματα στην ορολογία των αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου, αποτελούν μάστιγα στις ΗΠΑ, που οι κυβερνήσεις, η μια μετά την άλλη, έχουν αποδειχθεί ανίσχυρες να αντιμετωπίσουν, αφού αδυνατούν να προωθήσουν οποιοδήποτε φιλόδοξο νόμο για το ζήτημα, κυρίως εξαιτίας της ισχύος του λόμπι των όπλων στο Κογκρέσο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.