Η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τη νέα τουρκική πολεμική επιχείρηση που ετοιμάζει ο Ερντογάν στη Βόρεια Συρία…

Οι Αμερικανοί φοβούνται ότι ο Εντογάν θα κινηθεί εναντίον των Κούρδων και των Σύρων, και οτι έτσι θα τορπιλίσει την Ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα στην περιοχή.

Ο διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που στηρίζονται από τις ΗΠΑ δήλωσε ότι η νέα επιχείρηση που απειλεί να εξαπολύσει η Τουρκία στη βόρεια Συρία ενδέχεται να προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση και να υπονομεύσει τις προσπάθειες εξάλειψης του Ισλαμικού Κράτους.

Ο διοικητής των SDF Μάζλουμ Άμπντι ζήτησε από όλες τις πλευρές «να αποτρέψουν μία νέα τραγωδία και να στηρίξουν την αποκλιμάκωση».

«Ανησυχούμε για τις νέες τουρκικές απειλές οι οποίες εγείρουν μεγάλο κίνδυνο για τη βόρεια Συρία. Οποιαδήποτε επίθεση θα διχάσει τους Σύρους, θα δημιουργήσει νέα ανθρωπιστική κρίση και θα εκτοπίσει τους κατοίκους», τόνισε στο Twitter.

Η Άγκυρα έχει ανακοινώσει ότι πρόκειται να εξαπολύσει νέα στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), αιχμή του δόρατος των SDF, που ελέγχει μεγάλες εκτάσεις στη βόρεια Συρία στα σύνορα με την Τουρκία.

Αν και η Τουρκία θεωρεί τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία τρομοκράτες και απειλή για την εθνική της ασφάλεια, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τους SDF ως σημαντικό εταίρο ο οποίος βοήθησε στην εκδίωξη του ΙΚ από πολλές περιοχές της Συρίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες Τετάρτη ότι η Άγκυρα θα εκδιώξει τους τρομοκράτες από τις περιοχές Ταλ Ριφάατ και Μάνμπιτζ της Συρίας, επιβεβαιώνοντας για πρώτη φορά τους στόχους της νέας τουρκικής επιχείρησης. Πρόσθεσε παράλληλα ότι η τουρκική επιχείρηση θα συνεχιστεί και σε άλλες περιοχές.

Η Άγκυρα έχει πραγματοποιήσει τέσσερις επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία από το 2016, καταλαμβάνοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα γης και φτάνοντας σε βάθος έως και 30 χιλιόμετρα στο εσωτερικό της χώρας, έχοντας κυρίως στόχος τις YPG.

Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει την ανησυχία της για τη νέα τουρκική επιχείρηση στη Συρία, σημειώνοντας ότι θα θέσει σε κίνδυνο αμερικανικά στρατεύματα και θα υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ (ΕΜ)

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.