Κομισιόν: Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την ακεραιότητα των κρατών-μελών της ΕΕ

Η Κομισιόν καλεί την Τουρκία να απέχει από ρητορική και ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση με τα κράτη-μέλη του μπλοκ.

Ξεκάθαρη θέση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα πήρε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον εκπρόσωπό της Πίτερ Στάνο να υπογραμμίζει ότι η Άγκυρα θα πρέπει να σέβεται την ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί του εδάφους, της θάλασσας και του εναέριου χώρου τους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τις πρόσφατες απειλές και εμπρηστικές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έναντι της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε:

«Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των κρατών-μελών της ΕΕ με την Τουρκία, η ΕΕ υπήρξε και είναι ξεκάθαρη στο ότι αναμένουμε από την Τουρκία να συμπεριφέρεται με εποικοδομητικό τρόπο, να απέχει από βήματα, ρητορική ή ενέργειες που κλιμακώνουν και να δεσμευτεί στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, όχι το αντίθετο».

Ο κ. Στάνο υπογράμμισε επίσης ότι η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους.

«Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι κάθε ανοιχτό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, καλή πίστη, πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημέρωσει για την τουρκική προκλητικότητα
Με την Τουρκία να έχει υψώσει επικίνδυνα το πολιτικό θερμόμετρο τα τελευταία 24ωρα, η Αθήνα κρατάει χαμηλούς τους τόνους, ενώ συνεχίζεται η εκστρατεία αποδόμησης της τουρκικής επιθετικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Συνόδο Κορυφής, στο πλαίσιο της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Νοτιανατολική Ευρώπη, όπου θα έχει την ευκαιρία να συζητήσεις με τους παρευρισκόμενους για τις τουρκικές προκλήσεις. Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στα άτομα που θα παρευρεθούν στη Σύνοδο είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.

«Θα είναι μία ευκαιρία να συζητήσουμε συνολικά τις προκλήσεις για την ευρύτερη περιοχή μας, να δούμε τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία», επεσήμανε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης.

Όπως είπε, θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει και τους ομολόγους του για την τουρκική προκλητικότητα, όπως αυτή εκδηλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά παρατήρησε πως «σε καμία περίπτωση η Σύνοδος αυτή δεν έχει ως κύριο αντικείμενο την Τουρκία».

Οικονόμου: Τίποτα και κανένας δεν μπορεί να πλήξει την εθνική μας κυριαρχία


«Όσο περισσότερο απομονωμένος αισθάνεται από τη Διεθνή Κοινότητα και όσο περισσότερο αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα, ακολουθώντας αυτήν την εξωτερική πολιτική και αυτήν την πολιτική ενίσχυσής της σε όλα τα επίπεδα, αναβαθμίζει το κύρος της και ενισχύει την απήχηση των απόψεών της, τόσο ο κ. Ερντογάν αισθάνεται την ανάγκη να κορυφώσει αυτή την προκλητική ρητορική με ανιστόρητους ισχυρισμούς, με έωλους μύθους, που δεν μπορούν να βρουν απήχηση πουθενά και που δεν μπορούν να σταθούν απέναντι στις Διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ Alpha 989.

«Ο Έρντογαν κάνει αυτό που κάνει, έχει τα δικά του εσωτερικά προβλήματα. Έχει επιλέξει το σύνολο της τουρκικής ηγεσίας να προκαλεί τη χώρα και να πλειοδοτεί σε χαρακτηρισμούς, απειλές, προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας ότι εμείς έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, τους συμμάχους στο πλευρό μας και έχουμε δυναμώσει σε όλα τα επίπεδα.
«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε και να διαφυλάξουμε και την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά και τη σταθερότητα και την ειρήνη και στην ευρύτερη περιοχή. Χρειάζεται ευθύνη, εθνική συσπείρωση», υπογράμμισε.

«Δεν θα αναγάγουμε σε θέμα εσωτερικής αντιπολίτευσης τις προκλήσεις από την Τουρκία. Πάντοτε είναι θετικό όταν οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί εκπέμπουν το μήνυμα ότι τίποτα και κανείς δεν μπορεί να απειλήσει την Ελλάδα», συμπλήρωσε.

«Είναι σωστό ο Ερντογάν να ξέρει ότι ο πολιτικός κόσμος είναι ενωμένος και ότι την Ελλάδα δεν μπορείς να την απειλείς. Αλλά, επειδή η πολιτική έχει συνέχεια, θα πρέπει οι δηλώσεις να χαρακτηρίζονται από ένα ενιαίο περιεχόμενο. Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν παρασύρεται σε ακρότητες», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Έιπε επίσης μεταξύ άλλων ότι η Διεθνής Κοινότητα ξέρει πολύ καλά τι γίνεται και πως ο κόσμος έχει καταλάβει πάρα πολύ καλά ότι ο Ερντογάν θέλει συνεχώς να ανακατεύει τα πράγματα, να εγκαταστήσει μια πραγματικότητα δική του, όπως την έχει στο μυαλό του, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του Συνθήκες, Διεθνές Δίκαιο.

«Και αυτό για να μπορέσει σιγά-σιγά να χτίσει μια θεωρία αναθεωρητισμού. Αυτό δεν γίνεται αποδεκτό από κανέναν πουθενά. Προφανώς, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τη χώρα μας, προφανώς δεν έχει καμία τύχη στο πεδίο, το γνωρίζουν άπαντες αυτό. Πρώτοι το γνωρίζουν οι Τούρκοι. Θυμίζω τις δηλώσεις του Μακρόν και του Σολτς και το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που στην ουσία διατηρεί επ’ αόριστον το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ε.Ε., όσο συνεχίζει αυτή την τακτική στην Κύπρο και στο Αιγαίο», συνέχισε ο κ. Οικονόμου.

«Τίποτα και κανένας δεν μπορεί να πλήξει την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα πουθενά», διαβεβαίωσε ο κ. Οικονόμου σημειώνοντας πως κάνεις δεν πρόκειται να ανεχθεί δεύτερη εστία ή πληγή αναθεωρητισμού και επεκτατισμού πουθενά στον κόσμο, μετά από αυτά που έχουμε δει και με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πηγή: kathimerini.gr

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.