Φωτιά στις σχέσεις Κίνας και ΗΠΑ βάζει η Νάνσι Πελόζι – Προκαλεί η Πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής, με την απόφαση της να επισκεφθεί την Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί δικό της έδαφος

Η κινεζική κυβέρνηση προειδοποίησε σήμερα ότι θα λάβει «σκληρά μέτρα» εάν η επικεφαλής της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι επισκεφθεί την Ταϊβάν, ύστερα από δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times σύμφωνα με το οποίο η Αμερικανίδα αξιωματούχος θα επισκεφθεί τον επόμενο μήνα τη νήσο που η Κίνα θεωρεί δικό της έδαφος.

Η Πελόζι και η αντιπροσωπεία της θα επισκεφθούν επίσης την Ινδονησία, τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη και θα περάσουν χρόνο στη Χαβάη στην έδρα της αμερικανικής διοίκησης Ινδικού-Ειρηνικού, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το γραφείο της Πελόζι και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησαν άμεσα σε αίτημα του Reuters για σχόλιο. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν δήλωσε ότι «δεν έχει λάβει σχετικές πληροφορίες» για κάποια επίσκεψη.

Η επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν είχε αναβληθεί τον Απρίλιο, όταν εκείνη βρέθηκε θετική στην COVID-19. Τότε, η Κίνα είχε δηλώσει ότι μια επίσκεψη θα επηρέαζε σοβαρά τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ.

Μιλώντας στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζάο Λιτζιάν δήλωσε ότι μια επίσκεψη της Πελόζι «θα υπονομεύσει σοβαρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας».

«Εάν η αμερικανική πλευρά εμμείνει πεισματικά σε αυτή την πορεία, η Κίνα σίγουρα θα λάβει αποφασιστικά και ισχυρά μέτρα για να υπερασπιστεί με σθένος την εθνική κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα», δήλωσε ο ίδιος. «Οι ΗΠΑ πρέπει να φέρουν την πλήρη ευθύνη για όλες τις συνέπειες που θα προκληθούν από αυτό».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ (ΤΦ)

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.