ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΛΟΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ, ΦΟΡΤΩΜΕΝΟ ΜΕ 26.000 ΤΟΝΟΥΣ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟ

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «χαιρετίζει θερμά» τη σημερινή αναχώρηση του πρώτου πλοίου με ουκρανικά σιτηρά, ενώ σε ανακοίνωση του ΟΗΕ τονίζεται ότι «Ο γενικός γραμματέας ελπίζει ότι αυτό θα είναι το πρώτο από πολλά εμπορικά πλοία βάσει της συμφωνίας που υπογράφηκε και ότι αυτό θα φέρει τη σταθερότητα και την αρωγή που είναι απαραίτητες για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Το πρώτο πλοίο με σιτηρά, το οποίο αναχώρησε από την Ουκρανία στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ασφαλούς διέλευσης, θα αγκυροβολήσει στα ανοικτά της Κωνσταντινούπολης αύριο, Τρίτη, γύρω στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) για μια κοινή επιθεώρηση, δήλωσε εξάλλου σήμερα ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Ο Ακάρ έκανε τη δήλωση αυτή σε συνέντευξή του στο κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αφού το πλοίο Razoni με σημαία της Σιέρα Λεόνε, που είναι φορτωμένο αραβόσιτο, αναχώρησε από το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού για το Λίβανο. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ένα Κοινό Κέντρο Συντονισμού δημιουργήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Τουρκίας.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε από την πλευρά του πως η σημερινή επανάληψη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών, για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή το Φεβρουάριο, ειναι «μια ανακούφιση για τον κόσμο».

«Ημέρα ανακούφισης για τον κόσμο, ιδιαίτερα για τους φίλους μας της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής, καθώς τα πρώτα ουκρανικά δημητριακά αναχωρούν από την Οδησσό έπειτα από μήνες ρωσικού αποκλεισμού. Η Ουκρανία ήταν ανέκαθεν και θα παραμείνει ένας αξιόπιστος εταίρος, αν η Ρωσία σεβαστεί το τμήμα της συμφωνίας που της αναλογεί», έγραψε ο υπουργός στο Twitter.

Όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, «το πλοίο Razoni απέπλευσε από το λιμάνι της Οδησσού με προορισμό το λιμάνι της Τρίπολης στο Λίβανο. Στις 2 Αυγούστου αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη. Θα συνεχίσει την πορεία του προς τον προορισμό του έπειτα από επιθεωρήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη».

Σύμφωνα με τον ουκρανό υπουργό Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ, το πλοίο είναι φορτωμένο με 26.000 τόνους αραβόσιτου.

Η συμφωνία, που υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στους αντιπροσώπους της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών, επιτρέπει την επανάληψη των ουκρανικών εξαγωγών υπό διεθνή επίβλεψη.

Μια παρόμοια συμφωνία που υπογράφηκε ταυτόχρονα εγγυάται επίσης στη Μόσχα την εξαγωγή ρωσικών αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων παρά τις δυτικές κυρώσεις.

Αυτές οι δύο συμφωνίες αναμένεται να επιτρέψουν την άμβλυνση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, που αύξησε κάθετα τις τιμές σε ορισμένες από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου εξαιτίας του αποκλεισμού των ουκρανικών λιμανιών λόγω της σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, τα πλοία και το φορτίο τους θα επιθεωρούνται στην Κωνσταντινούπολη υπό την αιγίδα του Κοινού Κέντρου Συντονισμού (CCC) που εγκαινιάσθηκε την περασμένη Τετάρτη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Γ.Α.)

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.