ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑΣ – ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΑΝΑΨΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΑΝΣΥ ΠΕΛΟΖΙ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ – ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ, ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ

Αρκετά μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας πέταξαν κοντά στη νοητή γραμμή στο μέσον του στενού της Ταϊβάν, δήλωσε πηγή ενημερωμένη σχετικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, καθώς —σύμφωνα με έτερη πηγή— η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η Νάνσι Πελόσι, αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα την Ταϊπέι.

Σύμφωνα με την πρώτη πηγή, κινεζικά πολεμικά πλοία βρίσκονται κοντά στην άτυπη ουδέτερη ζώνη στο στενό από χθες Δευτέρα. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν έχει αναπτύξει στρατιωτικά αεροσκάφη στην περιοχή για να επιτηρούν την κατάσταση, πρόσθεσε η πηγή αυτή. Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ταϊβάν για σχόλια.

Παρά τις επανειλημμένες κινεζικές προειδοποιήσεις εναντίον της επίσκεψης, η κυρία Πελόσι αναμένεται να φθάσει στη νήσο εντός της ημέρας, ενώ η Ουάσινγκτον διαμηνύει πως δεν πρόκειται να εκφοβιστεί από τις απειλές χρήσης στρατιωτικής βίας από πλευράς Πεκίνου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Liberty Times της Ταϊβάν, η κυρία Πελόσι αναμένεται στη νήσο, επικεφαλής αμερικανικής αντιπροσωπείας, στις 22:20 (τοπική ώρα· 17:20 ώρα Ελλάδας). Το δημοσίευμα δεν κατονομάζει τις πηγές της εφημερίδας.

Το επίσημο πρόγραμμα της ασιατικής περιοδείας της Δημοκρατικής προέδρου της αμερικανικής κάτω Βουλής κάνει λόγο για επισκέψεις της στη Μαλαισία, στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, χωρίς να αναφέρει τίποτε ρητώς για σταθμό της στην Ταϊβάν. Το ΥΠΕΞ στην Ταϊπέι δεν είχε κανένα σχόλιο να κάνει για την πιθανή επίσκεψη. Ο Λευκός Οίκος, που δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε το ταξίδι, επισήμανε πως η κυρία Πελόσι είχε «δικαίωμα» να επισκεφθεί τη νήσο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.