Έφθασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ο πύραυλος Σογιούζ με πλήρωμα έναν Αμερικανό και δύο Ρώσους αστροναύτες

Ένας αμερικανός αστροναύτης και δύο ρώσοι κοσμοναύτες έφθασαν απόψε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), σε μια αποστολή που αντιπροσωπεύει μια σπάνια στιγμή συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο πύραυλος Σογιούζ εκτοξεύτηκε στις 16:54 (ώρα Ελλάδας) από το ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, μεταφέροντας στον ISS τον Αμερικανό Φρανκ Ρούμπιο και τους Ρώσους Σεργκέι Προκόπιεφ και Ντμίτρι Πετέλιν. Περίπου τρεις ώρες αργότερα, το Σογιούζ προσδέθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία (NASA).

Η ρωσο-αμερικανική διαστημική αποστολή πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση βρίσκονται στο ναδίρ λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Σηματοδοτώντας μια επικίνδυνη κλιμάκωση της κρίσης, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε το πρωί μερική επιστράτευση, ενώ απείλησε με το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων.

Ο Φρανκ Ρούμπιο έγινε ο πρώτος αμερικανός αστροναύτης που ταξίδεψε με ρωσικό πύραυλο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το πλήρωμα θα περάσει έξι μήνες στον ISS όπου βρίσκονται αυτό το διάστημα οι Ρώσοι Ολέγκι Αρτέμιεφ, Ντενίς Ματβέγιεφ και Σεργκέι Κορσακόφ, οι Αμερικανοί Μπομπ Χάινες, Κιελ Λίντγκρεν και Τζέσικα Γουότκινς και η Ιταλίδα Σαμάνθα Κριστοφορέτι.

Ο ISS, καρπός της συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, είναι χωρισμένος σε δύο τμήματα: το αμερικανικό και το ρωσικό. Για να διατηρείται σε τροχιά εξαρτάται από το ρωσικό σύστημα προώθησης ενώ το αμερικανικό τμήμα διαχειρίζεται την ηλεκτρική ενέργεια και τα συστήματα επιβίωσης.

Η Άννα Κικίνα, η μοναδική εν ενεργεία κοσμοναύτης της Ρωσίας, είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσει για τον ISS στις αρχές Οκτωβρίου με έναν πύραυλο Crew Dragon της αμερικανικής εταιρείας SpaceX. Θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα πετάξει με έναν πύραυλο της εταιρίας του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ.

Ο Γιούρι Μπορίσοφ, επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας (Roscosmos) δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία είναι πολύ πιθανό να συμμετάσχει στο πρόγραμμα του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού (ISS) έως το 2028. Η Ρωσία, που έχει κάνει γνωστή την πρόθεσή της να αποχωρήσει από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και να κατασκευάσει έναν δικό της, εμφανίζεται έτοιμη να παρατείνει πέραν του 2024 τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για κοινές αποστολές στον ISS, εφόσον οι πρώτες τρεις στεφθούν με επιτυχία.

Ειδικοί του διαστημικού τομέα εκτιμούν ότι η κατασκευή ενός νέου διαστημικού σταθμού μπορεί να κρατήσει περισσότερα από 10 χρόνια και η ρωσική διαστημική βιομηχανία, το «καμάρι» της Μόσχας από την εποχή της ΕΣΣΔ, δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στο έργο αυτό υπό το καθεστώς των κυρώσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ (ΔΠ)

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.