ΓΚΑΦΑ ΟΛΚΗΣ ΑΠΟ ΗΠΑ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΔΕΣΠΟΤΟ ΠΥΡΑΥΛΟ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ – ΑΡΧΙΚΑ ΤΟΝ ΒΑΦΤΙΣΑΝ ΡΩΣΙΚΟ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο NATO διενεργούν έρευνα για την έκρηξη στην Πολωνία την Τρίτη που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, ωστόσο οι νεότερες πληροφορίες υποδεικνύουν πως μπορεί να μην οφειλόταν σε πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία, δήλωσε την Τετάρτη από την Ινδονησία ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάϊντεν. Μάλιστα, όπως μετέδωσε λίγο αργότερα το Associated Press, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση τους, ο πύραυλος ήταν αντιαεροπορικός κι εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για την κατάρριψη ρωσικού εισερχόμενου πυραύλου, ανέφερε μέσω Twitter ρεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων AP.

Ο κ. Μπάιντεν έκανε τη δήλωση αυτή μετά την έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G7, της ΕΕ και άλλων κρατών στο Μπαλί για να συζητηθούν οι εκρήξεις που η Πολωνία και η Ουκρανία κατήγγειλαν πως οφείλονταν σε πυραύλους ρωσικής κατασκευής.

Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις πως οι εκρήξεις οφείλονταν σε ρωσικούς πυραύλους, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως «υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που το θέτουν υπό αμφισβήτηση. Δεν θέλω να το πω προτού ολοκληρώσουμε την έρευνα, αλλά είναι απίθανο, από τη τροχιά, (ο πύραυλος) να βλήθηκε από τη Ρωσία — πάντως θα το δούμε». Οι ΗΠΑ και το NATO θα διενεργήσουν πλήρη έρευνα προτού ενεργήσουν, πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν.

Η έκτακτη συνάντηση στο Μπαλί συγκλήθηκε από τον κ. Μπάιντεν για να συζητηθεί το συμβάν στο πολωνικό χωριό Σεβόντοφ (νοτιοανατολικά), κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, την Τρίτη το απόγευμα. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας, ενώ παρόντες ήταν επίσης οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ολλανδίας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τα κράτη που συμμετείχαν, πλην Ιαπωνίας, είναι μέλη του NATO, όπως η Πολωνία.

Σε περίπτωση που κριθεί ότι η Μόσχα ευθυνόταν για το πυραυλικό πλήγμα, ενδέχεται να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, δυνάμει του οποίου επίθεση εναντίον οποιουδήποτε κράτους-μέλους εκλαμβάνεται ως επίθεση εναντίον όλων, και να αρχίσουν διαβουλεύσεις για πιθανή στρατιωτική αντίδραση.

Η Μόσχα διέψευσε πως ευθύνεται για τις εκρήξεις στην Πολωνία και έκανε λόγο για «προβοκάτσια».

Σύμφωνα με το πολωνικό ΥΠΕΞ, το βράδυ της Τρίτης κλήθηκε ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Βαρσοβία για να του ζητηθούν «λεπτομερείς εξηγήσεις». Δεν αποκαλύφθηκε καμιά λεπτομέρεια για όσα διαμείφθηκαν σε αυτή τη συνάντηση, που ολοκληρώθηκε περί «τα μεσάνυχτα».

ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ

Όλα ξεκίνησαν από χθες το απόγευμα στο χωριό Przewodow της ανατολικής Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, όταν δυο αδέσποτοι πύραυλοι έπεσαν σε πολωνικό έδαφος με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να βρουν τον θάνατο. «Πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο, δεν έχει διευκρινιστεί τι έχει συμβεί», δήλωσε ο Λούκας Κούτσι, αξιωματικός της πυροσβεστικής.

Ο πολωνικός ραδιοφωνικός σταθμός ΖΕΤ απέδωσε την έκρηξη σε «αδέσποτους» πυραύλους, στον απόηχο των σφοδρών πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσε σήμερα η Ρωσία σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας.

Το πρακτορείο Associated Press μεταδίδει πληροφορίες αξιωματούχου των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών – ο οποίος δεν κατονομάζεται – ότι η έκρηξη στην Πολωνία προκλήθηκε από ρωσικούς πυραύλους.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι συγκάλεσε έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο, ενώ την ανησυχία της από τις αναφορές για έκρηξη στην Πολωνία, μετά από μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων της Ρωσίας σε πόλεις της Ουκρανίας, εξέφρασε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με ανάρτησή της στο Twitter

Συγκεκριμένα η Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρει: «Είμαι ανήσυχη από τις αναφορές για έκρηξη στην Πολωνία, μετά από ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων της Ρωσίας σε πόλεις της Ουκρανίας. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου και το ισχυρότερο μήνυμα υποστήριξης και αλληλεγγύης προς την Πολωνία και τους Ουκρανούς φίλους μας.»

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέφρασε στον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα την αλληλεγγύη του Βερολίνου, που «στέκει στο πλευρό» της Βαρσοβίας μετά τον θάνατο δύο ανθρώπων στην πολωνική επικράτεια εξαιτίας της έκρηξης πυραύλου «ρωσικής κατασκευής».

«Ο καγκελάριος τηλεφώνησε στον πρόεδρο Ντούντα και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του. Η Πολωνία θα ερευνήσει διεξοδικά τις συνθήκες του συμβάντος κατά το οποίο σκοτώθηκαν δύο πολίτες. Η Γερμανία στέκει στο πλευρό της Πολωνίας, εταίρου μας στο NATO», ανέφερε εκπρόσωπος του κ. Σολτς μέσω Twitter.

Οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων της G7 αποφασίζουν να συναντηθούν εκτάκτως στο Μπαλί της Ινδονησίας μετά τη ρίψη πυραύλου «ρωσικής κατασκευής» στην Πολωνία που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι, διαπίστωσαν απεσταλμένοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας άρχισαν να συνεδριάζουν λίγο πριν από τις 03:00 (ώρα Ελλάδας), ενώ παρόντες είναι επίσης οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ολλανδίας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Δεν εκφράστηκαν προσερχόμενοι στη συνεδρίαση αυτή, που βρίσκεται σε εξέλιξη κεκλεισμένων των θυρών. Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σημείωσε ότι η έκτακτη συνάντηση αυτή οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Τζο Μπάιντεν. Όλα τα κράτη που συμμετέχουν, πλην Ιαπωνίας, είναι μέλη του NATO, όπως η Πολωνία.

Εάν κριθεί ότι η Μόσχα ευθύνεται για το πυραυλικό πλήγμα, ενδέχεται να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, δυνάμει του οποίου επίθεση εναντίον οποιουδήποτε κράτους-μέλους εκλαμβάνεται ως επίθεση εναντίον όλων, και να αρχίσουν διαβουλεύσεις για πιθανή στρατιωτική αντίδραση.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν θέλει να μοιραστεί τι γνωρίζει για το χθεσινό συμβάν στην Πολωνία πριν αρχίσουν οι συνομιλίες, ο κ. Μπάιντεν απάντησε μονολεκτικά «όχι». Όταν ερωτήθηκε εάν ευθύνεται η Ρωσία, δεν απάντησε.

Από την πλευρά του Κρεμλίνου ο εκπρόσωπος του Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε χθες Τρίτη αργά το βράδυ ότι δεν έχει ακόμη «καμία» πληροφορία σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη στην Πολωνία. «Δυστυχώς, δεν έχω καμία πληροφορία για αυτό», περιορίστηκε να απαντήσει ο κ. Πεσκόφ ερωτηθείς σχετικά από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε ότι ρωσικοί «αδέσποτοι» πύραυλοι έπληξαν την πολωνική επικράτεια προκαλώντας — σύμφωνα με ακόμη ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες — 2 θανάτους.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.