Αφιέρωμα στον Μίκη από το ηλεκτρονικό περιοδικό της Βουλής

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Βουλης, το 26ο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού "Επί.... του Περιστυλίου" ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, που αφορά την δραστηριότητα και το έργο του ως βουλευτή, στο οποίο καταγράφονται οι σημαντικότερες ομιλίες του, κατά την διάρκεια της θητείας του στα έδρανα της Βουλής, από το 1964 μέχρι το 1993 και οι οποίες αναφέρονται κυρίως θέματα της παιδείας και της καλλιτεχνικής αγωγής, το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία, με αφορμή το περίφημο άρθρο 4 σε νόμο του 1983, και τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Ειδικότερα η πρώτη παρέμβαση του Μίκη Θεοδωράκη έγινε την 1η Σεπτεμβρίου 1964, κατά τη συζήτηση, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Περί οργανώσεως και διοικήσεως της γενικής εκπαιδεύσεως». Στην κυβέρνηση ήταν η Ένωση Κέντρου με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου, ο οποίος διατηρούσε και το Υπουργείο Παιδείας με υφυπουργό τον Λουκή Ακρίτα. Εμπνευστής της μεταρρύθμισης ήταν ο καθηγητής και μετέπειτα ακαδημαϊκός Ευάγγελος Παπανούτσος.

Η δεύτερη ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στη Βουλή έγινε στις 23 Σεπτεμβρίου 1964 για το ίδιο νομοσχέδιο. Στην ομιλία του ο Μ. Θεοδωράκης, αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχει μέσω της εκπαίδευσης μια ουσιαστική και όχι τυπολατρική προσέγγιση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, επικεντρώθηκε στην ανάγκη καλλιτεχνικής αγωγής των ελληνοπαίδων ζητώντας να εισαχθούν για διδασκαλία από το Γυμνάσιο τα μαθήματα της Ιστορίας της Τέχνης και της Μουσικής και Θεατρικής Αγωγής, αίτημα που παραμένει μέχρι σήμερα ανεκπλήρωτο.

Στη γεμάτη ένταση συνεδρίαση της Ολομέλειας την 1η Ιουνίου 1983, για το άρθρο 4 που περιόριζε το δικαίωμα στην απεργία στους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ, η αγόρευση του Μίκη Θεοδωράκη, βουλευτή τότε στη Β΄ Πειραιά με το ΚΚΕ, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς θέλοντας να αναδείξει τον -κατ’ αυτόν- ερμαφρόδιτο πολιτικά χαρακτήρα του νομοσχεδίου, το χαρακτήρισε «νομοσχέδιο-τραβεστί».

Στην παρέμβασή του, σε επερώτηση του ΚΚΕ στις 14 Δεκεμβρίου 1983, για την εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων στην Ευρώπη, ο Μίκης Θεοδωράκης, μεταξύ άλλων, τόνιαε ότι «το πρόβλημα της παγκόσμιας ειρήνης αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για όλη την ανθρωπότητα και για το λαό μας. Και γι’ αυτό βρισκόμαστε μπροστά σε κολοσσιαίες κινητοποιήσεις στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ελλάδα».

Επιπρόσθετα θα πρέπει να σημειώσουμε οτι οι αναγνώστες μπορούν να διαβάσουν ενημέρωση κυριως για κοινοβουλευτικα θεματα οπως ρεπορτάζ για τη σύγκρουση κυβέρνησης με την αντιπολίτευση για το νομοσχέδιο για τις επικουρικές συντάξεις, ρεπορτάζ για τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για τη διαχείριση των πυρκαγιών και τι ειπώθηκε απο τον πρωθυπουργο και τους αρχηγούς των κομματων καθώς και όσα προβλέπει ο νέος νόμος του Υπουργείου Μετανάστευσης για τις απελάσεις και τις ρυθμίσεις που εισάγει το νομοσχέδιο για το lobbying.

Επίσης σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση οι αναγνώστες μπορούν επίσης να ενημερωθούν για τη συνάντηση του Πρόεδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, γερουσιαστή του Δημοκρατικού Κόμματος, Bob Menendez.

Τέλος στην ενότητα για τον Πολιτισμό κυριαρχούν τα ρεπορτάζ για το 49ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, τη νέα έκδοση της Βιβλιοθήκης της Βουλής για τις καλές πρακτικές συντήρησης γραπτών τεκμηρίων και το 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.