Η απόφαση της Κοσμητείας ελήφθη χθες και ορίζει πως οι φοιτητές μπορούν να προσέρχονται ελεύθερα στη Σχολή, φορώντας μάσκα, με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης COVID-19, είτε βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος εργαστηριακού ελέγχου.
Σημειώνεται πως πρόκειται για Σχολή με μεγάλα ακροατήρια και για τον λόγο αυτό η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε ότι «τα μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής με συμμετοχή άνω των 65 φοιτητών, θα ξεκινήσουν εξ αποστάσεως».
«Με βαθύτατο αίσθημα ευθύνης απέναντι στη φοιτητιώσα νεολαία, οι συνάδελφοί μου αποφάσισαν να ανοίξουν τη Σχολή σε όλους τους φοιτητές όλων των εξαμήνων για όλα τα μαθήματα. Έχοντας επίγνωση της αδήριτης ανάγκης επανακοινωνικοποίησης των φοιτητών, που κρατήθηκαν μακριά από τη Σχολή τους για τρία συνεχή εξάμηνα, απομονωμένοι από τους συμφοιτητές τους και τους δασκάλους τους, αποφάσισαν να διδάξουν με φυσική παρουσία στα αμφιθέατρα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νέος Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, καθηγητής Παναγιώτης Γκλαβίνης.
Το εγχείρημα, όπως διευκρίνισε, «δεν είναι εύκολο, ούτε αυτονόητο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Νομική Σχολή είναι μια μαζική Σχολή, στις αίθουσες διδασκαλίας και στα αμφιθέατρα της οποίας συνωστίζεται μεγάλος αριθμός φοιτητών, όπου το ιικό φορτίο κινδυνεύει να καταστεί επικίνδυνο για την υγεία όλων των παρισταμένων, ιδίως των καθηγητών και μεταξύ αυτών, εκείνων που βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία ή βαρύνονται με κάποια πάθηση».
Στο πλαίσιο αυτό, η Κοσμητεία της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ καλεί τους φοιτητές «να εμβολιαστούν και να είναι συνεργάσιμοι κατά την προσέλευσή τους στη Σχολή, επιδεικνύοντας το πιστοποιητικό τους».
«Η υπεύθυνη συμπεριφορά όλων επιβάλλεται για την προστασία της υγείας όλων. Δεν παίζουμε με την υγεία, κυρίως των συνανθρώπων μας. Και δεν είναι το πεδίο κατάλληλο για την άσκηση πολιτικού ακτιβισμού. Είναι ένα πεδίο στο οποίο θα φανεί τι μπορούμε να κάνουμε ως Πανεπιστημιακή Κοινότητα για ν’ αφήσουμε πίσω μας την πανδημία, για να νικήσουμε την απομόνωση και να επανακοινωνικοποιηθούμε», επισήμανε ο κ. Γκλαβίνης.
Σε ποιες περιπτώσεις η Σχολή θα καλύπτει τη δαπάνη για τα rapid tests
Η Νομική Σχολή του ΑΠΘ ζητά από τις Πρυτανικές Αρχές και την Πολιτεία να προβλέψουν τη διενέργεια δωρεάν rapid test για τους φοιτητές εκείνους που αδυνατούν, για λόγους υγείας, να εμβολιαστούν. Στο πλαίσιο αυτό, οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές, φέροντας ιατρική βεβαίωση, από την οποία να προκύπτει ότι δεν μπορούν να υποβληθούν σε εμβολιασμό, θα μπορούσαν να προσέρχονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ για να υποβάλλονται σε rapid test χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Η Νομική Σχολή του ΑΠΘ είναι διατεθειμένη να καλύψει τη σχετική δαπάνη.
«Ως γνωστόν, τα Πανεπιστημιακά κτήρια είναι προσβάσιμα σε όλους, είτε είναι χρήστες των χώρων είτε όχι. Ίσως δεν είναι η ώρα να περιορίσουμε την πρόσβαση στους πρώτους, αν και κάποια στιγμή θα πρέπει να το επιχειρήσουμε όπως γίνεται σε όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου, πλην όμως είναι σίγουρα η ώρα να μπορούμε να ελέγχουμε αν αυτοί που εισέρχονται σ’ ένα Πανεπιστημιακό κτήριο διαθέτουν πιστοποιητικό anti-Covid. Το ζητάμε από την Πρυτανεία, το ζητάμε και από την Πολιτεία», δήλωσε ο κοσμήτορας.
Την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, η Νομική Σχολή του ΑΠΘ -σε ώρα που θα ανακοινωθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της- θα υποδεχθεί τους πρωτοετείς φοιτητές της. Για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των μαθημάτων θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του SARS-CoV-2.
«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να υλοποιήσουμε την επιταγή της Πολιτείας για επανέναρξη της δια ζώσης διδασκαλίας. Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια που μας δίνουν η υλικοτεχνική υποδομή μας και η τεχνολογία. Πλην όμως, δεν θα λειτουργήσουμε στη λογική “καταλάβατε λόφον!”», κατέληξε ο κ. Γκλαβίνης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ