Εθνικό Πάρκο ο Όλυμπος για μεγαλύτερη προστασία…

Τη μεγαλύτερη δυνατή θεσμική και νομοθετική προστασία του Ολύμπου εξασφαλίζει η μετατροπή του σε ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο οικολόγος υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς και ήδη υπέγραψε και η πρόεδρος της Δημοκρατίας Σακελλαροπούλου και το οποίο επιπλέον ενισχύει την προστασία του και προβλέπει, τον καθορισμό των ζωνών προστασίας του, χρήσεων γης, όρων και επιτρεπομένων δραστηριοτήτων με όρους πιο αυστηρούς.


Ο Όλυμπος, η κατοικία των 12 θεών της Αρχαίας Ελλάδας, το ξεχωριστής ιστορικής, οικολογικής, αισθητικής και επιστημονικής αξίας βουνό, ήταν ο πρώτος Εθνικός Δρυμός που θεσμοθετήθηκε με Β.Δ. το 1938 και υπαγόταν ανέκαθεν σε αυστηρά καθεστώτα προστασίας. Τώρα με το Π.Δ, ανακηρύσσεται Εθνικό Πάρκο και θωρακίζεται με το ακόμη πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο καθορίζονται οι ζώνες προστασίας του και καθορίζονται οι χρήσεις και οι περιορισμοί εντός του Εθνικού Πάρκου. Ως γνωστό ο Όλυμπος πρόκειται για το κορυφαίο βουνό στην Ελλάδα από πολύ μεγάλη ποικιλία και είδη σπάνιων φυτών. Τα είδη των φυτών του βουνού ξεπερνούν τα 1.700, από τα οποία περίπου τα 30 είναι τοπικά ενδημικά και τα 85 ενδημικά της χώρας, ενώ συναντάται εκεί και μια σπάνια ορνιθοπανίδα, στην οποία ζουν περισσότερα από 130 είδη πουλιών αλλά και σημαντικά αμφίβια.

Σύμφωνα με το Π.Δ. χαρακτηρίζεται Εθνικό Πάρκο η χερσαία και η υδάτινη περιοχή του όρους Ολύμπου, που βρίσκεται στην εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προ του 1923 και κάτω των 2.000 κατοίκων περιοχή των Δήμων Δίου-Ολύμπου του Νομού Πιερίας, Ελασσόνας του Νομού Λάρισας και Κατερίνης του Νομού Πιερίας.
Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη περιοχή συνολικής έκτασης 235.620 στρεμμάτων, που χωρίζεται σε τρεις διαφορετικής προστασίας ζώνες και μια τέταρτη που εκτείνεται στην περιοχή με συγκεκριμένα όρια εντός του Δήμου Ελασσόνας.

Η Α΄ ΖΩΝΗ έκτασης 34.710 στρεμμάτων, αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου, που χαρακτηρίζεται ως περιοχή προστασίας της φύσης, στην οποία προβλέπεται απόλυτη απαγόρευση ανθρωπογενούς δραστηριότητας, πλην των δασοπονικών εργασιών, της συντήρησης, αναβάθμισης και λειτουργίας του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, καθώς και της επιστημονικής καταγραφής και έρευνας.
Η Β΄ΖΩΝΗ, συνολικής έκτασης 55.700 στρεμμάτων, περιλαμβάνει τα τρία ορειβατικά καταφύγια, δίχως να προβλέπει τη δημιουργία νέων και επιτρέπει τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, τις ανασκαφές σε αρχαιολογικούς χώρους και την επίσκεψη σε αυτούς, τις οικολογικές και τουριστικές δραστηριότητες και τα αθλήματα βουνού, εκτός από εκείνα που προκαλούν όχληση στα οικοσυστήματα. Επιπλέον, δεν επιτρέπεται η διέλευση και η στάθμευση οχημάτων εκτός του οδικού δικτύου κατά μήκος της προστατευόμενης περιοχής.
Η Γ΄ ΖΩΝΗ συνολικής έκτασης 145.210 στρεμμάτων επιτρέπεται η οικοδομική δραστηριότητα, όπου προβλέπεται η κατασκευή υποδομών ξεκούρασης και ορειβατικών καταφυγίων. Στη συγκεκριμένη ζώνη επιτρέπονται η γεωργία με συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης, η βοσκή, η μελισσοκομία, η υλοτομία και η θήρα μετά από απόφαση της αρμόδιας αρχής και μετά από σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης, που ορίζει αυστηρά τα θηρεύσιμα είδη, την κάρπωση και την κυνηγετική περίοδο.
Η Δ΄ ΖΩΝΗ (περιφερειακή) ζώνη, έκτασης 138.420 στρεμμάτων, τίθεται υπό καθεστώς επιτήρησης της ανθρωπογενούς δραστηριότητας με τη γνωμοδότηση του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης για την αδειοδότηση κάθε προτεινόμενου έργου και δραστηριότητας.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΜΥΡΑ ΚΑΙ ΣΚΡΕΚΑ

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς δήλωσε: «Με το Π.Δ. γνωρίζουμε πλέον ξεκάθαρα τι και πού επιτρέπεται στον Όλυμπο, γεγονός πολύ σημαντικό για την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου του μυθικού βουνού. Τώρα πλέον έχουμε στα χέρια μας ένα εργαλείο, πλήρως εναρμονισμένο με τις ενωσιακές οδηγίες, που μας επιτρέπει να προστατεύσουμε τα σπάνια οικοσυστήματα που απαντώνται κατά μήκος του Εθνικού Πάρκου. Οι τοπικές κοινωνίες είναι οι πρώτες που θα ωφεληθούν από την αειφορική διαχείριση και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Το Π.Δ. ενισχύει την πρωτοβουλία των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με τη συμβολή του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) για την ένταξη του Ολύμπου στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Ο Όλυμπος αποκτάει σήμερα την πιο ισχυρή ασπίδα προστασίας. Το νέο θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο για το Εθνικό Πάρκο συνιστά τη σημαντικότερη δικλείδα ασφαλείας για την περιβαλλοντική θωράκιση του βουνού και την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης στην πορεία επίτευξης της αειφόρου διατήρησης και διαχείρισης του σπάνιου φυσικού πλούτου της περιοχής. Το περιβάλλον χρειάζεται ξεκάθαρες και ουσιαστικές πρωτοβουλίες, σχέδιο και πράξεις. Για να αντιμετωπίσουμε, ολιστικά και αποτελεσματικά, τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής όλων των συμπολιτών μας παραδίδοντας παράλληλα έναν πιο βιώσιμο και «πράσινο» κόσμο στις επόμενες γενιές».

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.