Παιδιά και έφηβους κτυπάει ο κορωνοϊός- Ενισχύση εμβολιασμών απαιτείται στην Βόρειο Ελλάδα

ΑΝΗΣΥΧΙΑ επικρατεί μεταξύ των επιστημόνων λόγω της μεγάλης διασποράς και της αύξησης των κρουσμάτων στις ηλικίες 4-18 ετών που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ και η οποία συμπεριλαμβάνεται στην ημερήσια επιδημιολογική έκθεση και συγκαταλέγεται στα πρώτα στοιχεία αυτής της περιόδου την οποία οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν ως μεταβατική.

Συγκεκριμένα ένα στα τέσσερα κρούσματα στη χώρα είναι παιδί ή έφηβος, σύμφωνα με τα δεδομένα να δείχνουν ότι 3.559 κρούσματα, δηλαδή το 24% του συνόλου. Το ποσοστό αυτό μάλιστα αναμένεται να αυξηθεί όπως εκτιμούν οι ειδικοί για τις επόμενες εβδομάδες, λόγω μεγαλύτερης κινητικότητας των παιδιών ειδικά λόγω του μεγάλου αριθμού τεστ που γίνονται και στις εκπαιδευτικές μονάδες.

 Το γεγονός ότι τα σχολεία παραμένουν ανοικτά δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό σε κυβερνητικά στελέχη αφού επιθυμούν μεν τη λειτουργία των σχολείων αλλά ο μεγάλος αριθμός και η αύξηση τους δημιουργεί αυτή την ανησυχία και φέρνουν πιο κοντά την επαναξιολόγηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Ταυτόχρονα μεγάλη ανησυχία υπάρχει και στους γονείς των μαθητών που καλούνται να αποφασίσουν για την προσέλευση των παιδιών τους στις σχολικές αίθουσες, και κυρίως, αν θα προστατεύσουν τα παιδιά με εμβόλιο κατά του COVID-19.

Η αναστολή λειτουργίας λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού και, συγκεκριμένα, σε δύο τμήματα του 10ου δημοτικού Σχολείου Νεάπολης – Συκεών στη Θεσσαλονίκη, έρχεται σε περίοδο δύσκολη, με τη Βόρεια Ελλάδα  και την Θεσσαλονίκη να χρειάζονται ενίσχυση και ενδυνάμωση της εμβολιαστικής εκστρατείες  με όσο γίνεται μεγαλύτερη συμμετοχή, αφού ειδικά αυτή την περίοδο η συμμετοχή παιδιών από 12 ετών και άνω θεωρείται απαραίτητη και ουσιαστικής σημμασιας λογω τη έναρξης και της σχολικής χρονιάς

Τέλος να σημειώσουμε σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που είχε ανακοινώσει ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, η εμβολιαστική κάλυψη ανέρχεται σε 28,7% για τους εφήβους 15 – 17 ετών και σε 15,7% για τα παιδιά 12-14.

Στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ διαπιστώνεται υπερδιπλασιασμός στα ποσοστά θετικών στον κορωνοϊό ηλικίας 19 ετών και κάτω, από 10,1% για την περίοδο 15 Φεβρουαρίου – 15 Μαΐου 2021 σε 24,2% την περίοδο 15 Ιουνίου – 15 Σεπτεμβρίου 2021.

Η έκθεση αποδίδει την σημαντική αύξηση στον υπερπολλαπλασιασμό των εργαστηριακών αλλά και αυτοδιαγνωστικών τεστ στους μαθητές αλλά και στην μετάλλαξη Δ που στοχεύει κυρίως στους ανεμβολίαστους, συμπεριλαμβανομένης της επίνοσης ομάδας έως 11 ετών, αλλά και των χαμηλών ποσοστών στους 12-17 λόγω πρόσφατης ένταξής τους στο σύστημα εμβολιασμού.

Σημειώνεται ότι Πελοπόννησος, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη καθώς και Στερεά Ελλάδα ανήκουν στις περιφέρειες όπου η μετάλλαξη Δ επικρατεί κατά 100%.

Ο δείκτης μετάδοσης της νόσου, Rt, ανέβηκε στο 0,97 από 0,94 την περασμένη εβδομάδα, το χαμηλότερο νούμερο για τον Σεπτέμβριο έως σήμερα που μπήκε δυναμικά με 0,99 τις δύο πρώτες εβδομάδες.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 2.329, οι διασωληνωμένοι ασθενείς παρέμειναν σταθεροί στους 333, πραγματοποιήθηκαν 227 νέες εισαγωγές το περασμένο 24ωρο ενώ 26 ακόμα άνθρωποι έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό.

Οι περισσότερες νέες λοιμώξεις εντοπίζονται στην Αττική (451), με τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί από πολύ κοντά (256) και τη Λάρισα τρίτη (103). Το υλικό φορτίο αποτιμάται σε τριψήφιο για σήμερα σε δύο μόνο περιφερειακές ενότητες της Β. Ελλάδας και, συγκεκριμένα, της Θεσσαλονίκης και της Θάσου, με 282,86 και 123,46 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού αντίστοιχα. Στα βόρεια της χώρας σημειώνονται, τέλος, και ορισμένα από τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας για την εβδομάδα 13-19 Σεπτεμβρίου όπως η Καστοριά με 3,23%, η Καβάλα με 2,38%, η Ημαθία με 2,80%, η Δράμα με 2,29% και η Ροδόπη με 2,62%.

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.