Τρίτσης και Κωνσταντινούπολη (1)

ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ την φωτογραφία των Δημάρχων της Αθήνας και της Κωνσταντινούπολης Κ. Μπακογιάννη και Ε. Ιμάμογλου, να κάνουν δηλώσεις στο Δημαρχείο, εύκολα παρατηρούσε κάποιος, πίσω από τους δύο δημάρχους, τα κάδρα δύο αείμνηστων δημάρχων της Αθήνας, το ένα του Δημήτρη Μπέη πίσω από τον Ιμάμογλου και πίσω από τον Μπακογιάννη ένα ανάλογο του Αντώνη Τρίτση. Μόλις είδα αυτήν την φωτογραφία αμέσως ήλθε στο μυαλό μου, ένα γεγονός που συνέβη τον Φεβρουάριο του 1991, όταν ο Αντώνης Τρίτσης ετοιμαζόταν να αναχωρήσει την επόμενη μέρα για εκείνο το περίφημο ταξίδι του στην Βαγδάτη, η οποία βομβαρδιζόταν ανηλεώς από την Αμερικανική αεροπορία, η οποία είχε σχεδόν ισοπεδώσει την πρωτεύουσα του  Ιράκ.

ΤΥΠΙΚΟΣ όπως ήταν ο Τρίτσης είχε επικοινωνήσει με την αρμόδια υπηρεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να ενημερώσει για το επικείμενο ταξίδι του και να ενημερωθεί για την γενικότερη πολιτική στάση που ακολουθεί το ελληνικό ΥΠΕΞ, στο θέμα των  βομβαρδισμών της Βαγδάτης… Μιλώντας με τον διπλωμάτη της αρμόδιας κεντρικής υπηρεσίας του ΥΠΕΞ, ρωτήθηκε πως σκέπτεται να πάει στην Βαγδάτη αφού εκεί το αεροδρόμιο είχε ήδη καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς. Η απάντηση του Τρίτση ήταν ότι θα πάει αεροπορικά μέσω Κωνσταντινούπολης, όπου θα είχε τρίωρη αναμονή, και μετά αεροπορικά στην Δαμασκό και από εκεί οδικά στην Βαγδάτη. Τι το ήθελε ο διπλωμάτης του ΥΠΕΞ και άρχισε να στον τότε δήμαρχο, για το πόσο όμορφη πόλη είναι η Κωνσταντινούπολη και να του προτείνει με αφορμή την τρίωρη παραμονή στο αεροδρόμιο θα ήταν ευκαιρία να επισκεφτεί την Αγιά Σοφιά αλλά και άλλες όμορφες περιοχές της Κωνσταντινούπολης, εκεί που ζούσε πριν τους διωγμούς του, το ελληνικό στοιχείο…  ΠΑΝ.Κ.

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.