ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Το SPD πιέζει τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

Για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού του SPD με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους πιέζουν οι σοσιαλδημοκράτες και κάλεσαν τον υποψήφιο καγκελάριο Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Άρμιν Λάσετ να σταματήσει τις προσπάθειες να γίνει καγκελάριος.


Πριν την σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD που συγκροτήθηκε σε σώμα, ο Μέτσενιχ δήλωσε ότι : «Προσκαλέσαμε τους Πράσινους και το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) να προσέλθουν σε διερευνητικές συνομιλίες μαζί μας αυτήν την εβδομάδα, αν θέλουν. Το SPD είναι έτοιμο να διεξαγάγει όχι μόνο γρήγορες, αλλά και αξιόπιστες συνομιλίες».


«Το θέμα των κόκκινων γραμμών στις συνομιλίες, -είπε ο Μένετσιχ- δηλαδή το αδιαπραγμάτευτο περιεχόμενο ορισμένων θέσεων, δεν προκύπτει προς το παρόν. Σημαντικές κόκκινες γραμμές για το SPD θα ήταν οι κατώτατοι μισθοί, η κατοικία και η αναδιοργάνωση εν όψει της κλιματικής κρίσης. Αλλά δεν θα διεξάγουμε δημόσιες διαπραγματεύσεις συνασπισμού», πρόσθεσε και κάλεσε τους Πράσινους και το FDP να προσέλθουν με διαφορετικό τρόπο στις συζητήσεις από ό, τι μετά τις προηγούμενες εκλογές το 2017. «Νομίζω ότι και για τα δύο μικρά κόμματα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο το γεγονός ότι αυτό που έκαναν τότε μερικές φορές και από τα μπαλκόνια δεν αρμόζει στην περίσταση», είπε.


Πάντως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι φέτος οι Πράσινοι και το FDP ανακοίνωσαν ότι θα ήθελαν αρχικά να πραγματοποιήσουν προκαταρκτικές συνομιλίες μεταξύ τους προκειμένου να διερευνήσουν κοινά σημεία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel, αυτές οι συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις 29 Σεπτεμβρίου, ενώ ο Μέτσενιχ σε βίντεο που ανέβηκε το τουϊτερ κάλεσε τον Άρμιν Λάσετ, επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει λάβει την εντολή των Γερμανών πολιτών. Ο υποψήφιος της Χριστιανοδημοκρατών και Χρισταινοκοινωνιστών (CDU/CSU) είναι ο ηττημένος και συμπλήρωσε ότι δεν παρέχει στη χώρα καμία βεβαιότητα και δεν της δίνει καμία σαφή πορεία».


Ο συμπρόεδρος του SPD Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς τάχθηκε ανοικτά υπέρ της ψηφοφορίας των μελών του κόμματος για την έγκριση της συμφωνίας συνασπισμού. Στις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού ομίλου Funke είπε ότι «η ψηφοφορία των μελών είναι μια επιλογή. Η μορφή συμμετοχής θα αποφασιστεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να αναμένεται ότι τα μέλη του κόμματος θα “καταπιούν” σημαντικές αποφάσεις που λαμβάνονται από την κορυφή και ότι δεν τους επιτρέπεται να έχουν λόγο», τόνισε ο Walter-Borjans.


Σύμφωνα θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε δημοσκόπηση του ARD το 62% των πολιτών τάσσεται υπέρ του Όλαφ Σολτς ως του επόμενου καγκελαρίου και το 16 % υπέρ του Χριστιανοδημοκράτη Άρμιν Λάσετ.
Το 55% τάσσεται υπέρ ενός λεγόμενου κυβερνητικού συνασπισμού “φανάρι” που αποτελείται δηλαδή από το SPD, τους Πράσινους και το FDP και το 33 % υπέρ του λεγόμενου συνασπισμού “Τζαμάικα”, δηλαδή Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), των Πρασίνων και FDP. Oι ψηφοφόροι του FDP υποστηρίζουν σε ποσοστό 41% μια κυβέρνηση η οποία να συναποτελείται από CDU/CSU, Πράσινους και FDP. Οι ψηφοφόροι των Πρασίνων, ωστόσο, υποστηρίζουν σε ποσοστό 81% τον συνασπισμό «Φανάρι» με το SPD και μόνο το 16% έναν συνασπισμό «Τζαμάικα» με το CDU/CSU.

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.