Ανακοινώσεις Μητσοτάκη-Μακρόν: Επίσημη η αγορά τριών φρεγατών Belharra

Έπεσαν οι υπογραφές για την αγορά των τριών φρεγατών, όπως ήταν γνωστό από χθες, με την δυνατότητα αγοράς άλλης μίας στο μέλλον, από την Γαλλία όπως ανακοίνωσαν μόλις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος τη Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν σε κοινή δήλωση τους πριν λίγα λεπτά από το Μέγαρο των Ηλισίων.

Τι δήλωσε ο Πρωθυπουργός

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία, γιατί με τον Πρόεδρο Μακρόν αποφασίσαμε την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μας, διευρύνοντας παράλληλα την διάθεση των κρατών μας για συμπαράταξη, για αμοιβαία συνδρομή και για κοινή δράση σε όλα τα πεδία. Η υπογραφή της συμφωνίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την συνεργασία στην άμυνα και στην ασφάλεια δεν αποτυπώνει μόνο αλλά ενισχύει μια πραγματικότητα η οποία είναι γνωστή σε όλους πως οι δύο χώρες μας Ελλάδα και Γαλλία έχουν ήδη αναπτύξει μια πολύ ισχυρή συμμαχική σχέση που ουσιαστικά υπερβαίνει τις υποχρεώσεις της μίας έναντι της άλλης στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του για τη στρατηγική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας και την αγορά φρεγατών Belharra.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης επισήμανε «η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος. Μια Ευρώπη που όπως είπε και ο κ. Πρόεδρος θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντα στην ευρύτερη γειτονιά της, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Μέση Ανατολή, στο Σαχέλ. Μια Ευρώπη που διαθέτει τα μέσα, τη βούληση και την επιρροή ώστε να εγγυάται την ειρήνη και την πρόοδο σε παγκόσμιο επίπεδο, μια Ευρώπη που επιτέλους θα ευθυγραμμίσει την γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη».

«Και ακριβώς στο πλαίσιο αυτής της νέας στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας -Γαλλίας μετά τα 24 μαχητικά Rafale της πολεμικής αεροπορίας ανακοινώνω ότι η χώρα μας αποκτά και τρεις νέες γαλλικές φρεγάτες Belharra για το πολεμικό μας ναυτικό, με δυνατότητα να προμηθευτεί ακόμη μια. Η βούλησή μου να εξοπλιστεί ο ελληνικός στόλος με σύγχρονες γαλλικές φρεγάτες έχει προφανώς κίνητρο εθνικό καθώς θωρακίζει την πατρίδα μας, έχει όμως και κίνητρο ευρωπαϊκό αφού ενισχύει την κοινή μας αμυντική βιομηχανία» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Η συμφωνία συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή ανεξαρτησία

Η συμφωνία συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή ανεξαρτησία, στην ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας και στην παγκόσμια ειρήνη ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν, συνεχίζοντας τις δηλώσεις του, τονίζοντας παράλληλα ότι η συνεργασία αυτή δεν έχει κανένα προϊστάμενο διότι μιλάμε για μια ειρήνη κοινή. «Πρέπει να πω ότι έχουμε ένα κοινό όραμα, αυτό των κοινών μας συμφερόντων και της σταθερότητας. Μια βούληση να δράσουμε και να συνεργαστούμε από κοινού. Αυτή η συνεργασία εγγράφεται στην πίστη που έχουμε από κοινού στη μάχη μας επ’ ωφελεία ενός ευρωπαϊκού αγαθού».

Ο κ. Μακρόν τόνισε επίσης: “Επιπλέον πρέπει να τονίσω την έκθεση που εγκαινιάσαμε χθες. Η Ελλάδα είχε πολιτισμό πριν γίνει έθνος, και μας επέτρεψε να είμαστε ο κόσμος που είμαστε. Η Ελλάδα είναι το κράτος που εδώ και δυο αιώνες μπόρεσε να ακολουθήσει ένα ανείπωτο μονοπάτι, εκείνο της ανεξαρτησίας και να είναι μέρος της καρδιάς της Ευρώπης. Εδώ και αιώνες η Γαλλία έδωσε τη δική της μάχη για τα ιδανικά της απελευθέρωσης της Ελλάδας και θα συνεχίσει να το κάνει γιατί πρόκειται για κάτι υπαρξιακό για το δικό σας λαό και για το δικό μας. Για όλους αυτούς τους λόγους η συνεργασία αυτή είναι συνεκτική με τις βαθιές μας δεσμεύσεις, και πιστεύω ότι στη δική μας ήπειρο αυτό απαιτείται και για τα επόμενα έτη».

Τέλος ο κ. Μακρόν εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τους σεισμόπληκτους στην Κρήτη. «Είμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό σας, όπως το καλοκαίρι πριν από ένα χρόνο, όπως με τις φωτιές, και ξέρω ότι θα φύγετε για την Κρήτη όπου υπάρχει ένας σεισμός, παρακαλώ δεχθείτε την αλληλεγγύη μας για ακόμη μια φορά».

Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή σε περιοχή που πλήτται

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπήρχαν συνέπειες μεταξύ Γαλλίας και ΗΠΑ εξαιτίας της πρόσφατης κρίσης, εάν είναι εφικτή μια συμφιλίωση και επίσης εάν φοβάται ότι η σημερινή συμφωνία που “ανακοινώθηκε σε ένα πλαίσιο εντάσεων με Τουρκία” θα έχει επίπτωση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Μακρόν απάντησε αρχικά ότι δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο με τις ΗΠΑ. “Θα φύγει ο πρέσβης μας αύριο για τις ΗΠΑ με βάση την εντολή να υπάρξουν οι συνθήκες μιας εκ νέου δέσμευσης. Θα υπάρξουν ανταλλαγές απόψεων με τον κ. Μπάϊντεν στα μέσα Οκτώβρη για να δούμε τις συνθήκες που θα υπάρχουν” είπε.

Για το δεύτερο σκέλος της ερώτηση απάντησε:

“Δεν έχω την αίσθηση ότι το καλοκαίρι του 2020 έδειξε πολεμοχαρή στάση στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε αλληλέγγυοι με κάθε κράτος μέλος. Αυτό κάναμε πέρσι το καλοκαίρι, αυτό κάνουμε με αυτή τη συνεργασία”.

Ο κ. Μακρόν είπε επίσης για τη συνεργασία με την χώρα μας ότι “η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή σε μια περιοχή που πλήττεται, και όπου έχει υψηλό ενεργειακό γεωπολιτικό ρόλο. Βοηθάμε την Ελλάδα να εξοπλιστεί για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της, και συνεργαζόμαστε για να την προστατεύσουμε σε περίπτωση επίθεσης και εχθρικής ενέργειας. Έτσι πιστεύω εγώ τη συνεργασία”.

Τέλος ο κ. Μακρόν αναφέρθηκε συνολικά στη στάση των Ευρωπαίων έναντι των ΗΠΑ και είπε τα εξής:

“Οι ευρωπαίοι πρέπει να βγούνε απ΄ την αφέλεια. Γιατί όταν υφιστάμεθα πίεση από δυνάμεις που σκληραίνουν τη στάση τους, θα πρέπει να δείχνουμε ότι έχουμε τη βούληση να αμυνόμαστε. Να μην οδηγούμαστε σε κλιμακώσεις αλλά να μαζεύονται. Οι ΗΠΑ είναι σύμμαχοι και θα παραμείνουν. Αλλά πρέπει αν δούμε ότι εδώ και 10 χρόνια οι ΗΠΑ ασχολούνται με τα του οίκου τους και έχουν δικά τους συμφέροντα με την Κίνα και τον Ειρηνικό. Δικαίωμα τους. Αλλά πρέπει να πω ότι θα κάναμε ένα σοβαρό λάθος εάν δεν θέλαμε να δούμε τις συνέπειες και να αντλήσουμε τα αντίστοιχα συμπεράσματα. Με την ίδια ενάργεια πρέπει να ασχοληθούμε με τη δική μας ανεξαρτησία. Δεν υπάρχει εναλλακτική σε αυτό», συμπλήρωσε.

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.