Ασκούν κυρίως κριτική προς την ηγεσία του κόμματος, για θέματα που αφορούν λάθη κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, την ανάγκη για αλλαγές προσώπων καθώς και για την ανάγκη για έναρξη των διερευνητικών συζητήσεων τον σχηματισμό κυβερνητικού Συνασπισμού με όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Άλτμαϊερ συνέστησε μια «δόση ταπεινότητας» στο κόμμα του και ζήτησε να «συζητηθεί γρήγορα το περιεχόμενο και η στελέχωση του CDU για το μέλλον. «Ζήσαμε μια συντριπτική ήττα. Έχουμε χάσει πολλούς ψηφοφόρους. Αυτό πρέπει επίσης και να καθορίσει την περαιτέρω συμπεριφορά μας και τη στελέχωσή μας για την επόμενη περίοδο», είπε στην εφημερίδα Rheinische Post.
Όταν ρωτήθηκε εάν μια κυβερνητική εντολή θα μπορούσε να προέλθει από το ιστορικά χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα για την παράταξή του, ο Άλτμάιερ είπε: «Δεν θα αρνηθούμε τις συνομιλίες. Υπάρχουν αρκετοί πιθανοί κυβερνητικοί συνδυασμοί. Επομένως, θα ήταν λάθος να αποκλειστεί κάτι».
Ο μέχρι τώρα επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου Νόρμπερτ Ρέτγκεν ζήτησε πλήρη ανανέωση του κόμματος λαμβανομένης υπόψη της σημαντικά χαμηλότερης υποστήριξης από τους ψηφοφόρους. Ολόκληρο το κόμμα πρέπει να καταλάβει ότι αυτό είναι το ζητούμενο τώρα. Το CDU διατρέχει τον «υπαρξιακό κίνδυνο» να χάσει το status του ως μεγάλο πολυσυλλεκτικό κόμμα, είπε στην εφημερίδα Koelner Stadt-Anzeiger.
Ο Ρέτγκεν τάχθηκε όμως κατά των άμεσων αλλαγών στα πρόσωπα: «Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε εσωτερικό ανταγωνισμό παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν συμβατό», τόνισε. Αναφερόμενος μάλιστα στον Λάσετ, είπε ότι «είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος του κόμματος και ήταν ο υποψήφιος καγκελάριος. Αυτές οι αποφάσεις εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι να ληφθούν άλλες».
Αν και Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές κατέρρευσαν στο 24,1% και το SPD με υποψήφιο καγκελάριο τον Όλαφ Σολτς αναδείχθηκε η ισχυρότερη δύναμη στις εκλογές, ο Λάσετ δήλωσε το βράδυ των εκλογών ότι στοχεύει σε συνασπισμό με τους Πράσινους και το FDP. Μαζί τους επιδιώκει να συγκυβερνήσει επίσης και το SPD, το οποίο θεωρεί ότι έχει λάβει τη σαφή εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από το 25,7% (το οποίο κέρδισε στις εκλογές).
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατών Τίλμαν Κούμπαν, χρησιμοποίησε μια εντελώς διαφορετική διατύπωση επισημαίνοντας ότι «η εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης ανήκει στο SPD, στους Πράσινους και στο FDP». Η πλειοψηφία των πολιτών φαίνεται να συμφωνεί.
Σύμφωνα με διαδικτυακή δημοσκόπηση της εταιρείας Civey η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Augsburger Allgemeine, το 71% θεωρεί σαφώς λάθος ή μάλλον λάθος το γεγονός ότι ο Λάσετ θέλει να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Ορθή θεωρεί Διαφωνία υπάρχει σχετικά με την εκλογή του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστανοδημοκρατών (CDU) και λίγο πριν από την πρώτη συνεδρίαση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο νυν επικεφαλής της Ραλφ Μπρίνκχαους θέλει να θέσει ξανά υποψηφιότητα και να εκλεγεί όπως προβλέπεται για ένα ολόκληρο έτος. Ο πρόεδρος του CDU Λάσετ είχε προτείνει, ωστόσο, να παραμείνει ο Μπρίνκχαους στη θέση του μέχρι τη εναρκτήρια συνεδρίαση του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου στις 26 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), υπάρχουν αντίπαλοι και υποστηρικτές και για τις δύο επιλογές.