Ο «πόλεμος των ψαράδων» Γαλλίας-Βρετανίας

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για τα αλιευτικά δικαιώματα στο Στενό της Μάγχης που προκαλούν ένταση όχι μόνο των ψαράδων αλλά και μεταξύ των δύο χωρών, με το Παρίσι να εξετάζει αντίμετρα κατά της Μεγάλης Βρετανίας, λόγω το μικρού αριθμού αδειών που εκδίδει για Γάλλους ψαράδες

ΕΙΔΙΚΑ το τελευταίο χρονικό διάστημα, είναι η δεύτερη φορά που το Παρίσι εξοργίζεται με το Λονδίνο, ειδικά αφότου υπήρξε εμπλοκή της Βρετανίας στη συμφωνία ασφαλείας στον Ινδο-Ειρηνικό με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία (AUKUS) και την απόφαση της Καμπέρας να ακυρώσει μια συμφωνία για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων. Η αλιεία και ο έλεγχος των βρετανικών υδάτων βρίσκονταν μεταξύ των κορυφαίων θεμάτων στο δημοψήφισμα του 2016 για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Όμως, έκτοτε, οι Βρετανοί αλιείς κατηγορούν την κυβέρνηση ότι τους «πούλησε» επιτρέποντας σε ευρωπαϊκά σκάφη να συνεχίζουν να ψαρεύουν εκεί, με το Παρίσι να κατηγορεί το Λονδίνο ότι παίζει πολιτικά παιχνίδια με τα αλιευτικά δικαιώματα μετά το Brexit και να προτρέπει άλλα ευρωπαϊκά κράτη να κρατήσουν μια ανάλογα σκληρή στάση έναντι αυτού που χαρακτήρισε περιφρόνηση της Βρετανίας προς τη νέα εμπορική σχέση.

Οι πληροφορίες λένε η Γαλλία θα αποφασίσει εντός δύο εβδομάδων σχετικά με την επιβολή πιθανών αντίμετρων, αφότου η Βρετανία και το νησί Τζέρσεϊ αρνήθηκαν να εκδώσουν σε δεκάδες γαλλικά αλιευτικά άδεια για να ψαρεύουν στα χωρικά ύδατά τους. Η υπουργός Ναυτιλίας της Γαλλίας Ανίκ Ζιραρντέν δήλωσε πως οι Γάλλοι αλιείς δεν θα πρέπει να κρατούνται όμηροι από τους Βρετανούς για πολιτικούς λόγους και επισήμανε πως τα αντίμετρα θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν ενεργειακές προμήθειες, ανταλλαγές για εκπαιδευτικούς σκοπούς, τις εμπορικές ροές και τις σιδηροδρομικές συνδέσεις.

«Σε κάθε θέμα, οι Βρετανοί κωλυσιεργούν ή αποτυγχάνουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», σημείωσε η Ζιραντέν σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση που είχε χθες στο Παρίσι με αλιείς.
Την ίδια ώρα, ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ έκανε λόγο για «αποφάσεις πλήρως απαράδεκτες», που «αντιβαίνουν στη συμφωνία η οποία υπεγράφη στο πλαίσιο του Brexit».

Από την πλευρά της, η Βρετανία λέει πως παραχώρησε άδειες σε σχεδόν 1.700 σκάφη για να ψαρεύουν στη ζώνη των 12-200 ναυτικών μιλίων και άλλες 105 άδειες εκδόθηκαν για πλοία που θα ψαρεύουν στη ζώνη 6-12 ναυτικών μιλίων. Η Βρετανία επισημαίνει πως είναι ανοικτή για περαιτέρω συνομιλίες με τα σκάφη των οποίων τις αιτήσεις απέρριψε, προσθέτοντας πως δεν υπέβαλαν στοιχεία του ιστορικού των επιχειρήσεών τους στα εν λόγω ύδατα, τα οποία χρειάζονται για να συνεχίσουν να ψαρεύουν στη ζώνη των 6-12 ναυτικών μιλίων.

Το Τζέρσεϊ, ένα εξαρτώμενο από το βρετανικό Στέμμα νησί το οποίο βρίσκεται σε κοντινότερη απόσταση από τη Γαλλία παρά από τη Βρετανία, ανέφερε πως εξέδωσε 64 μόνιμες άδειες και 31 προσωρινές επιπλέον των 47 πλοίων που είχαν ήδη πάρει άδεια νωρίτερα φέτος, όμως απέρριψε τις αιτήσεις 75 αλιευτικών.

Ωστόσο, για τους Γάλλους αλιείς αυτό δεν είναι επαρκές. «Καταθέσαμε ό,τι μπορούσαμε αναφορά με αποδείξεις (προηγούμενης δραστηριότητας στην περιοχή). Πρόκειται για ζήτημα κακόβουλη συμπεριφοράς», δήλωσε ο Ρομάν Νταβοντέ, που ψαρεύει αστακούς στη θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά του Τζέρσεϊ, και του χορηγήθηκε μονάχα μια προσωρινή άδεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters-AFP

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.