Αλέξης Τσίπρας: Δωρίζει τα χρήματα των βραβεύσεων στη Δημόσια Εκπαίδευση

Σε μία κίνηση συμβολικής σημασίας προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την επιθυμία του να δωρίσει την αμοιβή από τις βραβεύσεις του για την Συμφωνία των Πρεσπών στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.

Με επιστολή του προς τους προέδρους συγκεκριμένων τμημάτων γνωστοποιεί την πρόθεσή του να δοθεί το ποσό των 6000 ευρώ σε κάθε τμήμα και να αποδίδεται στους φοιτητές με την καλύτερη διπλωματική εργασία με ενδεικτικό βραβείο 1000 ευρώ ανά φοιτητή.

Αναλυτικά η επιστολή του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2021

«Αξιότιμε κ.

Καταρχάς, δράττομαι της ευκαιρίας να ευχηθώ ολόψυχα καλή ακαδημαϊκή χρόνια και καλή δύναμη στο δύσκολο έργο σας –ένα έργο που σας διαβεβαιώνω ότι έχει πλατιά κοινωνική αναγνώριση η οποία είναι αντάξια των αρχών που ενσαρκώνει σε κάθε του βήμα το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Ταυτόχρονα, οφείλω να αναγνωρίσω ότι το έργο αυτό γίνεται ακόμα πολυτιμότερο σε τούτες τις στιγμές που συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη απέναντι στην ασύμμετρη υγειονομική απειλή. Ελπίζω να γίνει δυνατή η δια ζώσης διδασκαλία, παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματά μας.

Όπως γνωρίζετε, οι προσπάθειες επίλυσης ενός ζητήματος που για χρόνια ταλαιπωρούσε την εξωτερική μας πολιτική απέφεραν καρπούς με τη «Συμφωνία των Πρεσπών» που συνομολογήθηκε μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας τον Ιούνιο του 2018 και εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων τον Ιανουάριο του 2019. Η αναγνώριση αυτού του αποφασιστικού βήματος στην εξωτερική μας πολιτική και της νέας δυναμικής που η Συμφωνία δημιουργεί για τα Βαλκάνια έτυχε της προσοχής αρκετών ιδρυμάτων και ινστιτούτων του εξωτερικού τα οποία επέλεξαν να προσωποποιήσουν την αναγνώριση αυτή τιμώντας τους Πρωθυπουργούς των δύο χωρών που εργάσθηκαν για την υλοποίησης τη Συμφωνίας.

Από τις βραβεύσεις αυτές, και στο μέρος που με αφορά, έχει έως τώρα συγκεντρωθεί ένα ποσό και πρόθεσή μου είναι να το παραχωρήσω ως δωρεά στην πανεπιστημιακή διδασκαλία και έρευνα. Καθώς τα Τμήματά σας εξ αντικειμένου συμβάλλουν στην πανεπιστημιακή διδασκαλία και την επιστημονική έρευνα των σύνθετων πολιτικών και οικονομικών διεργασιών που χαρακτηρίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες, θεώρησα σκόπιμο να απευθυνθώ σε εσάς. Επιθυμία μου θα ήταν να δοθεί το ποσό των 6000 ευρώ σε κάθε Τμήμα μέσω του Ειδικού Λογαριασμού του κάθε Πανεπιστημίου ώστε να χρησιμοποιηθούν για την ετήσια βράβευση της καλύτερης διπλωματικής εργασίας με ένα ενδεικτικό βραβείο των 1000 ευρώ ανά έτος. Ο τίτλος του Βραβείου θα μπορούσε να είναι “Βραβείο ειρήνης και συνεργασίας των Βαλκανικών λαών”.

Είναι αυτονόητο πως το Τμήμα σας θα έχει την απόλυτη αρμοδιότητα ως προς την διαδικασία επιλογής της καλύτερης διπλωματικής εργασίας όπως και για το αν το βραβείο θα απονέμεται για διπλωματική εργασία του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών ή του μεταπτυχιακού. Ως προς το περιεχόμενο, θα μπορούσε να δοθεί προτεραιότητα σε θεματολογία που θα εστιάζει στην ειρήνη και καλή γειτονία μεταξύ των κρατών της περιοχής μας, στα δικαιώματα κοινωνικών ομάδων, στη μελέτη διασυνοριακών εκπαιδευτικών ή πολιτισμικών προγραμμάτων ή στην ενεργειακή ασφάλεια και περιβαλλοντική συνεργασία στα Βαλκάνια. Τα παραπάνω αποτελούν ενδεικτικά πεδία και, προφανώς, το Τμήμα σας θα έχει την τελική ευθύνη και ως προς αυτά τα ζητήματα.

Γνωρίζετε καλύτερα από κάθε άλλον, διότι το ζείτε, πως η νέα γενιά συμβολίζει την ελπίδα και την πρόοδο και ελπίζω μία τέτοια προσφορά να συμβάλλει, έστω και λίγο, στην παραπέρα ενίσχυση των προγραμμάτων σας.

Με τις σκέψεις αυτές θα ήθελα να κλείσω την παρούσα επιστολή μου ζητώντας σας να εξετάσετε, στα αρμόδια όργανα, την υλοποίηση αυτής της ιδέας που ένιωσα την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας.

Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση επιθυμείτε.

Με τιμή,

Αλέξης Τσίπρας

Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία»

Η επιστολή απευθύνθηκε στους προέδρους των παρακάτω τμημάτων :

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών

Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών

Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών

Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.