Μεσολόγγι: Έργο ιστορικής και συναισθηματικής αξίας χαρακτηρίζεται η αποκατάσταση του Κήπου των Ηρώων

«Ως ένα σημαντικό έργο, ιστορικής και συναισθηματικής αξίας», χαρακτηρίζεται από τον δήμο της ιερής πόλης Μεσολογγίου η αποκατάσταση του Κήπου των Ηρώων και όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Κώστας Λύρος, «για όλους τους Έλληνες ο χώρος του Ταφείου των Ηρώων είναι ιερός και ως εκ τούτου κάνουμε το παν, ώστε να είναι στην κατάσταση που του αρμόζει». Μάλιστα, όπως προσθέτει, «προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η εκπόνηση μελέτης φωτισμού που προχωράει».

Εκτός όμως από την αποκατάσταση του Κήπου των Ηρώων, ο δήμος προχωρά τις διαδικασίες για την υλοποίηση ενός «εμβληματικού και πολυδιάστατου έργου, όπου ενοποιούνται σε κοινό σύνολο ο Κήπος των Ηρώων, το παλαιό νοσοκομείο και ο απέναντι χώρος πρασίνου, το στρατόπεδο και το Τρικούπειο πολιτιστικό κέντρο, με στόχο να δημιουργηθεί ένας τόπος ιστορικής μνήμης, πολιτισμού, δημιουργίας, ανάπτυξης και αναψυχής, με ποικίλες χρήσεις».

Όπως λέει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος, «για την δημοτική μας αρχή, η ιστορία και το απόθεμα του πολιτισμού μας από την πρώτη στιγμή υπήρξε άμεση προτεραιότητα» και εξηγεί: «Κινηθήκαμε έγκαιρα κι αποτελεσματικά και κάναμε σημαντικά βήματα, όπως η εκπόνηση αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση και ανάδειξη όλης της περιοχής από το Τρικούπειο έως τον Κήπο των Ηρώων, η συντήρηση του Τείχους και των μνημείων του Κήπου, ο φωτισμός που προχωρά κ.α. Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν από τα παραπάνω, ότι σε διάστημα μόλις δύο χρόνων οι προσπάθειες ήταν πολυάριθμες και αρχίζει και υλοποιείται ένα μακροπρόθεσμο πλάνο».

Ειδικότερα, όσον αφορά την αποκατάσταση του Κήπου των Ηρώων, σύμφωνα με τον δήμο, «έπειτα από την επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, στο Μεσολόγγι και το αίτημα για να αντιμετωπιστεί το θέμα ως επείγον, η υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων προχώρησε στην σύνταξη της σχετικής μελέτης».

Στην συνέχεια, το έργο εντάχθηκε και χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», ενώ πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε από την οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η σύναψη της προγραμματικής σύμβασης, για την υλοποίηση του έργου, μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας και του Δήμου.

Το έργο, προϋπολογισμού 350.000 ευρώ, περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον δήμο, εργασίες για την άρση των βλαβών της περίφραξης, με λιθοβολή, μεταλλικά κιγκλιδώματα και σπονδυλωτές λίθινες κολώνες στη νότια και δυτική πλευρά.

Επίσης, θα αποκατασταθεί το Τείχος που είναι κτισμένο από ξηρολιθοδομή με ακανόνιστους λίθους στην βόρεια και ανατολική πλευρά του Κήπου, ενώ θα συντηρηθούν τα γλυπτά μνημεία που βρίσκονται μέσα στον Κήπο των Ηρώων.

Σχετικά με το έργο της ενοποίησης, ο δήμος Μεσολογγίου επισημαίνει ότι «έχει συμβολική έννοια ιστορικού χαρακτήρα, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ένα σημαντικό έργο υποδομής και ένα δυναμικό άνοιγμα της πόλης σε δράσεις δημιουργίας, αξίας και ανάπτυξης».

Σύμφωνα πάντα με τον δήμο, «πρόκειται για ένα έργο πολιτιστικό, αναπτυξιακό, κοινωνικής συνοχής και συμμετοχικής κτήσης».

Ακόμη, σύμφωνα με τον δήμο, έχει ανατεθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η διενέργεια της γεωφυσικής έρευνας εντός του χώρου του Κήπου των Ηρώων, με σκοπό την απεικόνιση του υπεδάφους για τον εντοπισμό αρχαίων λειψάνων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.