«Κλείνει το μάτι» στην Τουρκία ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ και επικρίνει το ελληνογαλλικό Σύμφωνο Αμυνας

Ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες ετοιμάζονται για την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στη Σλοβενία, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν της Ουάσινγκτον, σχετικά με τις συνέπειες της συμφωνίας AUKUS μεταξύ των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου στις διατλαντικές σχέσεις.

«Καταλαβαίνω ότι η Γαλλία είναι απογοητευμένη» από την ακύρωση από την Καμπέρα ενός μεγάλου συμβολαίου για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων, είπε. «Ταυτόχρονα, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφωνούν στον πρωταρχικό μας στόχο, που είναι ότι πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι».

Αλλά «δεν πιστεύω στις προσπάθειες δημιουργίας κάτι εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, ή στον ανταγωνισμό ή σε μια αντιγραφή του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε χωρίς να αναφέρει λέξη για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Νοτιανατολική Μεσόγειο και ειδικά απέναντι στην Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και με το λεγόμενο παράνομο Τουρκολιβικό σύμφωνο για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, με καθορισμό και των ΑΟΖ τω δυο χωρών,  ένα «σύμφωνο» που παραβιάζει το διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης και θίγει και τα συμφέροντα της Αιγύπτου, όπως της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ως μήνυμα προς τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ο οποίος είναι Νορβηγός, τόνισε ότι το 80% των αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ παρέχονται από χώρες εκτός ΕΕ. «Είναι βεβαίως οι ΗΠΑ αλλά είναι και άλλοι σύμμαχοι», σημείωσε.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ επικρίνει τις προσπάθειες δημιουργίας «ανταγωνιστικής» ευρωπαϊκής άμυνας και ειδικά τις χώρες που επιθυμούν να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή άμυνα, τονίζοντας ότι η δημιουργία δομών που «ανταγωνίζονται» το ΝΑΤΟ κινδυνεύει να αποδυναμώσει και να διχάσει την Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Και προχώρησε μάλιστα ακόμη περισσότερο χαρακτηρίζοντας μαλιστα τον ρόλο της Τουρκίας μαζί και άλλων χωρών ότι είναι σημαντικός για την προστασία ολόκληρης της Ευρώπης τονίζοντας ότι «υπάρχει επίσης και η γεωγραφία. Η Τουρκία στα νότια, η Νορβηγία και η Ισλανδία στα βόρεια, και οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο στα δυτικά. Αν κοιτάξετε έναν χάρτη, είναι σημαντικές για την προστασία ολόκληρης της Ευρώπης».

«Οποιαδήποτε προσπάθεια αποδυνάμωσης των διατλαντικών δεσμών με τη δημιουργία εναλλακτικών δομών, λέγοντας ότι μπορούμε να καταφέρουμε μόνοι μας, όχι μόνο θα αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ, αλλά θα διχάσει και την Ευρώπη», υποστήριξε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.