Πρόκειται για μέτρα τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκαν κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα μέτρα περιλαμβάνουν την αύξηση της επιδότησης ρεύματος κατά τουλάχιστον 50% και τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης, ώστε να το δικαιούνται τουλάχιστον 6 στα 10 νοικοκυριά.
Ανακοινώσεις θα υπάρξουν επίσης για το επίδομα φυσικού αερίου, που -όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης- θα αφορά τους πάντες.
Σύμφωνα με πληροφορίες σε πρώτη φάση το κονδύλι για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, θα είναι τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ.
Βέβαια αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε ένα βαθμό τουλάχιστον, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Αν όμως η τιμή του πετρελαίου πάει πάνω από τα 100 ή τα 120 δολάρια το βαρέλι, όπως λένε κάποιες αναλύσεις, είναι εξαιρετικά, δύσκολο αν όχι αδύνατο να καλυφθεί το επιπλέον κόστος.
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η Ελλάδα μαζί με άλλες τέσσερις χώρες (Ισπανία, Γαλλία, Τσεχία και Ρουμανία) ζητούν άμεση παρέμβαση της ΕΕ, για αναστροφή της κατάστασης.
Πάντως το θέμα θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρό και γι αυτό και αναμένεται να συζητηθεί και στην Σύνοδο Κορυφής στις 21 και 22 Οκτωβρίου, όπου οι ηγέτες της ΕΕ θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις και αυτό γιατί όλοι θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση του προβλήματος για όλες τις χώρες και όχι μεμονωμένα.