ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ : Τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι «Βρωμοέλληνες» στην Αμερική (Βίντεο)

ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ του 20ου αιώνα υπήρχε μία άλλη Αμερική. Η χώρα η οποία τώρα είναι γνωστή ως «χώρα μεταναστών», κάποτε κατακλυζόταν από ξενοφοβικά αισθήματα.

Θύματα της τάσης αυτής ήταν και οι Έλληνες. Η εμφάνιση και η ραγδαία διάδοση των ιδεών της Κου Κλουξ Κλαν το 1910 συνέβαλε στην εξέλιξη αυτή. Οι Έλληνες αντιμετωπίζονταν ως «Νοτιοευρωπαίοι» και κατατάσσονταν στο ίδιο μήκος κύματος με τους μαύρους.

Οι νόμοι της εποχής δεν επέτρεπαν στους μαύρους να βρίσκονταν στον ίδιο χώρο με τους λευκούς. Το ίδιο ίσχυε και για τους λαούς της Νότιας Ευρώπης και δεν ήταν λίγες οι φορές που υπήρξαν εντάσεις ανάμεσα σε λευκούς Αμερικάνους και τους «Βρωμοέλληνες», όπως συνήθιζαν να τους φωνάζουν.

Οι Έλληνες, στην πλειονότητα τους, η επαγγελματική τους απασχόληση ήταν κυρίως λούστροι, λαντζέρηδες και εργάτες σιδηροδρομικών σταθμών δεν είχαν το δικαίωμα να οργανωθούν στα ίδια συνδικάτα μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την οργάνωση τους σε συνεργασία με Τούρκους και Αλβανούς μετανάστες. Τα συνδικάτα αυτά, σε πολλές περιπτώσεις απεργιών, χρησιμοποιούνταν από τα αφεντικά ως απεργοσπάστες και δεν ήταν λίγες οι φορές που ερχόντουσαν σε σύγκρουση με τους εργαζόμενους, οδηγώντας σε συμπλοκές και επεισόδια.

Η κατάσταση αυτή έφερε την ίδρυση της οργάνωσης AHEPA (American Hellenic Educational and Progressive Association) το 1922, με σκοπό τον «καθαρισμό» του ονόματος των Ελλήνων και την προσαρμογή τους στα Αμερικανικά δεδομένα.

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ

Η φήμη των Ελλήνων ξεκίνησε να αλλάζει μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε αυτό συνέβαλε ο ηρωισμός που έδειξαν οι Έλληνες στο μέτωπο του 1940 αλλά και το ιστορικό «ΟΧΙ» στους Ιταλούς. Ο ηρωισμός αυτός ανέπτυξε ένα κύμα φιλελληνισμού στην Αμερικανική Κοινωνία. Οι Έλληνες από «λιγδιάρηδες» και «ακατάλληλοι» ξεκίνησαν να χαίρουν εκτίμησης από τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό πως μετά τον πόλεμο, ακούστηκε για πρώτη φορά το όνομα «Greek Salad» για την γνωστή σε όλους χωριάτικη σαλάτα πως ως τότε δεν ονομαζόταν έτσι.

Με τον τρόπο αυτό οι Έλληνες έγιναν αποδεκτοί από την Αμερικανική Κοινωνία έχοντας περάσει δύσκολα χρόνια κατά τα οποία έφευγαν, πολλές φορές παράνομα, από την πατρίδα για να βρουν μία καλύτερη ζωή αντιμετωπίζοντας ένα σορό προβλήματα.

Δείτε το ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ του του Σ. Κούλογλου: “Βρωμοέλληνες”:

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.