Κύπρος: «Να δείξουμε εμπιστοσύνη στις Ανανεώσιμες Πήγες Ενέργειας» τόνισε στο Διεθνές Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή ο Κώστας Καρτάλης, Καθηγητής του ΕΚΠΑ

«Να δείξουμε εμπιστοσύνη στις Ανανεώσιμες Πήγες Ενέργειας» τόνισε στο Διεθνές Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή ο Κώστας Καρτάλης, Καθηγητής του ΕΚΠΑ ο οποίος ήταν και ένας εκ των ομιλητών και χαρακτήρισε ανησυχητικές τις διαπιστώσεις του συνεδρίου προσθέτοντας ωστόσο πως υπάρχει μια ενεργοποίηση μέσα από την πρωτοβουλία της Κύπρου προς την κατεύθυνση της συνεργασίας των χωρών ώστε να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου το οποίο ο Κώστας Καρτάλης, χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά σπουδαίο» με διοργανωτές το Ινστιτούτο Κύπρου και την Κυπριακή Δημοκρατία έγινε μια αποτίμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Σύμπλήρωσε επίσης ότι συζητήθηκαν και άλλα θέματα όπως είναι η διαρκής επάρκεια, η αύξηση των τιμών των καυσίμων λόγω της κρίσης που επικρατεί στον πλανήτη και η επιστροφή στην κανονικότητα μετά την Covid- 19.

Επιπρόσθετα είπε ο κ. Καρτάλης, έγινε μια συζήτηση για την κρίση της πυρηνικής ενέργειας και διαπιστώθηκαν διαφορετικές απόψεις, σημειώνοντας πως η δική του άποψη είναι ότι η πυρηνική ενέργεια στην περιοχή δεν χωρά γιατί δημιουργεί προηγούμενα τα οποία δεν βοηθούν στην ευρύτερη ισορροπία.

Είπε ακόμη πως θα πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στην ενεργειακή παραγωγή – κατανάλωση. Εκτίμησε δε πως είναι μακρύς ο δρόμος για την κλιματική προσαρμογή, αλλά η πρωτοβουλία που έχει αναδειχθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία είναι εξαιρετική, επισημαίνοντας πως υπάρχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τις χώρες της περιοχής.

Ερωτηθείς για χώρες που είναι παραγωγή ορυκτελαίων και αν είναι έτοιμες για την επόμενη μέρα, ο κ. Καρτάλης είπε πως δεν είναι έτοιμες για την επόμενη μέρα αν και δηλώνουν στα Ηνωμένα Έθνη ότι έχουν σκοπό να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2030, 2040 , 2050 που είναι και ο μεγάλος στόχος, ακόμη, όπως είπε, συνεχίζουν και παράγουν αρκετές ποσότητες. Κατέληξε λέγοντας ότι κάποιες από τις χώρες αυτές μειώνουν και αυξάνουν τις ποσότητες για να επηρεάσουν τις τιμές.

Στο μεταξύ ως «σημαντική πρωτοβουλία» χαρακτήρισε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης την πραγματοποίηση του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή που λαμβάνει χώρα στην Κύπρο. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος το πρωί στο Συνέδριο, που πραγματοποιείται στην Πάφο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφερόμενος στη σημασία του είπε ότι πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία «όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά για ολόκληρη την περιοχή».

Είναι ένα Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται ελάχιστες μέρες πριν από το Παγκόσμιο Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή, στη Γλασκώβη, μεταξύ 1-3 Νοεμβρίου και, συνεπώς, τα Συμπεράσματα και η πρωτοβουλία αναδεικνύουν τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν οι περιφέρειες στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και των εξ αυτής συνεπειών».

Πηγή: cyprutimes.com

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.