Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με δήμαρχο Ιθάκης-Ενημερώθηκε για μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία- Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ πάει στο νησί

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον δήμαρχο Ιθάκης, Διονύση Στανίτσα, είχε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε για τις μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία «Μπάλλος», καθώς το νησί της Ιθάκης επλήγη περισσότερο από κάθε άλλο μέρος της χώρας.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τον κ. Στανίτσα, για τη διαχείριση της κακοκαιρίας και την άμεση αντίδραση με την απόφαση που πήρε τη στιγμή της κρίσης να σπάσει τα τοιχία στο λιμάνι που εμπόδιζαν τα νερά να φύγουν προς τη θάλασσα, σώζοντας έτσι τις ζωές των κατοίκων.

Εν τω μεταξύ, στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές στην Ιθάκη μεταβαίνει αύριο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο μετέχουν ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Παππάς, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Σπίρτζης και ο τομεάρχης Εσωτερικών, Κώστας Ζαχαριάδης.

Δεύτερη καταστροφή μετά τον ΙΑΝΟ

«Καταστρέφεται πάλι το νησί μετά από 13 μήνες», είπε για την Ιθάκη μιλώντας στο Mega ο Έπαρχος Αθανάσιος Λιβιτσάνης, «μετά τον Ιανό έχουμε τον Μπάλλο».

«Γκρεμίσαμε τα μουράγια για να φύγει το νερό», όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά «η θάλασσα έγινε ένα με το δρόμο … στο Βαθύ, στην πρωτεύουσα, έριξε 313 χιλιοστά βροχής ανά στρέμμα, επί 9 συνεχόμενες ώρες. Πήραμε τις μετρήσεις από όλη την Ελλάδα, είναι το διπλό νερό από κάθε άλλη περιοχή στη χώρα … 313 τόνους νερού ανά στρέμμα». Για να δοθεί ένα μέτρο σύγκρισης, η εντονότερη βροχόπτωση στην περιοχή της πρωτεύουσας την Πέμπτη ήταν 150 χιλιοστά. «Είχε απίστευτο νερό, εννιά ώρες έβρεχε σε όλο το νησί, κυρίως όμως στο Βαθύ».

«Όλη η καταστροφή έγινε στο Βαθύ … δεν υπάρχουν ζημιές στις υποδομές … αλλά φοβερές ζημιές σε ιδιώτες και επαγγελματίες. Όλα τα μαγαζιά του παραλιακού μετώπου και τα πίσω έχουν τεράστια καταστροφή», συνέχισε ο κ. Λιβιτσάνης, σημειώνοντας ότι στο νησί εξελισσόταν ακόμη η τουριστική περίοδος με σημαντικό αριθμό επισκεπτών. «Είχε πάρα πολύ κόσμο ακόμη, πάρα πολλά σκάφη καθημερινά … είχε πάρα πολύ καλή κίνηση».

Η Ιθάκη επίσης κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τώρα επιβάλλεται να έρθουν συνεργεία για να καταγράψουν τις ζημιές επαγγελματιών και ιδιωτών, τόνισε ο ίδιος, να υπάρχουν αποζημιώσεις. «Υπάρχουν επαγγελματίες που έχουν απίστευτες καταστροφές, ξενοδοχεία όπου έχουν καταστραφεί όλα τα λεβητοστάσια, που είναι για πέταμα, όχι ότι μπήκε 15-20 πόντοι νερό, μιλάμε για πάρα πολλές χιλιάδες ευρώ κατά άτομο και κατά επαγγελματία».

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΥΓΗ, MEGA

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.