Χρ. Στυλιανίδης: Θα αγοραστούν νέα εναέρια μέσα σε βάθος πενταετίας-Πρέπει να εφαρμόσουμε και άλλα προληπτικά μέτρα για “να μην ξαναέχουμε άλλη Εύβοια ή άλλο Μάτι”

Την αγορά νέων εναέριων μέσων σε βάθος πενταετίας προανήγγειλε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χ. Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια του «1st Καθημερινή Summits - ESG» Όπως είπε θα αγοραστούν συνολικά 7 Canadair. Επίσης είπε ότι, μέσω του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης θα γίνει προμήθεια ανιχνευτών early warning systems για έγκαιρη προειδοποίηση πυρκαγιάς, και συμπλήρωσε ότι θα χρειαστούν και άλλα προληπτικά μέτρα για να προλάβουμε μεγάλες καταστροφές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μαθητών και φοιτητών που προέρχονται από την πυρόπληκτη Εύβοια ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι οι άνθρωποι στην Εύβοια βίωσαν ένα πολύ τραυματικό καλοκαίρι, μία τραυματική εμπειρία, η οποία δυστυχώς συνεχίζεται. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να σας απολογηθούμε εμείς οι μεγαλύτεροι που λαμβάνουμε αποφάσεις για εσάς, τη νέα γενιά, γιατί δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε αυτό που έγινε», υπογράμμισε, ενώ προσέθεσε ότι αν στην Εύβοια είχε γίνει ένας καλός καθαρισμός του δάσους, υπήρχε μια άλλη διαχείριση του δάσους, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων, θα είχε αποφευχθεί μεγάλο ποσοστό των επιπτώσεων. «Ο ρόλος της πολιτείας σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση της αντίδρασης στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής – είπε ο υπουργός Πολιτικής προστασίας-είναι σημαντικός και την ίδια στιγμή πρέπει να βρούμε και στρατηγικά μέτρα που θα αποδώσουν, για «να μην¨ξαναέχουμε άλλη Εύβοια ή άλλο Μάτι».

Όσον αφορά τα δάση χρειάζεται την επόμενη περίοδο όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης να φτιαχτούν μεγάλες αντιπυρικές ζώνες καθώς επίσης και να καθαριστούν τα δάση. Επιπλέον, όπως τόνισε, όσοι άνθρωποι γνωρίζουν ή δουλεύουν στα δάση θα χρειαστεί να αξιοποιηθούν. «Να τους αξιοποιήσουμε και να φτιάξουμε ομάδες και επιχειρήσεις που θα διαχειρίζονται το δάσος και ενδεχομένως να τις συνδέσουμε και με μια λογική Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, βιομάζας. Υπάρχουν ανάλογα παραδείγματα αλλού, μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε. Αυτό είναι το κομμάτι διαχείρισης του δάσους», σημείωσε.

«Την ίδια στιγμή θα πρέπει να κάνουμε κάτι ανάλογο με αυτό που κάναμε στο Αλεποχώρι που φοβόμαστε ότι μια πλημμύρα μπορεί να μας δημιουργούσε θύματα, εξαιτίας της μεγάλης ροής του νερού διότι το δάσος είχε καεί», συμπλήρωσε και εξήγησε ότι πρέπει να γίνουν ασκήσεις εκκένωσης του πληθυσμού και να ενημερωθεί ο κόσμος ώστε να ξέρει τι κάνει την στιγμή της κρίσης.

Ακόμη αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των εθελοντικών ομάδων ενώ τονίζεται ότι χρειάζεται σύστημα και οργάνωση γι’ αυτές. Παράλληλα μίλησε για το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ που, όπως είπε, «προνοεί μια νέα σχολή Πολιτικής Προστασίας εθελοντών. Εκεί ο κάθε εθελοντής θα έχει μια εξειδίκευση που θα του δώσει ρόλο στην κρίσιμη στιγμή». «Η κλιματική κρίση είναι εδώ, τρέχει με ταχύτητα για να μπορέσουμε να την προλάβουμε πρέπει να κάνουμε άλματα, έχουμε μείνει πολύ πίσω. Τα άλματα χρειάζονται να γίνουν με αγορά τεχνολογίας, θα πάρουμε τα λεγόμενα early warning systems, θα πάρουμε ανιχνευτές, είναι στο σχεδιασμό, έχουν εγκριθεί, είναι στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο ΕΣΠΑ.

Πιστεύω ότι θα αναβαθμίσουμε την ικανότητα της Πολιτικής Προστασίας αλλά αν δεν είναι παρών ο πολίτης μέσα σε όλα αυτά, αν η κοινωνία είναι απούσα δεν θα κάνουμε τίποτα. Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις αυτό που έρχεται με τη λογική της τεχνολογίας ή των εναέριων μέσων ή των μηχανημάτων. Αυτή η κρίση θέλει τον πολίτη στο επίκεντρο και ειδικά τους νέους ανθρώπους», επισήμανε ο κ. Στυλιανίδης.

Σχετικά με τον Μπάλλο είπε ότι ζώντας την εμπειρία του, μιλώντας με επιστημονικό δυναμικό της χώρας και κάνοντας και προσωπική αυτοψία, φαίνεται ότι η Αττική χτίστηκε άναρχα, με ρέματα που δεν έχουν οριοθετηθεί. «Χρειάζεται μία πολύ συγκροτημένη πολιτική που θα αφορά τη στρατηγική των αντιπλημμυρικών με αρχή, μέση και τέλος», τόνισε ενώ προσέθεσε ότι πρέπει να βρεθούν κι άλλες άμεσες λύσεις που θα περιορίζουν το φαινόμενο και την ίδια στιγμή θα πρέπει να δράσουν οι Δήμοι, οι Περιφέρειες. «Όλος αυτός ο μηχανισμός να καθαρίζει τους δρόμους, να είναι έτοιμο, να μην αφήσουμε τα φερτά υλικά να δημιουργούν το μεγάλο πρόβλημα και να είμαστε έτοιμοι και στην κρίσιμη φάση», σημείωσε.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης ανέφερε ότι το βράδυ της περασμένης Πέμπτης είχαμε 147 χιλιοστά βροχής στους Αμπελόκηπους και στα Πατήσια 150, στη Μάνδρα είχαμε 88 χιλιοστά. Την ίδια στιγμή η μετεωρολογική ένδειξη από τρία διαφορετικά συστήματα μετεωρολογικά έδειχνε ότι 3-6 το πρωί της Παρασκευής υπήρχε περίπτωση να φτάσουμε σε βροχόπτωση αθροιζόμενη με την προηγούμενη στα 220-230 χιλιοστά.

«Ευτυχώς οι μετεωρολογικές ενδείξεις δεν επιβεβαιώθηκαν πλήρως. Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές πρέπει να δείχνεις αποφασιστικότητα, δεν πρέπει να παίζεις με τις ζωές των πολιτών», υπογράμμισε ενώ προσέθεσε ότι αν επιβεβαιωνόταν η μετεωρολογική ένδειξη και οι μετεωρολογικές προβλέψεις θα είχαμε 200-300 νεκρούς.

«Κανείς μόνος του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αν αφομοιώσουμε αυτή την πραγματικότητα ότι πρέπει να είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την αντιμετώπιση τότε θα μειώσουμε τις επιπτώσεις», κατέληξε.

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.